Nove potresne informacije nakon pokolja u Texasu, Joe Biden poslao poruku

1
Radiosarajevo.ba
Nove potresne informacije nakon pokolja u Texasu, Joe Biden poslao poruku
Foto: EPA-EFE / Biden o pokolju u osnovnoj školi

U osnovnoj školi u Teksasu u utorak došlo je do pucnjave u kojoj je ubijeno 19 djece te dvoje odraslih. Ova je vijest šokirala sve, a reagirao je i predsjednik SAD Joe Biden.

Do pucnjave je došlo u utorak u 11:17 po teksaškom vremenu u Osnovnoj školi Robb u Uvaldeu, gradiću na jugozapadu Teksasa.

Napadač (18) otvorio je vatru na osnovnu školu Robb u gradu Uvalde prije nego što su ga ubili pripadnici policije, rekli su zvaničnici.

Simon Rožman: Nismo se predali u borbi za treće mjesto, vraća nam se jedan igrač

Simon Rožman: Nismo se predali u borbi za treće mjesto, vraća nam se jedan igrač

Istražitelji kažu da je osumnjičeni bio naoružan pištoljem, poluautomatskom puškom AR-15 i magacima velikog kapaciteta, piše BBC.

Tinejdžer je osumnjičen da je upucao svoju baku na početku divljanja.

Lokalni mediji javljaju da je on možda bio srednjoškolac na tom području.

Šef policije Nezavisnog školskog okruga Uvalde Pete Arredondo rekao je da istražitelji vjeruju da je napadač "radio sam tokom ovog gnusnog zločina".

Osmogodišnjeg Uziju Garsiju je njegova porodica identifikovala kao jedno od djece ubijene u pucnjavi u školi.

„Najslađi dječak koji je ikada poznat“, rekao je Garsijin deda Meni Renfro za Asociated pres. "Ne govorim to samo zato što je on bio moj unuk."

Deda Renfro je rekao da ga je Uziyah posljednji put posjetio u San Angelu tokom proljetnog raspusta:

“Počeli smo zajedno da igramo fudbal, a ja sam ga učio šeme dodavanja. Tako brz mali dječak i mogao je tako dobro uhvatiti loptu...", piše The Guardian.

Lisa Garza, 54, iz Arlingtona u Teksasu, također je oplakivala smrt svog rođaka Xaviera Javiera Lopeza.

"Bio je 10-godišnji dječak pun ljubavi, koji je samo uživao u životu, ne znajući da će se ova tragedija dogoditi danas", rekla je ona. „Bio je veoma šaljiv, volio je da igra sa svojom braćom, svojom mamom...”

Lopezov rođak je ranije rekao KSAT-u lokalnoj podružnici ABC News da je njegova majka bila s njim u školi tokom ceremonije dodjele nagrada samo nekoliko sati prije pucnjave, ne sluteći da će to biti posljednji put da ga vidi.

Policija je objavila da je i 18-godišnji napadač Salvador Ramos mrtav. Više od 10 djece je povrijeđeno, a jedna žena i djevojčica su u kritičnom stanju. Radi se o školi koju pohađaju učenici do četvrtog razreda. Ima ih petstotinjak i većinski su hispanskog porijekla i siromašnog ekonomskog statusa.

To je najsmrtonosniji napad u američkim osnovnim školama otkako je dvadesetero djece i šestero učitelja ubijeno u pucnjavi u školi Sandy Hook u Connecticutu prije deset godina.

Američki predsjednik Joe Biden obratio se naciji iz Bijele kuće.

"Nadao sam se, kada sam postao predsjednik, da neću to morati ovako se obraćati", rekao je na početku nazvavši masovnu pucnjavu u osnovnoj školi u Teksasu još jednim masakrom u SAD-u.

"Prekrasni, nevini učenici drugog, trećeg, četvrtog razreda. I deseci male djece koja svjedoče onome što se dogodilo, vide svoje prijatelje kako umiru, kao da su na bojnom polju, za ime Boga", rekao je Biden.

"Izgubiti dijete je kao da vam je otkinut komad duše", rekao je dodajući da je osjećaj kao da se gušite.

Pozvao je naciju da se moli za žrtve i ustane protiv lobista oružja nakon današnjih događaja.

"Zato večeras molim naciju da se moli za njih, da roditeljima i braći i sestrama da snagu u tami koju sada osjećaju. Kao nacija, moramo se pitati kada ćemo se, za ime Boga, suprotstaviti lobistima oružja? Kada ćemo, za ime Božje, učiniti ono što svi znamo da treba učiniti?" zavapio je Biden i dodao: "Vrijeme je da ovu bol pretvorimo u akciju."

“Dosta mi je svega, umoran sam. Moramo djelovati. Nemojte mi samo kazati da ne možemo reagirati nakon ovog pokolja. Zašto dozvoljavamo da se ovo desi?”, rekao je Biden.

Napadač, Ramos je živio u Uvaldeu, gradiću oko 130 kilometara udaljenom od San Antonija.

Napadač je prije napada na društvenim mrežama podijelio fotografije oružja, a račun Salvadora Ramosa je uklonjen ubrzo nakon što je guverner Greg Abbott potvrdio njegov identitet.

Malo prije pucnjave, poslao je poruku nepoznatoj djevojci i dao joj naslutiti da planira napad. Ramos ju je označio na fotografiji oružja i napisao: 'Imam malu tajnu. Želim ti reći. Budi zahvalna što sam te tagirao.'

Ona je odgovorila: 'To je strašno. Jedva te poznajem, a ti me označuješ na slici s nekim oružjem.'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije