Naučnici o povezanosti 5G mreže i koronavirusa: Potpuno smeće!

Radiosarajevo.ba
Naučnici o povezanosti 5G mreže i koronavirusa: Potpuno smeće!
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Teorije zavjere koje tvrde da 5G tehnologija pomaže u prenošenju koronavirusa osudila je naučna zajednica.

Ovakve objave su dijeljene na društvenim mrežama i eskalirale su.

Objave su dijeljene na Facebooku, YouTubeu i Instagramu - uključujući provjerene profile sa stotinama hiljada pratilaca.

Ali, naučnici kažu kako je ideja o povezanosti COVID-19 i 5G "potpuno smeće" i biološki nemoguća, piše BBC.

Teorije zavjere medicinski direktor NHS England-a Stephen Powis označio je "najgorom vrstom lažnih vijesti".

Mnogi od njih koji dijele post "guraju" teoriju zavjere, lažno tvrdeći da je 5G - koji se koristi u mobilnim telefonskim mrežama i oslanja se na signale koje prenose radio valovi - na neki način odgovoran za koronavirus.

Čini se da su se ove teorije prvi put pojavile preko objava na Facebooku krajem januara, otprilike u isto vrijeme kada su zabilježeni prvi slučajevi u SAD-u.

Izgleda da se šire u dva tabora:

Jedan tvrdi da 5G može suzbiti imunološki sistem, čineći ljude podložnijima hvatanju virusa.

Drugi sugerira da se virus nekako može prenijeti korištenjem 5G tehnologije.

Oba su "potpuno smeće", kaže dr. Simon Clarke, vanredni profesor za ćelijsku mikrobiologiju na Univerzitetu Reading.

 "Ideja da 5G snižava vaš imuni sistem ne drži vodu", kaže dr. Clarke.

Iako vrlo jaki radio talasi mogu prouzrokovati zagrijavanje, 5G nigdje nije dovoljno snažan da ljude zagrijava dovoljno da bi imao ikakvog smislenog efekta.

"Radio talasi mogu poremetiti vašu fiziologiju dok vas zagrijavaju, što znači da vaš imuni sistem ne može funkcionirati. Ali nivoi energije iz 5G radio talasa su maleni i nisu ni blizu dovoljno snažni da utječu na imunološki sistem. Ima dosta studija o tome“, naveo je dr. Clarke.

Radio talasi nisu dovoljno jaki da oštete stanice, za razliku od zračenja na višem frekvencijskom kraju spektra koji uključuje sunčeve zrake i medicinske x-zrake.

Također bi bilo nemoguće da 5G prenese virus, dodaje Adam Finn, profesor pedijatrije na Univerzitetu u Bristolu.

"Sadašnju epidemiju uzrokuje virus koji se prenosi s jedne zaražene osobe na drugu. Znamo da je to istina. Čak je i virus u našem laboratoriju, dobiven od osobe oboljele. Virusi i elektromagnetski valovi koji čine mobilne telefoni i internetske veze različite su stvari. Različite su kao kreda i sir “, kaže on.

Važno je također primijetiti još jednu veliku manu teorija zavjere - koronavirus se širi u gradovima Velike Britanije u kojima 5G tek treba implementirati, te u zemljama poput Irana koje tek treba uvesti tehnologiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije