71. dan invazije: EU sprema nove sankcije - tiču se dvije osobe

0
Radiosarajevo.ba
71. dan invazije: EU sprema nove sankcije - tiču se dvije osobe
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Pratimo 71. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu.

Ključni podaci:

Rusija tvrdi da vježba nuklearne napade

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Biden: Pričat ću s članicama G7 o mogućim novim sankcijama Rusiji

Više od 300 civila stiglo je iz Mariupolja i okolice u Zaporižje u novoj operaciji evakuacije

Zapovjenik Azova rekao je da su ruske snage večeras upale na teritorij čeličane i da su u toku krvave bitke

Ruska vojska najavila je da će od sutra ujutro otvoriti humanitarne koridore iz čeličane Azovstal

AP je objavio rezultate istrage bombardiranja pozorišta u Mariupolju 16. marta. Istraga je pokazala da je u napadu ubijeno oko 600 civila, puno više nego što se dotad mislilo

EU predstavila dosad najjači paket sankcija, predlaže zabranu uvoza ruske nafte. Češka, Bugarska i Slovačka najavile su da će tražiti izuzeće iz zabrane, a Mađarska je najavila da će staviti veto na plan Bruxellesa

Kako je protekao 70. dan ruske invazije na Ukrajinu, možete pogledati na linku OVDJE.

23:07

Evropska unija planira da uvede sankcije Alini Kabaevoj, za koju se dugo priča da je djevojka Vladimira Putina, i patrijarhu Kirilu, poglavaru Ruske pravoslavne crkve.

Dva izvora su rekla da je EU predložila sankcije Kabaevoj, bivšoj olimpijskoj gimnastičarki o čijem pojavljivanju na nacrtu liste sankcija je prvi izvijestio Bloomberg.

Kiril, dugogodišnji saveznik Kremlja koji je dao svoj blagoslov ratu u Ukrajini, pojavljuje se na nacrtu dokumenta koji je vidio Guardian.

21:52

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda António Guterres opisao je ratnu zonu u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju kao "paklene pejzaže".

20:32

Izraelski premijer Naftali Bennett izjavio je danas da se ruski predsjednik Vladimir Putin izvinio zbog izjave svog ministra vanskih poslova Sergeja Lavrova koji je rekao da "Adolf Hitler ima jevrejsko porijeklo".

Bennett je, nakon razgovora sa ruskim liderom, rekao da prihvata izvinjenje i zahvalio Putinu što je razjasnio svoj stav, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

On je, također, rekao da je zamolio Putina da razmotri mogućnost evakuacije opkoljene čeličane Azovstal u ukrajinskoj luci Mariupolj.

20:12

Državni tužioci SAD-a, Britanije, Novog Zelanda, Australije i Kanade razgovarali su sa svojom ukrajinskom koleginicom Irynom Venediktovom o istrazi ratnih zločina, saopćilo je američko ministarstvo pravde.

Šest zvaničnika pravosuđa "razgovaralo je o svojim koordinisanim naporima da se pojedinci čije kriminalne radnje dovode do ratnih zločina u Ukrajini pozivaju na odgovornost", navodi se u saopštenju.

20:11

Novi konvoj Ujedinjenih naroda na putu je prema čeličani Azovstal u ukrajinskom gradu Mariupolju kako bi pokušao evakuirati civile, rekao je šef humanitarne službe UN-a Martin Griffiths.

14.55

Rusija je protjerala sedam zaposlenika danske ambasade u Moskvi kao odmazdu za sličan potez Kopenhagena prošlog mjeseca, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je saopćilo da je proglasilo zaposlenike danske ambasade personama non grata, dodajući da "otvoreno antiruska politika Danske ozbiljno šteti bilateralnim odnosima".

14.30

Dijelovima Njemačke u slučaju embarga na uvoz ruske nafte prijete nestašice naftnih derivata, rekao je njemački ministar privrede Robert Habeck, prenose danas njemački mediji.

"Moram nažalost reći da nije isključeno da u slučaju embarga u dijelovima Njemačke, posebno na istoku te u Berlinu, dođe do poteškoća u opskrbi derivatima", rekao je Robert Habeck, prenosi Hina.

14.25

Europska komisija je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi najavila paket pomoći vrijedan 200 miliona eura za ukrajinske izbjeglice i prognanike.

“Danas smo se okupili s jasnim ciljem: podržati hrabri ukrajinski narod, koji se bori protiv agresora i za svoju slobodu”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Ona je u ime Komisije obećala 200 miliona eura pomoći, prenosi Hina.

14.10

Ruska invazija na Ukrajinu baš i nije išla po planu, a to se odnosi i na gubitke ruske vojne tehnike. Najupečatljiviji gubici bili su potonuće Moskve, zapovjednog broda Crnomorske flote, i osipanje golemog, 60 kilometara dugog vojnog konvoja u blizini Kijeva.

Najnovija neugodnost za koju se pročulo na društvenim mrežama jest informacija da su ukrajinske snage na bojištu uništile moderan i rijedak ruski teški tenk T-90M Prorjiv-3 (Proboj-3).

Kao dokaz se pojavila fotografija objavljena na Twitteru koja je, kako se navodi, snimljena 4. maja i prikazuje uništen ruski tenk T-90M. Fotografiju je objavio novinar The Kyiv Independenta Ilija Ponomarenko, a na fotografiji se u prvom planu vidi reporter Andrij Caplijenko.

 

.

13.45

Ruska vojska vježbala je jučer u Moskvi za Paradu pobjede koja je zakazana za 9. maj, povodom pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Rusija je na ulice Moskve izvela svu silu naoružanja, od tenkova preko raketnih bacača, oklopnih vozila i drugog oružja.

13.30

13.00

Ruski zastupnik koji sudjeluje u pregovorima s Ukrajinom rekao je da su pregovori teški i optužio predstavnike Kijeva da ne poštuju postojeće dogovore, prenio je TASS.

"Ja sam jedan od četvorice pregovarača s ruske strane, međutim, pregovori su teški. Ukrajinski sagovornici pristanu na dogovor i onda se povuku", rekao je Leonid Slutski, prenosi Hina.

12.35

Njemačka se priprema Ukrajini isporučiti sedam oklopnih haubica Panzerhaubitze 2000, piše Die Welt, ispunjavajući izričite želje Kijeva za materijalnom podrškom u obliku samohodnih oružanih sistema koji mogu pogoditi ciljeve na udaljenosti od 40 kilometara.

Vjeruje se da je isporuka oklopnih haubica, za koje je list Bild objavio da su trenutno na popravki i da neće biti spremne za isporuku do kraja juna, politička odluka koja se kosi sa savjetima njemačke vojske, koja je rekla da oklopna vozila treba za vlastite potrebe.

12.00

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba podijelio je potresnu poruku koju je napisao osmogodišnji dječak iz Ukrajine.

Kuleba je rekao da je osmogodišnjak imena Jehor bilježio svoja sjećanja dok se skrivao od ruskih bombi. 

"Od 24. februara umrla su mi dva psa, moja baka Halja i moj voljeni Mariupolj", stoji u poruci, kaže Kuleba.

Ukrajinski ministar dodaje da je i Jehorov djed preminuo, dok su on, njegova sestra i majka ranjeni. 

 

 

11.15

11.00

Najmanje 25 osoba ranjeno je tokom ruskog granatiranja tokom noći u području Kramatorska u Donjecku, izjavio je čelnik regionalne vojne uprave.

Pavlo Kirilenko rekao je da je u napadu u srijedu navečer oštećeno devet kuća, škola i dijelovi civilne infrastrukture.

10.35

Rusija je jutros saopćila da je njezino topništvo preko noći pogodilo više ukrajinskih položaja i uporišta, ubivši 600 boraca.

Reuters javlja da je ministarstvo odbrane također reklo da su njegove rakete uništile avionsku opremu na aerodromu Kanatovo u ukrajinskoj središnjoj Kirovogradskoj regiji i veliko skladište municije u južnom gradu Mikolajvu.

10.10

"Ukrajina je granatirala ruska belgorodska sela Žuravlevku i Nehotejevku. Nije bilo žrtava", rekao je guverner te regije Vjačeslav Gladkov, prenosi ruska novinska agencija RIA citirajući njegove riječi s Telegrama.

"U Nehotejevki su uništene kuća i garaža. Među civilnim stanovništvom nije bilo žrtava. Granatiranje se nastavlja", dodao je.

Regija Belgorod graniči s Ukrajinom, sjeverno od Harkova

9.50

Intezivni napadi nastavljeni su na opkoljenu čeličanu Azovstal u Mariupolju tokom noći na četvrtak, rekao je u četvrtak ujutro Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja.

"Od sada, ako na svijetu postoji pakao, to je u Azovstalu", rekao je Andriuščenko, prenosi CNN.

9.30

Čeličana Azovstal postala je "prioritet broj jedan" za ukrajinsko političko i vojno vodstvo, rekao je savjetnik ministra odbrane zemlje za BBC.

Jurij Sak je za Radio 4 Today izjavio da su napori usmjereni na odbranu ogromnog industrijskog kompleksa i upravljanje daljnjim evakuacijama.

Azovstal je posljednje uporište ukrajinskog otpora u strateški važnom lučkom gradu Mariupolju - za koji je Sak primijetio da je postao "srce" rata.

9.00

Ruski napadi na željeznički sistem teško su poremetili željezničke usluge u Ukrajini, rekao je sinoć državni operator ukrajinskih željeznica.

Prema procjeni željezničkog operatora, oko 20 međugradskih vozova saobraćalo je s kašnjenjem do dvanaest sati.

 

8.40

Rusija je rekla da će od danas provesti tri dana primirja kako bi omogućila evakuaciju više civila iz tvornice Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolju.

"Ruske oružane snage će od 8 do 18 sati (po moskovskom vremenu) 5., 6. i 7. maja otvoriti humanitarni koridor s područja metalurške tvornice Azovstal za evakuaciju civila", saopćilo je jučer ministarstvo odbrane.

8.20

Stigao je najnoviji obavještajni izvještaj britanskog ministarstva odbrane.

U saopćenju se ministarstvo odbrane uglavnom usredotočuje na situaciju u Bjelorusiji, gdje je jučer objavljeno da se održavaju velike vojne vježbe.

"Bjeloruske kopnene snage su primijećene kako se razmještaju od garnizona do terena, na vježbe", navodi se. 

8.00

Još 344 osobe spašene su iz opkoljenog grada Mariupolja u drugoj operaciji evakuacije, potvrdio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svom posljednjem nacionalnom obraćanju.

"Danas je završena druga faza naše operacije evakuacije iz Mariupolja. Spašene su 344 osobe - iz grada i prigradskih naselja. Toliko je ljudi danas otišlo u Zaporižje... Svi oni dobivaju potrebnu pomoć. Svi će oni dobiti najbrižniji tretman naše države", rekao je.

7.45

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij poželio je mir prilikom obraćanja Danskoj u povodu 77. godišnjice oslobođenja te skandinavske države od nacista u Drugom svjetskom ratu.

"Ruska država nije spremna zaustaviti rat. Oni sanjaju o osvajanju Ukrajine i drugi europskih zemalja. Još uvijek sanjaju da će nestati sloboda Europe. Ali njihovi snovi se neće ostvariti. San o miru će se ostvariti. Baš kao što se to dogodilo prije 77 godina", poručio je Zelenski.

7.35
 
7.10

Ukrajina je ponovno preuzela kontrolu nad nekoliko naselja oko Mikolajiva i Hersona na jugu zemlje, rekli su vojni dužnosnici.

Zbog uspješnih akcija ukrajinskih branitelja, ruske snage su "izgubile kontrolu nad nekoliko naselja na granici Mikolajevske i Hersonske regije", stoji u najnovijem obavještajnom izvještaju ukrajinskog Glavnog štaba oružanih snaga.

Međutim, teške borbe se nastavljaju u Mariupolju gdje ruski okupatori fokusiraju svoje napore na blokiranje i pokušaj uništenja ukrajinskih jedinica stacioniranih u području čeličane Azovstal, dodali su dužnosnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije