Šta ako Putin upotrijebi nuklearno oružje? Stručnjak objasnio kako će reagirati NATO

4
Radiosarajevo.ba
Šta ako Putin upotrijebi nuklearno oružje? Stručnjak objasnio kako će reagirati NATO
Foto: Twitter / Vladimir Putin / Nuklearna eksplozija, Ilustracija

Komentirajući rat u Ukrajini za HRT, stručnjak za sigurnost Gordan Akrap, rekao je da bi se zauzimanje Mariupolja od ruske strane moglo odraziti na moral Ukrajinaca, ali ni blizu negativno kako bi se očekivalo.

"Određenim strateškim komuniciranjem to se može pretvoriti u dodatni poriv koji će im omogućiti da nastave s napadnim djelovanjem kako na sjeveru tako i prema jugu. Tako, ako dođe do okupiranja Mariupolja može se pretvoriti u Pirovu pobjedu za Rusiju i na fizičkom i moralnom planu", rekao je.

"U svakom ratu pokušavate uništiti logistiku protivnika i gađate prometna čvorišta, komunikacijske i energetske sustave. Ali, kako se kaže, ne drže se sva jaja u istoj košari. Ukrajina je velika država pa se mogu naći i drugi komunikacijski kanali i prostori kojima se oprema, pomoć i ljudstvo mogu poslati na mjesta gdje je potrebno", istaknuo je Akrap.

Žrtve u strahu, šta donosi Izborni zakon: Mogu li Plavšić, Kordić i Abdić u Predsjedništvo BiH?

Žrtve u strahu, šta donosi Izborni zakon: Mogu li Plavšić, Kordić i Abdić u Predsjedništvo BiH?

Akrap ne vjeruje da će Vladimir Putin 9. maja objaviti rat Ukrajini.

"Ruske oružane snage trpe ogromne gubitke i ljudske i tehničke, i mobilizacija koja se organizira ne ide tako dobro kako su očekivali. S druge strane, teško je očekivati da će proglasiti rat jer protiv koga će ga proglasiti. Može ga proglasiti protiv NATO-a, ali to mu nije pametan potez. Treba pričekati i vidjeti što će napraviti", dodao je Akrap.

Na upit koliko je prijetnja nuklearnih napada realna, Akrap je rekao da svaki put kada Rusi shvate da im na terenu ide lošije nego su očekivali i da nisu u stanju ispuniti postavljene ciljeve, povlači se prijetnja nuklearnim oružjem.

"Ako dođe do upotrebe nuklearnog naoružavanja, bez obzira na kojoj razini, prije svega ako dođe na taktičkoj razini NATO savez će odgovoriti nametanjem zabrane zone leta nad Ukrajinom i ako treba branit će je silom, a odgovorit će i masivnim i masovnim cyber napadima na kritičnu infrastrukturu Rusije. Rusi znaju da će upotreba takvog oružja dovesti do negativnih posljedica za njih", istaknuo je Akrap.

Situaciju s ratom u Ukrajini možete pratiti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije