COVID-19 / Švedska uvela najstrožu mjeru dosad

16. 11. 2020. u 16:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Švedski premijer Stefan Lofven rekao je da se broj ljudi koji se smiju okupljati smanjuje na osam s dosadašnjih tristo. 

"Bit će još gore, preuzmite odgovornost i svoju obvezu u zaustavljanju zaraze. Učinite to zbog sebe i zbog Švedske", kazao je švedski premijer Stefan Löfven.

Pritom je najavio da njegova vlada od 24. novembra uvodi dosad najstrožu mjeru za suzbijanje pandemije koronavirusa - na javnim okupljanjima može sudjelovati maksimalno osam osoba. Dosad su bili dopušteni skupovi do 300 osoba.

Sljedeće dvije mjere o kojima se razmišlja su preporuka da se ne putuje izvan domicilne regije i da nakon novogodišnjih praznika sve gimnazije i visokoškolske ustanove prijeđu na online nastavu. Obje su mjere bile uvedene tokom proljetnog prvog vala. 

Švedska je tokom pandemije bila u centru pažnje zbog svojih nerestriktivnih mjera.

Löfvenov apel javnosti posljedica je činjenice da se u posljednjih desetak dana Švedska nalazi pod snažnim udarom drugog vala. Broj zaraženih dosegnuo je 6.000 dnevno, u bolnicama je oko 1.300 pacijenata s koronavirusom, a na odjelima intenzivne njege u ponedjeljak je bilo 150 najtežih slučajeva.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)