! / Glavnom švedskom epidemiologu prijete smrću: Pod zaštitom je policije

19. 02. 2021. u 11:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Djelatnici švedske Agencije za javno zdravstvo stavljeni su pod policijsku zaštitu nakon što je agencija primila velik broj prijetnji nasiljem i smrću.

Nacionalna švedska televizija SVT izvijestila je da sjedište te institucije štite policajci.

Zdravstvene vlasti kontinuirano primaju e-mailove, telefonske pozive i objave na društvenim mrežama od početka pandemije. Iako se u većini slučajeva radi samo o stavovima, postoje i prijetnje i napadi.

Napadi i prijetnje su eskalirali i uglavnom su bili usmjereni na ljude iz Agencije za javno zdravstvo koji se pojavljuju u javnosti, uključujući glavnog državnog epidemiologa Andersa Tegnella i mikrobiologinje Karin Tegmark Wisell.

Samo u decembru Tegnell, čovjek koji se smatra predvodnikom švedskog modela borbe protiv COVID-19, primio je oko 80 e-mailova od kojih su neki prijetili njegovoj porodici.

Jedna od e-mail poruka sugerirala je da bi Tegnell trebao biti kažnjen ''po mogućnosti s prijenosom na nacionalnoj televiziji''.

Izvršni direktor Agencije Johan Carlson rekao je da su prijetnje započele u proljeće i bile su namijenjene glasnogovornicima. ''Ali one su eskalirale i svakodnevno ih osjećamo'', rekao je.

Jedinstveni švedski pristup u borbi protiv COVID-19 koji je uključivao blaži lockdown i ne nošenje maski polarizirao je zemlju. Švedska, država od 10 miliona stanovnika zabilježila je 622.000 slučajeva zaraze i više od 12.500 smrtnih slučajeva što je najveći broj među skandinavskim zemljama.

Mnogi su pozvali na uvođenje oštrijih mjera i kritizirali vlasti jer nisu zaštitile ranjive i starije građane, piše jutarnji.hr


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)