73. dan invazije: Ukrajina tvrdi da je uništila još jedan ruski brod

3
Radiosarajevo.ba
73. dan invazije: Ukrajina tvrdi da je uništila još jedan ruski brod
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Pratimo 73. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu.

Ključni podaci:

Širi se još uvijek nepotvrđena informacija da u Crnom moru kod Zmijskog otoka gori ruska fregata Admiral Makarov

Ekskluzivno | Goran Bregović za Radio Sarajevo: 'Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme'

Ekskluzivno | Goran Bregović za Radio Sarajevo: 'Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme'

U Rusiji je drastično pala proizvodnja nafte

Ukrajina i britanski obavještajci tvrde da Rusi žestoko napadaju čeličanu Azovstal. Izgleda da je u toku posljednja bitka

U toku je pokušaj nove evakuacije civila iz čeličane, objavila je Ukrajina

U zajedničkoj operaciji UN-a i Crvenog krsta iz Azovstala, Mariupolja i okolnih područja evakuirano je gotovo 500 ljudi, objavio je UN

EU o novom paketu sankcija: Jako smo blizu dogovoru. Orban kaže da se protivi novim sankcijama, usporedio ih s "atomskom bombom na mađarsku ekonomiju"

SAD dostavio Ukrajini obavještajne podatke u vezi ruskih brodova u Crnom moru, što je Ukrajincima pomoglo da potope ratni brod Moskvu

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) upozorila je aviokompanije na povećan rizik za putničke avione zbog rata u Ukrajini

Putin se nakon dvije sedmice prvi put oglasio o Azovstalu, rekao je da bi Kijev trebao narediti ukrajinskim borcima u čeličani da polože oružje

23:00

Sa presjekom ključnih podataka završavamo izvještavanje za danas, do narednog live praćenja:

  • Ukrajina je objavila da su sve žene, djeca i starci evakuirani iz Azovstala.
  • Ukrajinski predsjednik Zelenski kaže da je iz Azovstala spašeno više od 300 civila te je najavio drugu fazu evakuacije
  • Predsjednik ruske Dume tvrdi da "SAD izravno sudjeluje u ratu protiv Rusije"
  • U Ukrajini je zarobljen hrvatski državljanin, potvrdilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.
  • Ruska televizija Russia Today objavila snimku zarobljenika
  • Na Odesu ispaljeno šest krstarećih projektila
  • Zelenski objavio "minimalne uvijete" za mirovni sporazum, nije spomenuo Krim
  • Ukrajina tvrdi da je potopila još jedan ruski brod u Crnom moru
  • U Moskvi traju pripreme za veliku vojnu paradu koja će se održati u ponedjeljak
  • Ukrajinske snage tvrde da je Rusija srušila tri mosta da zaustavi napredovanje ukrajinske vojske
21:15

I ruska i ukrajinska snaga objavile su informacije o borbama koje se vode kod Zmijskog otoka, svjetskoj javnosti dobro poznatog s početka rata.

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da su njihove snage na području Zmijskog otoka nedaleko od ukrajinske obale srušile nekoliko ukrajinskih zrakoplova i dronova.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane, Igor Konašenkov, rekao je da su ruske snage srušile ukrajinski bombarder Su-24, borbeni avion Su-27, tri helikoptera Mi-8 na kojma su se nalazile desantne snage i dva drona turske proizvodnje.

"Uništen je i ukrajinski desantni čamac Stanislav", rekao je Konašenkov, piše Index.hr.

20:00

Šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) rekao je da za sada nema "dokaza da Rusi planiraju rasporediti ili upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini".

19:00

Vlasti Ukrajine saopćile su da su evakuirane sve žene, djeca i starci iz objekata kompleksa Azovstal u Mariupolju, koji je pod opsadom ruskih snaga, javlja Anadolu Agency (AA).

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila je da su sve žene, djeca i starci u Azovstalu spašeni u sklopu humanitarne operacije u Mariupolju.

"Uputstvo predsjednika je ispunjeno. Sve žene, djeca i starci u Azovstalu su evakuisani. Ovaj dio humanitarne operacije Mariupolj je završen", rekla je Vereščuk.

18:00

Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine objavio je da ruske snage napadaju čeličanu Azovstal, posljednje uporište ukrajinskih branitelja u razorenom gradu Mariupolju.

"Rusi nastavljaju napad na Azovstal koristeći artiljeriju i tenkove", objavila je ukrajinska vojska, tvrdi Index.hr.

17:00

Američki državni sekretar Antony Blinken optužio je danas predsjednika Rusije Vladimira Putina da pokušava "izokrenuti historiju" kako bi opravdao svoj "okrutni i bezrazložni rat protiv Ukrajine", javlja Anadolu Agency (AA).

"Dok rat ponovno bjesni u Evropi, moramo povećati svoju odlučnost da se odupremo onima koji sada žele manipulirati historijskim sjećanjem kako bi ostvarili svoje vlastite ambicije", rekao je Blinken povodom obilježavanja 77. godišnjice pobjede nad nacistima.

On je poručio da istina o prošlosti i podrška aktuelnim borcima za slobodu u svijetu predstavlja svetu obavezu koju čovječanstvo ima prema poginulim u trenutku obilježavanja godišnjice kraja Drugoga svjetskog rata.

16:00

Kijevski metro, koji je na početku ruskog napada na Ukrajinu služio kao sklonište hiljadama civila tokom bombardovanja, ponovo je dostigao predratne kapacitete prevoza putnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad cjelokupnom Kijevskom oblasti, život se i u najvećem urbanom centru u Ukrajini postepeno normalizuje. Stanice podzemne željeznice, prije više od dva mjeseca pretvorene u skloništa, ponovo su prepune putnika.

"U prvim danima rata, radnici metroa i vladini službenici su mobilizovani kako bi održali red u glavnom gradu. Hiljade građana je zaštitu od napada pronašlo u podzemnim stanicama tokom 45 dana. Neki od njih su morali napustiti Kijev", rekala je policijska službenica Natalya Sch za AA.

14.30

Nakon sedmica neprekidne topničke vatre i zračnih napada, ukrajinski vojnici se i dalje drže u pojasu gradova u regiji Luhansk, rekao je čelnik njene vojne uprave.

Serhij Hajdaj za ukrajinsku televiziju je rekao da je situacija teška.

"Najveći napori neprijatelja su proboj u Popasnu i smjer Sjeverodonjeck i Vojevodivka. Tamo su rasporedili najveću količinu svojih vojnika i opreme. Tamo je konstantno najveći broj granatiranja i raketiranja, a zračni udari - to je jednostavno užasna situacija. Naši momci se drže, čekamo pomoć, pojačanje", rekao je.

14.15

Ukrajinska vlada je objavila da je uništila još jedan ruski brod.

Ministarstvo odbrane ustvrdilo je da je napad izveden dronom Bajraktar TB2.

"Tradicionalna parada ruske crnomorske flote 9. maja ove godine održat će se u blizini Zmijskog otoka - na dnu mora", piše na službenom Twitter profilu ukrajinskog ministarstva odbrane.

 

 

14.05

13.40

Oko 50 ljudi evakuirano je iz opkoljene čeličane Azovstal u Mariupolju, objavila je ruska novinska agencija Interfax pozivajući se na štab teritorijalne odbrane samoproglašene Narodne Republike Donjeck, separatističke regije koju podržava i priznaje Rusija.

Oko 50 civila evakuirano je jučer u prihvatni centar u selu Bezimene na području Donjecka pod kontrolom separatista.

12.35

Gotovo četiri miliona Rusa napustilo je zemlju u prva tri mjeseca 2022. godine, pokazuju službene statistike koje je objavila ruska sigurnosna služba FSB.

Prema podacima, od januara do marta ukupno je iz Rusije izašlo 3.880.679 stanovnika. Nejasno je koliko ih se od tada vratilo u svoju domovinu.

12.15

11.25

Rusija u ponedjeljak održava proslavu Dana pobjede. U toku su vježbe za veliku vojnu paradu koja će se održati u Moskvi. 

Dan pobjede, koji se obilježava 9. maja, jedan je od najpopularnijih praznika u Rusiji i označava poraz nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Rusija je sada optužena da je i sama osvajač i agresor dok vodi rat na istom teritoriju koji su sovjetske snage oslobodile od nacističkih osvajača prije nešto više od 75 godina.

10.50

Ukrajinska Službe za hitne situacije objavila je snimak uništavanja eksplozivnih naprava koje su pronađene na području Kijevske regije.

"Prikupljeno je sve što su Rusi usuli u našu zemlju i dignuto u zrak. Nijedan minski, projektil ili projektilni elementi više ne predstavljaju prijetnju ljudima", piše u objavi na Telegramu.

10.20

U blizini granice s Ukrajinom, kod sela Voronkovo u Transnistriji sinoć je odjeknulo nekoliko eksplozija, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova nepriznate republike.

Ruska državna agencija RIA Novosti prenosi neslužbene navode da su eksplozivne naprave bačene s dronova.

Lokalna televizija TSV je objavila da nema prijavljenih žrtava i da su u blizini sela viđeni dronovi.

9.45

Više od 10.000 navodnih ratnih zločina koje su počinile ruske snage trenutno je pod istragom, prema Uredu glavnog državnog tužitelja Ukrajine.

Ukupno je zabilježeno 10.257 slučajeva, a 223 djece je umrlo u Ukrajini otkako je Rusija započela svoju invaziju 24. februara, objavio je ured rano jutros.

Još 633 djece je navodno povrijeđeno.

9.25

Tokom protekle noći na ratištima u Ukrajini bilo je relativno mirno, objavili su u subotu ukrajinski izvori.

"U regijama Donjecka i Luhanska odbijeno je osam neprijateljskih napada, što je rezultiralo uništenjem tri neprijateljska tenka, osam topničkih sistema, sedam oklopnih vojnih vozila, jednog automobila i tri jedinice inženjerijske opreme", objavio je štab ukrajinske vojske u svom izvještaju o situaciji u subotu.

Pokušaji napada također su se uglavnom događali oko čeličane Azovstal u jugoistočnom lučkom gradu Mariupolju, prema ukrajinskoj vojsci.

Na drugim dijelovima fronta ruska aktivnost bila je ograničena na vojno izviđanje i topničku vatru, navodi se u izvještaju.

9.05

Ukrajinska vojska je prvi put objavila da su ruske snage počele rušiti mostove kako bi usporile ukrajinsku protuofenzivu na sjeveroistoku države.

U svom posljednjem operativnom ažuriranju, Glavni štab je u subotu rekao da su na području istočno od Harkiva "okupatori digli u zrak tri cestovna mosta kako bi usporili protuofenzivna djelovanja obrambenih snaga", piše CNN i navodi da ovu tvrdnju nisu mogli neovisno provjeriti.

8.45

Sukob u Ukrajini ostavlja velike posljedice na neke od najsposobnijih ruskih jedinica, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem obavještajnom izvještaju.

Najmanje jedan T-90M, najnapredniji ruski tenk, uništen je u borbama, dodalo je ministarstvo.

T-90M je predstavljen 2016. godine i uključuje poboljšani oklop, nadograđeni top i poboljšane satelitske navigacijske sisteme.

 

.

8.10

Čelnici G7 sudjelovat će sutra u videopozivu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u znak jedinstva dan prije nego što Rusija obilježi svoj praznik Dana pobjede, saopćila je Bijela kuća.

Razgovori će se usredotočiti na najnovije događaje u ruskoj invaziji na Ukrajinu, napore za jačanjem zemlje i načine za demonstriranje "kontinuiranog jedinstva G7 u kolektivnom odgovoru, uključujući nametanje velikih troškova za Putinov rat", rekao je ranije portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Sudjelovat će čelnici SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Japana, Kanade i Italije.

7.55

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je više od 500 hiljada ukrajinskih državljana završilo u Rusiji.

"Rusija već dugo govori da Ukrajina nema pravo na neovisno postojanje. Ukrajinci se šalju u udaljene ruske regije", rekao je Zelenski.

7.35

Visoki dužnosnik ruskog parlamenta rekao je jučer u Hersonu, ukrajinskom gradu koji je pod kontrolom Moskve, da će Rusija ostati na jugu Ukrajine zauvijek, prenosi AFP.

“Rusija će ovdje ostati zauvijek. O tome ne bi trebalo biti dvojbe. Neće biti povratka u prošlost”, rekao je Andrej Turčak, prema saopćenju vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

7.20

Američki predsjednik Joe Biden najavio je daljnju pomoć Ukrajini, uključujući dodatnu topničku municiju, radare i drugu opremu.

Paket je navodno vrijedan 150 miliona dolara, iako Biden nije precizirao iznos.

Njegova vlada gotovo je iscrpila sredstva od tijela za povlačenje sredstava i on je pozvao Kongres da usvoji predloženi paket pomoći Ukrajini od 33 milijarde dolara.

7.10

Ukrajina poduzima diplomatske korake kako bi spasila borce zarobljene u čeličani Azovstalj u Mariupolju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ti koraci uključuju ugledne posrednike i države, dodao je Zelenski u video poruci, ali nije navodio pojedinosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije