Potpisana naredba / Biden na godišnjicu smrti Georgea Floyda povukao potez koji se čekao

26. 05. 2022. u 11:12:00 Fena

Shares: 0

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden potpisao je u srijedu izvršnu naredbu za poboljšanje odgovornosti policije na drugu godišnjicu smrti Georgea Floyda koja je odražavala izazove u rješavanju rasizma, prekomjerne upotrebe sile i javne sigurnosti.

Događaj koji je oblikovala jedna tragedija dogodio se dan nakon druge, masovne pucnjave u teksaškoj osnovnoj školi u kojoj je ubijeno 19 djece i dvoje učitelja.

Biden i potpredsjednica Kamala Harris dali su primjedbe kojima su pokušali utješiti porodice ubijenih, kao i one koji su patili od policijske brutalnosti, obećavajući im da bi promjene mogle doći usprkos podjelama na Capitol Hillu.

"Znam da napredak može biti spor i frustrirajući. Danas djelujemo i pokazujemo da je važno biti angažiran. Da je posao našeg vremena nedovršen i zahtijeva od svih nas da nikada ne odustanemo", kazao je Biden, prenosi AP.

Floydova porodica bila je u posjeti u Bijeloj kući dok je predsjednik izjavio da je "važno ono što radimo u njihovom sjećanju".

Budući da zastupnici ne mogu postići dogovor o tome kako reformirati policijsku politiku ili o naporima za smanjenje masovnih pucnjava, predsjednik ima ograničene mogućnosti za ostvarivanje svojih predizbornih obećanja.

I dok pokušava postići konsenzus, Biden također pokušava uspostaviti ravnotežu između policije i grupa za građanska prava u trenutku kada raste zabrinutost zbog kriminala kao i pozivi za reformu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)