63 posto Nijemaca se boji da će država ući u rat

2
Radiosarajevo.ba
63 posto Nijemaca se boji da će država ući u rat
Foto: EPA-EFE / Njemački vojnik tokom vježbe za NATO, 10. maj 2022., Slovačka

Aktuelna redovna anketa po nalogu Prvog programa njemačke televizije (ARD) pod nazivom "Dojčlandtrend" (Trend Njemačke) pokazuje da se 63 posto građana Njemačke plaši da bi njihova zemlja mogla biti uvučena u rat u Ukrajini. Uprkos tome, većina ispitanika zastupa stav da se njemačka vlada ne mora suzdržavati u podršci Ukrajini.

Njemačka Ukrajinu u ratu sa Rusijom podržava isporukama teškog naoružanja i obukom ukrajinskih vojnika koju obavlja Bundesver. Najmanje je raširen strah kod pristalica Zelenih (46 odsto), a najviše kod pristalica Alternative za Njemačku (AfD) – 77 odsto. Dok je 73 odsto žena zabrinuto, muškaraca je svega 51 podsto, piše Deutsche Welle

U anketi se tradicionalno postavlja i pitanje: "Da su u nedelju savezni izbori, koju stranku biste birali?"

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

To takozvano nedeljno pitanje ispitanici u Njemačkoj odgovorili su na sljedeći način: Savezni i bavarski demohrišćani udruženi u Uniju (CDU i CSU) dobili bi 26 podsto, slijede njemački socijaldemokrati (SPD) sa 22 posto. Za Zelene bi se odlučilo 20 odsto ispitanika, a za Alternativu za Njemačku 11 podsto. Liberali (FDP) bi imali 8 procenata podrške. Ljevica bi došla do 4 podsto. Ukupno bi aktuelna koalicija socijaldemokrata, Zelenih i liberala imala 50 odsto podrške ispitanika.

U poređenju sa prethodnom anketom, koja je sprovedena 28. aprila, rezultat demohrišćana je nepromijenjen, socijaldemokrati su izgubili dva podsto podrške, dok su Zeleni za isto toliko procenata popravili svoj rezultat. Time oni bilježe najbolji rezultat od jula prošle godine. Liberali su izgubili jedan podsto podrške, Alternativa za Njemačku ostaje na istom, dok je Ljevica popravila svoj rezultat za jedan podsto.

"Dojčlandtrend" je anketa koju od 1997. sprovodi agencija Infratest dimap po nalogu Prvog programa njemačke televizije (ARD) i nekoliko dnevnih listova. Pitanja se postavljaju telefonski slučajno izabranim punoljetnim građanima Njemačke sa pravom glasa i broj ispitanika varira između 1000 i 1500. Uoči saveznih izbora anketa se sprovodi češće.

Ova anketa je sprovedena 10. i 11. Maja, od 1226 ispitanika, njih 802 su dali odgovore telefonski, a 424 elektronskim putem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije