Stockholm / Švedska objavila nove mjere i odbacili preporuku nošenja maski

03. 12. 2020. u 17:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 645

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u srijedu objavio da bi ljudi, uključujući djecu stariju od 12 godina, ondje gdje se epidemija širi uvijek trebali nositi maske u trgovinama, na radnim mjestima i u školama u kojima nije moguće odgovarajuće prozračiti prostorije, kao i pri dolasku gostiju u dom građana u slabo prozračene prostorije.

Švedska zdravstvena agencija, koja stoji iza švedske strategije protiv zatvaranja, odbacila je preporuke nošenja maski, navodeći kao razlog slabe dokaze o njihovoj učinkovitosti i strah da bi se maske mogle koristiti kao izgovor protiv izolacije pri pojavi simptoma.

"Maske za lice mogle bi biti potrebne u nekim situacijama. Te situacije nisu se još pojavile u Švedskoj, s obzirom na naš dijalog s regijama", rekao je Anders Tegnell, vodeći švedski epidemiolog na konferenciji za medije u četvrtak.

"Sve dosadašnje studije sugeriraju da je puno važnije održavati razmak nego nositi masku", rekao je Tegnell.

Premijer Stefan Lofven objavio je u četvrtak da srednje škole prelaze na online nastavu do kraja godine u pokušaju suzbijanja ozbiljnog drugog vala koronavirusa.

Švedska je danas (četvrtak) potvrdila 35 novih žrtava Covida-19, čime je ukupan broj umrlih porastao na 7.007.

U protekla 24 sata ima 6.485 novih zaraza, manje nego prije dvije ysedmice kada je potvrdila 7.240 zaraza.

Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj nekoliko je puta veća u usporedbi s njezinim nordijskim komšijama, ali niža od nekoliko europskih zemalja koje su se odlučile na zatvaranje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA