Zatvaranje na švedski način: Spremni za maraton, ne sprint

0
Radiosarajevo.ba
Zatvaranje na švedski način: Spremni za maraton, ne sprint
Foto: EPA-EFE / Švedska/Arhiva

Dobrodošli u Upsalu, grad od 230.000 stanovnika udaljen sat vremena vožnje od Stockholma. Upsala je protekle sedmice postala prvi grad u Švedskoj koja je najavila oštrije mjere borbe protiv koronavirusa budući da su bolnice u gradu, zbog porasta broja zaraženih, pod pritiskom. 

Stanovnicima Upsale poručeno je da izbjegavaju javni prijevoz i ne druže se sa ljudima sa kojima ne žive. U gradskim autobusima osvanuli su plakati kojima se putnicima poručuje da uđu “samo ako stvarno moraju”. Na kantama za smeće stoje natpisi “Opasnost nije gotova”.

Mjere uvedene u Upsali teško da se razlikuju od onih uvedenim u drugim gradovima širom Evrope. Ali ono što izdvaja Upsalu od Manchestera ili Brisela ili Pariza je što je sve na dobrovoljnoj bazi. 

Kao i u prvom valu koronavirusa, kada je Švedska usvojila opušteni način borbe protiv COVID-19, sa otvorenim školama, granicama, firmama, sada sa drugim valom epidemije, taj njihov pristup koriste i lokalne zajednice.

Upsali ne postoje policajci koji kontrolišu upotrebu javnog saobraćaja. Prodavnice i restorani su otvoreni za sve. Nema zabrana druženja. Zvaničnici samo govore ljudima šta ne bi trebalo da rade i nadaju se da će oni dobrovoljno to prihvatiti. Švedska i dalje ostaje jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja ne preporučuje nošenje maski jer smatra da maske nude lažni osjećaj sigurnost i potkopavaju napore za fizičkom distancom. 

Za Šveđane i sve one koji će pomno pratiti šta se dešava u ovoj skandinavskoj zemlji, postavlja se pitanje da li će pristup pozivanja građana da preuzmu odgovornost za sebe “upaliti” i preokrenuti negativni trend rasta broja zaraženih, kakav je registrovan u Upsali gdje je u protekle dvije sedmice broj hospitalizovanih zbog korone sa četiri porastao na 33 pacijenta. 

“Ovo je prvi put da koristimo ove preporuke i sada ćemo videti koliko su efikasne”, rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell. 

Švedski pristup ovog proljeća podijelio je javnost i stručnjake. Opiranje zatvaranju dozvolilo je virusu da se proširi i na staračke domove gdje je više od 5.500 korisnika preminulo, mnogo više nego u susjednim zemljama. Vlada je nedavno ukinula svoju posebnu preporuku za izolaciju starijih od 70 i rizičnih grupa koja je bila na snazi od aprila iz straha da su bili previše izolovani, zbog čega bi mogli da postanu depresivni i usamljeni. 

Švedske vlasti su više puta navele da je njihova strategija izabrana za “maraton, a ne sprint”.

Stručnjaci vjeruju da manje drakonski pristup Švedske može da bude od koristi kako za mentalno zdravlje ljudi tako i u obrazovanju. Švedski političari smatraju da građani koji imaju veči osjećaj kontrole prilježnije i duže poštovati preporuke, prenosi Nova.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije