Njemačka i Belgija ne podržavaju brzo pristupanje Ukrajine EU

0
AA
Njemačka i Belgija ne podržavaju brzo pristupanje Ukrajine EU
Foto: EPA-EFA / Alexander De Croo i Olaf Scholz

Njemačka i Belgija nastaviće pružati vojnu podršku Ukrajini i raditi na uvođenju novih sankcija Rusiji, izjavio je u utorak njemački kancelar Olaf Scholz, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu s belgijskim premijerom Alexanderom De Crooom, Scholz je ponovio poziv ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da odmah prekine sve borbene operacije i povuče ruske trupe iz Ukrajine.

“Slažemo se s Alexanderom De Crooom da trebamo učiniti sve da podržimo Ukrajinu, uključujući isporuku oružja. A što se tiče sankcija, spremni smo da uvedemo dalje mjere”, rekao je Scholz.

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

Njemački kancelar je izrazio podršku bližim vezama između Evropske unije (EU) i Ukrajine, ali nije podržao brzo članstvo Kijeva u Uniji.

Podsjećajući na ideju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o uspostavljanju 'Evropske političke zajednice', koja bi uključivala Ukrajinu i zemlje koje nisu članice EU, Scholz je rekao da su mogući "novi oblici partnerstva".

“Ukrajina je dio evropske porodice”, naglasio je Szholz i rekao da takva partnerstva mogu biti korisna za zbližavanje demokratskih zemalja Evrope.

De Croo je također podržao Scholzov stav i kazao da je članstvo u EU dug, administrativni proces, koji bi lako mogao potrajati više od deset godina i mogao bi biti frustrirajući za Ukrajinu.

On je podvukao da postoje i drugi načini za jačanje bližih veza između EU i Ukrajine.

“Ovo su dvije različite stvari. To je nešto drugo od procesa proširenja. Jedno ne isključuje drugo, ali ni jedno ne mora biti povezano s drugim”, rekao je belgijski premijer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije