Prva isporuka već stigla: Koje oružje Njemačka šalje Ukrajini?

10
Radiosarajevo.ba
Prva isporuka već stigla: Koje oružje Njemačka šalje Ukrajini?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Njemačka već opskrbljuje Ukrajinu lakim naoružanjem, a uslijedit će i teško, poput tenkova i artiljerije – na čemu Kijev već dugo insistira. Koje sve oružje Njemačka šalje Ukrajini?

Gepard je protuzračni top, ili skraćeno protuzračni tenk. Ima dva topa kalibra 35 mm. Koristi se protiv zrakoplova i helikoptera na visinama do 3500 m, ali i protiv lako oklopljenih kopnenih ciljeva poput oklopnih transportera.

To pokazuje da se gepard može koristiti i kao obrambeno i kao napadačko oružje. Međutim, gepard ne bi imao šanse protiv borbenog tenka zbog svojih topova relativno malog kalibra. Gepard ima domet od oko 550 kilometara na cesti i može gaziti kroz vodu bez posebne dodatne opreme, piše DW

Još jedan bahati vozač u Sarajevu ostao bez automobila: MUP otkrio koje su mu vozilo oduzeli

Još jedan bahati vozač u Sarajevu ostao bez automobila: MUP otkrio koje su mu vozilo oduzeli

Relevantno za misiju u Ukrajini: Naoružanje je između ostalog razvijeno protiv oklopnih jurišnih helikoptera kao što je sovjetsko-ruski Mil Mi-24 "Hind".

Ukrajini je prvobitno obećano 50 geparda. Međutim, očito zasad nedostaje municije.

Panzerhaubitze 2000 (samohodna haubica)

Riječ je o oklopnom samohodnom topničkom oružju kalibra 155 mm. 60 projektila može se ispaliti s brzinom paljbe od tri metka u deset sekundi. Ovisno o municiji, ciljevi se još uvijek mogu uništiti na udaljenosti od 30 do 56 km. Tvrtke Krauss-Maffei Wegmann i Rheinmetall isporučile su prve haubice Bundeswehru 1998. godine i nastavile s proizvodnjom modela u daljnjem razvijenijem obliku.

Za razliku od borbenog tenka Leopard, samohodna haubica 2000 mora biti spremna za paljbu, tako da je u borbi bez dvojbe inferiorna u odnosu na borbeni tenk. Međutim, nakon ispaljivanja, može odmah prijeći u novi kamuflirani položaj i tako izbjeći uzvratnu vatru.

Haubica može postići brzinu do 60 km/h, ima domet od oko 420 kilometara i može proći kroz vodu do dubine od oko 1,5 metara.

Ona treba pratiti motorizirane formacije i pružati im vatrenu potporu.

Haubica je bila uspješno korištena u operacijama u Afganistanu 2006. i 2007. uz zračnu potporu. Ciljevi su se mogli biti na udaljenosti većoj od 40 kilometara. Prema riječima ministrice odbrane Christine Lambrecht, Bundeswehr u svom inventaru ima oko 100 haubica, od kojih je oko 40 operativno. Savezna vlada je Ukrajini sada obećala sedam haubica, ali one prvo moraju biti operativne, što bi moglo potrajati do ljeta.

Oklopni transporter Marder

Oklopni transporteri prevoze pješačke trupe u bitku, pružaju vatrenu potporu i pucaju. Zbog toga je ovo posebno svestran sustav oružja. Marder nudi prostor za šest ili sedam strijelaca. On nosi 20 mm autotop i - opcionalno - navođene rakete tipa Milan protiv kopnenih i zračnih ciljeva.

On u svrhu zaštite od NBC oružja posjeduje zaštitni ventilacijski sustav i može prolaziti kroz vodu do dva metra dubine zahvaljujući ronilačkoj hidraulici.

S puštanjem u rad 1971. godine, Marder je čak stariji od Geparda i postupno ga u Njemačkoj zamjenjuje nasljedni model Puma. Ipak, Marder se još uvijek koristi u njemačkim oružanim snagama i u nizu drugih zemalja, a pokazao je svoju učinkovitost i na Kosovu i u Afganistanu.

Borbeni tenk Leopard 2

Leopard 2 je klasiöni predstavnik oružja njemačke proizvodnje. U serijskoj je proizvodnji od 1978. godine i od tada je mnogo puta unaprjeđivan. U Bundeswehru se zamjena planira tek 2030. godine. Upravo zbog velikog izvoznog uspjeha firme Krauss-Maffei Wegmann, koja ga proizvodi, postoji mnogo različitih verzija ovog tenka, od kojih je svaka prilagođena posebnim zahtjevima kupca. U inozemstvu postoje i licencirana proizvodnja. Prethodni model Leopard 1 također se vrlo često prodavao i još uvijek je u službi u mnogim vojskama širom svijeta.

Njegova je svrha obrana od neprijateljskih oklopnih formacija. Leopard 2 ima top od 120 mm, s kojim također može napadati pokretne ili nepokretne mete. Čak i pri vožnji po neravnom terenu, top ostaje uperen u metu.

Uz dodatnu opremu, Leopard može prolaziti kroz vodu do četiri metra dubine. ABC zaštita je dizajnirana za razdoblje do 48 sati.

Prema riječima kanadskih i danskih vojnika, koji su bili uključeni u njegovo korištenje, Leopard je dokazao svoju vrijednost u operacijama u Afganistanu, prije svega zbog svoje visoke razine zaštite od napada. Politički osjetljiva stvar u kontekstu ovog njemačkog tenka je što ga je upotrebljavala Turska u operacijama na sjeveru Sirije.

Njemačka vlada Ukrajini do sada nije obećala ni Mardera ni Leoparda. Ali Andriy Melnyk, ukrajinski veleposlanik u Berlinu, poziva na "brzi izvoz 88 tenkova Leopard, 100 tenkova Marder, samohodnih haubica i još mnogo toga".

Stinger FIM-92

Stinger je infracrveno navođena raketa zemlja-zrak koja se lansira s ramena, koju od 1980. godine proizvodi Raytheon u SAD-u, ali i u Europi, uključujući Njemačku. Nakon pronalaženja cilja – borbenog aviona ili helikoptera – i ispaljivanja projektila, stinger automatski prati cilj do udaljenosti od oko 4.000 metara. Bojeva glava eksplodira s vremenskim zakašnjenjem, nakon što (najčešće) udari u rezervoar goriva, što dodatno povećava razorni efekat.

Stingeri su se pokazali kao iznimno učinkovito oružje i lako za korištenje. Prije svega tokom sovjetske okupacije Afganistana, afganistanski borci opremljeni iz SAD-a oborili su brojne sovjetske zrakoplove i helikoptere.

Osim SAD-a, Nizozemske i Latvije, Njemačka je od početka rata Ukrajini isporučila 500 raketnih bacača Stinger iz zaliha Bundeswehra.

Panzerfaust

Bundeswehr i druge nacionalne oružane snage koriste standardni Panzerfaust 3 za protutenkovsku obranu, koji proizvodi Dynamit Nobel u Njemačkoj od 1992. godine. Njim se gađa s ramena na nepokretne ciljeve do 400m i pokretne do 300m. Može probiti do 300 mm oklopnog čelika i s drugim streljivom, do 240 mm armiranog betona.

Prema navodima savezne vlade, Njemačka je na početku rata Ukrajini isporučila nekoliko hiljada ovih granata.

Razno streljačko oružje

Do kraja aprila Njemačka je u Ukrajinu poslala i 100 strojnica, 100.000 ručnih bombi, 2.000 mina, oko 5.300 eksplozivnih punjenja i više od 16 miliona komada municije različitog kalibara, od jurišnih pušaka do teških strojnica. Ovi navodi dolaze iz krugova ukrajinske vlade. Za razliku od teškog naoružanja poput tenkova, savezna vlada dugo nije objavila koje manje oružje isporučuje, piše DW. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije