Švedska zabranila korištenje Huawei i ZTE opreme u izgradnji 5G mreže

0
Radiosarajevo.ba
Švedska zabranila korištenje Huawei i ZTE opreme u izgradnji 5G mreže
Foto: BH Telecom / Huawei P40 Pro

Švedska je u utorak, 20. oktobra, donijela odluku da iz sigurnosnih razloga zabrani upotrebu telekomunikacijske opreme kineskih tehnoloških kompanija Huawei i ZTE u svojoj 5G mreži, uoči aukcije koju će održati naredni mjesec.

Ovim su se pridružili drugim europskim zemljama koje su ograničile ulogu kineskih dobavljača u izgradnji mrežnog sistema nove generacije.

Regulator telekomunikacija PTS rekao je da je odluka uslijedila nakon savjeta oružanih snaga i sigurnosne službe zemlje, koja je Kinu opisala kao "jednu od najvećih prijetnji Švedskoj”, piše Reuters.

Europske vlade pooštravaju kontrolu nad kineskim kompanijama koje grade mreže 5G, nakon diplomatskog pritiska Washingtona, koji tvrdi da bi Peking mogao koristiti Huawei opremu za špijuniranje. Huawei je više puta negirao da predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost.

Kina kaže da nema ”konkretnih dokaza” da oprema njenih kompanija predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti u Švedskoj.

“Pozivamo vladu Švedske da se pridržava tržišnih principa otvorenog razvoja i poštene konkurencije, i da preispita svoje odluke”, izjavila je kineska ambasada u Švedskoj u izjavi na svojoj stranici.

Švedski Ericsson jedan je od najvećih europskih dobavljača opreme i najveća konkurencija Huaweiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije