Hakeri napali Donalda Trumpa, procurile interne informacije: Sumnja pada na jednu državu

1
Radiosarajevo.ba
Hakeri napali Donalda Trumpa, procurile interne informacije: Sumnja pada na jednu državu
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Izborni štab Donalda Trumpa za američke predsjedničke izbore saopćio je u subotu da su neke od njihovih internih komunikacija hakirane i okrivili su bez davanja izravnih dokaza iransku vladu, navodeći prošla neprijateljstva između Trumpa i Irana.

Republikanska objava uslijedila je nedugo nakon što je novinska web stranica Politico izvijestila da je u julu počela primati e-poštu od anonimnog izvora koji nudi autentične dokumente Trumpovog štaba, uključujući izvještaj o "potencijalnim ranjivostima" potpredsjedničkog kandidata JD Vancea.

"Ti su dokumenti nezakonito dobiveni iz stranih izvora neprijateljski raspoloženih prema Sjedinjenim Državama, s namjerom da ometaju izbore 2024. i posiju haos u našem demokratskom procesu", rekao je glasnogovornik Trumpove kampanje Steven Cheung u izjavi, prenosi Hina.

Njemački policajci šokirani prizorom nakon teške nesreće na autocesti: 'Ovo još nikad nisam doživio'

Njemački policajci šokirani prizorom nakon teške nesreće na autocesti: 'Ovo još nikad nisam doživio'

Kasno u subotu, Trump je objavio na svojoj aplikaciji Truth Social da je Microsoft obavijestio kampanju da je Iran hakirao jednu od njegovih web stranica.

Okrivio je Iran, dodajući da su "mogli dobiti samo javno dostupne informacije". Nije dalje elaborirao hakiranje.

Kamala Harris vodi ispred Donalda Trumpa u tri ključne države

Kamala Harris vodi ispred Donalda Trumpa u tri ključne države

Reuters nije neovisno potvrdio identitet navodnih hakera ni njihovu motivaciju.

Trumpova kampanja pozvala se na izvještaj Microsoftovih istraživača od petka u kojem se kaže da su hakeri povezani s iranskom vladom pokušali provaliti u račun "visokog dužnosnika" tokom američke predsjedničke kampanje u junu.

Hakeri su preuzeli račun koji je pripadao bivšem političkom savjetniku i zatim ga upotrijebili za ciljanje dužnosnika, navodi se u izvještaju. Taj izvještaj ne pruža dodatne pojedinosti o identitetu meta.

Glasnogovornik Microsofta odbio je imenovati ciljane dužnosnike ili dati dodatne pojedinosti nakon što je izvještaj objavljen.

Iranska stalna misija pri Ujedinjenim narodima u New Yorku rekla je da "iranska vlada niti posjeduje niti gaji ikakvu namjeru ili motiv da se miješa u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama".

"Ne pridajemo nikakvu vjeru takvim izvještajima", dodaje se u odgovoru na optužbe Trumpove kampanje.

U petak, kao odgovor na Microsoftova otkrića, iranska misija pri UN-u je za Reuters rekla da su njene hibernetičke sposobnosti odbrambene i proporcionalne prijetnjama s kojima se suočava, te da ne planira pokretati hibernetičke napade.

Bivši predsjednik imao je napete odnose s Iranom dok je bio na dužnosti.

Donald Trump pristao na debatu s Kamalom Harris na Fox Newsu

Donald Trump pristao na debatu s Kamalom Harris na Fox Newsu

Pod Trumpom su Sjedinjene Države ubile iranskog vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija 2020. i povukle se iz multilateralnog iranskog nuklearnog sporazuma.

"Iranci znaju da će predsjednik Trump zaustaviti njihovu vladavinu terora baš kao što je to učinio u svoje prve četiri godine u Bijeloj kući", rekao je Cheung.

Trump je preživio pokušaj atentata u julu. Nema dokaza da je osumnjičenik povezan s Iranom.

CNN je prošlog mjeseca izvijestio da je SAD imao obavještajne podatke o iranskoj zavjeri protiv Trumpa, što je Iran odbacio.

Potkraj prošlog mjeseca viši dužnosnik obavještajne službe rekao je novinarima na brifingu da Teheran i Moskva zadržavaju iste predsjedničke preferencije kao u prošlim ciklusima, te će iranski operativci pokušati srušiti republikanski dvojac, dok Rusija ulaže napore da ocrni demokrate, prema ranijoj procjeni obavještajne zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije