Biden najavio posjetu Saudijskoj Arabiji: Usput će svratiti i u Izrael i Palestinu

2
Radiosarajevo.ba
Biden najavio posjetu Saudijskoj Arabiji: Usput će svratiti i u Izrael i Palestinu
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden posjetit će Saudijsku Arabiju sljedećeg mjeseca, objavila je u utorak Bijela kuća, u okviru vanjskopolitičkog kompromisa koji dovršava poništavanje njegovog predizbornog obećanja da će kraljevstvo učiniti "parijom".

Putovanje, zakazano za sredinu jula, također će uključivati Bidenovu prvu posjetu Izraelu kao predsjednika, kao i posjetu palestinskoj Zapadnoj obali. To će kulminirati velikim okupljanjem regionalnih lidera u Džedi, saudijskom lučkom gradu, gdje se očekuje da će Biden u nekom svojstvu angažirati princa Mohameda bin Salmana.

"Predsjednik se raduje izlaganju svoje afirmativne vizije za angažman SAD u regionu u narednim mjesecima i godinama", rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre u izjavi kojom je najavljena posjeta. "Predsjednik cijeni vodstvo kralja Salmana i njegov poziv. Raduje se ovoj važnoj posjeti Saudijskoj Arabiji, koja je strateški partner Sjedinjenih Država već skoro osam decenija", piše CNN.

Plenković stigao u BiH, sastao se s Čovićem i Krišto

Plenković stigao u BiH, sastao se s Čovićem i Krišto

Planiranje putovanja za sljedeći mjesec radilo se mjesecima dok su se američki zvaničnici konsultovali sa svojim saudijskim i izraelskim kolegama o konturama posjete. Prvobitno planirano za kraj juna, putovanje je odloženo za dvije sedmice kako se ne bi poklopilo sa planiranom posjetom Evropi na samitima G7 i NATO-a.

Bijela kuća je odbila da potvrdi da će se putovanje dogoditi, čak i dok su rekli da ga planiraju.

"Sada smo na mjestu gdje smatramo da se ovo spojilo na vrlo konstruktivan način za sve uključene i predsjednik se tome raduje", rekao je visoki zvaničnik administracije novinarima u ponedjeljak navečer.

U Izraelu, Biden planira da se sastane sa rukovodstvom zemlje, iako je sadašnji premijer Naftali Bennett upozorio da bi njegova krhka vladajuća koalicija mogla biti na ivici kolapsa. Biden će također vidjeti odbrambene sisteme koje su obezbijedile SAD i sastati se sa sportistima koji dolaze u posjetu međunarodnom jevrejskom sportskom događaju. On će se također sastati s predsjednikom Palestinskih vlasti Mahmoudom Abasom, vjerovatno u gradu Betlehemu na Zapadnoj obali, kako bi razgovarao o izgledima za ponovno pokretanje mirovnih pregovora.

Air Force One će letjeti direktno iz Izraela u Jeddah, što je samo po sebi znak otopljavanja odnosa u regiji u kojoj su zabrane direktnog putovanja nekada bile produžetak dubokog neprijateljstva između Izraela i njegovih arapskih susjeda. U Jeddi će učestvovati na samitu Saveta za saradnju u Zalivu, koji se sastoji od monarhija regiona, plus Egipta, Jordana i Iraka.

To što se sastanci održavaju u Džedi, a ne u glavnom gradu Rijadu, može se posmatrati kao simbolično smanjenje ocjene u odnosu na zvaničnu "državnu posjetu". Posljednji američki predsjednik koji je posjetio Džedu, drugi po veličini grad i trgovački centar u kraljevstvu, bio je predsjednik George H.W. Bush 1990.

Ipak, prema visokom službeniku administracije, očekuje se da će Biden "vidjeti" moćnog Mohammeda bin Salmana kao dio svog angažmana sa saudijskim liderima, iako je ostalo nejasno da li je to značilo sastanak jedan na jedan ili nešto manje formalno.

Saudijska najava posjete bila je eksplicitnija. "Prestolonasljednik i predsjednik Biden održaće zvanične razgovore koji će se fokusirati na različite oblasti bilateralne saradnje", navodi se u saopštenju.

Zvaničnici su rekli da je Biden odobrio putovanje nakon nekog prvobitnog oklijevanja zbog mogućnosti da odustane od obećanja da će natjerati Saudijsku Arabiju da plati cijenu za svoju ulogu u jezivom ubistvu disidentskog novinara Jamala Khashoggija 2018. Neki od predsjednikovih saveznika u Kongresu kritizirali su putovanje, a posebno sastanak s princom Muhamedom, svakodnevnim vladarom kraljevstva.

Biden je oklijevao da angažuje princa Muhameda, odlučivši rano u svom mandatu da će razgovarati samo sa ocem prestolonasljednika, kraljem Salmanom, koji ima 86 godina i narušenog zdravlja. Bijela kuća je u februaru 2021. saopćila da Biden želi "ponovo kalibrirati" odnose s Rijadom, uključujući izbjegavanje prestolonasljednika, kojeg američke obavještajne agencije smatraju odgovornim za Khashoggijevo ubistvo.

Ali ruska invazija na Ukrajinu, globalni skok cijena energije i rastuća nuklearna prijetnja iz Irana pokvarili su globalnu računicu. A sada je Biden utvrdio da je neophodno zagrijati veze sa dugogodišnjim američkim partnerom na Bliskom istoku.

Visoke cijene gasa, koje su tokom vikenda dostigle nacionalni prosjek od 5 dolara po galonu, progutale su Bijelu kuću i postale velika politička odgovornost za Bidena. Iako je OPEC Plus ovog mjeseca najavio planove za skromno povećanje proizvodnje, promjena može imati samo ograničen učinak na cijene plina u Sjedinjenim Državama.

Obraćajući se novinarima ovog vikenda, Biden je insistirao da putovanje nije vezano za globalne cijene energije, iako su SAD vršile pritisak na kolektiv OPEC Plus predvođen Saudijskom Arabijom da poveća proizvodnju nafte jer cijena plina vrtoglavo raste.

"Obaveze Saudijaca se ne odnose na bilo šta što ima veze s energijom," rekao je. "Dešava se da je to veći sastanak koji se održava u Saudijskoj Arabiji. To je razlog zašto idem. I to ima veze s nacionalnom sigurnošću za njih -- za Izraelce."

Bidenova administracija, predvođena koordinatorom Bijele kuće za Bliski istok Brettom McGurkom, radi s Izraelom i Saudijskom Arabijom na posredovanju ekonomskih i sigurnosnih sporazuma dok dvije zemlje rade na odmrzavanje veza. Saudijska Arabija zvanično ne priznaje Izrael i te nacije nemaju zvanične diplomatske odnose.

Sporazumi bi omogućili da komercijalni letovi koji putuju iz Izraela lete iznad saudijskog vazdušnog prostora. Odvojeni sporazum mogao bi riješiti tekuće pitanje oko dva strateški locirana ostrva u Crvenom moru, prenoseći ih pod saudijsku kontrolu.

SAD također rade sa Saudijskom Arabijom na produžetku primirja u Jemenu, gdje godinama bjesni rat pod vodstvom Saudijske Arabije. U izjavi nakon produženja primirja, Biden je pohvalio "hrabro vodstvo" Rijada.

Čak i prije nego što je zvanično objavljeno, Bidenovo putovanje izazvalo je kritiku nekih demokrata i zagovornika ljudskih prava.

"Imam pomiješana osjećanja u vezi sa ovim, i kada bi me predsjednik pozvao, rekao bih: 'Gospodine predsjedniče, ne možete vjerovati ovim ljudima. Njihovi standardi nisu naši standardi, njihove vrijednosti nisu naše'", senator Dick Durbin, demokrata iz Illinoisa, rekao je u utorak na CNN-u.

Khashoggijeva zaručnica, Hatice Cengiz, optužila je Bidena da je izgubio moralni kompas kada su se pojavile vijesti o njegovom putovanju.

"Odluka predsjednika Bidena da se sastane sa MBS-om užasno je uznemirujuća za mene i za pristalice slobode i pravde svuda", rekla je ona u izjavi za CNN prošle sedmice.

Zvaničnici su rekli da su ljudska prava dosljedan aspekt svih Bidenovih diplomatskih razgovora, uključujući i Saudijsku Arabiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije