68. dan invazije: Ubijen tinejdžer tokom ruskog napada na Odesu

1
Radiosarajevo.ba
68. dan invazije: Ubijen tinejdžer tokom ruskog napada na Odesu
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Dvije eksplozije odjeknule su u prvim satima ponedjeljka u ruskom gradu Belgorodu, napisao je na Facebooku guverner oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Nema žrtava niti veće materijalne štete", dodao je.

Na društvenim mrežama se može pročitati kako su se tijekom noći ondje mogli čuti borbeni avioni i eksplozije, no Guardian nije mogao potvrditi te navode.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

22:24

Američki predsjednik Joe Biden bi rado posjetio Ukrajinu, ali to trenutno ne planira, javlja Reuters pozivajući se na Bijelu kuću.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je danas da bi Biden volio posjetiti zemlju nakon što je Rusija na nju pokrenula invaziju, ali je kazala da nikakav službeni posjet u ovom trenutku nije u pripremi.

22:17

Tinejdžer je ubijen u ruskom napadu koji je danas pogodio grad Odesu, javlja AFP pozivajući se na objavu na društvenim mrežama koju je objavilo južnogradsko vijeće.

“Kao rezultat raketnog udara u Odesi, oštećena je stambena zgrada u kojoj je u trenutku napada bilo pet osoba. Poginuo je 15-godišnji dječak”, saopštilo je gradsko vijeće Odese na Telegramu.

21:52

Kanadski premijer se usprotivio komentarima ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji sugeriraju da Adolf Hitler ima jevrejsko porijeklo, prenosi Reuters.

Dok je razgovarao s novinarima u kanadskom Ontariju, Trudeau je rekao:

"Smiješni su i neprihvatljivi... Nevjerovatno je ovo što je upravo rekao ruski ministar vanjskih poslova".

21:14

Njemačka je danas saopćila da je spremna podržati trenutni embargo Evropske unije (EU) na rusku naftu, promjenu stava koja bi mogla dovesti do toga da EU uvede zabranu za nekoliko dana, prenosi Reuters.

Ruski izvoz nafte uglavnom je pošteđen međunarodnih sankcija, koje su ukrajinski zvaničnici kritizirali jer dozvoljavaju zemljama da i dalje podržavaju Rusiju i finansiraju njenu invaziju na Ukrajinu.

20:54

Rusija je izrazila interes za ulaganje u projekat naftovoda koji bi vodio između Nigerije i Maroka, javlja Reuters pozivajući se na nigerijskog zvaničnika.

"Rusija je izrazila interesovanje za ulaganje u projekat gasovoda Nigerija-Maroko koji se planira od 2016. godine", rekao je u ponedeljak nigerijski državni ministar za naftne resurse.

Nigerija i Maroko prvi put su potpisali sporazum o projektu u decembru 2016. Osim što povezuje dvije zemlje, očekuje se da će naftovod od 5.660 km (3.517 milja) povezati i neke druge afričke zemlje sa Evropom.

20:30

Ruske trupe navodno uništavaju historijske grobnice u ukrajinskoj oblasti Herson, prema ukrajinskim zvaničnicima.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine je putem Twittera izvijestilo da su ruske trupe uništavale hiljadu godina stare grobnice u Hersonu tako što su "uredile vatrene pozicije na njih" nakon što su ih obavijestili zvaničnici iz Hersona.

 

19:25

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je pola miliona Ukrajinaca "ilegalno odvedeno u Rusiju ili na druga mjesta, protiv svoje volje".

Govoreći za grčku državnu TV ERT, Zelenski je rekao da se preostali civili u fabrici Azovstal u gradu Mariupolju boje ukrcati u autobuse jer vjeruju da će biti odvedeni u Rusiju.

Ujedinjene nacije su počele evakuaciju civila iz fabrike, prenosi AP.

Zelenski je rekao da ga je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres uvjerio da će oni koji su evakuisani završiti u području pod kontrolom vlade Ukrajine.

"Želimo da vjerujemo u to", rekao je ukrajinski lider.

18:55

 



 

17:51

Ukrajinski vojni izvori navode kako je Ruska Federacija donijela odluku o napadu na Moldaviju pod opravdanjem zaštite ruskog stanovništva u separatističkoj regiji Pridnjestrovlje.

Tvrde kako, brojne informacije iz obavještajnih izvora upućuju na to da bi Rusija vrlo brzo mogla započeti aktivnosti oko ponovnog ujedinjenja dijelova južne Ukrajine pod kontrolom Rusije i pridnjestrovske regije u Moldaviji.

U zračnoj luci u Tiraspolu, glavnom gradu nepriznate moldavske paradržave Pridnjestrovlja, primjećuju se pojačane aktivnosti. Ukrajinci očekuju da bi Rusi dio svojih trupa mogli prebaciti avionima i helikopterima koji bi poletjeli s Krima, a paralelno s time, u glavnom gradu Moldavije Kišnjevu, organizirali bi proteste i nerede.
 
Više informacija pročitajte na linku:

 

17:11

Ruske trupe u okupiranom gradu Melitopolju ukrale su svu opremu iz prodavaonice poljoprivredne opreme - i otpremile je u Čečeniju, tvrdi ukrajinski biznismen u toj oblasti, a prenosi CNN.

Ali nakon putovanja od više od 700 milja, lopovi nisu mogli koristiti opremu - jer je bila zaključana daljinski.

Proteklih nekoliko sedmica sve je veći broj izvještaja o krađi ruskih trupa poljoprivredne opreme, žitarica, pa čak i građevinskog materijala - osim raširenih pljački rezidencija. Ali uklanjanje vrijedne poljoprivredne opreme iz zastupstva John Deerea u Melitopolju govori o sve organiziranijoj operaciji, u kojoj se čak koristi ruski vojni transport kao dio pljačke.
16:15

 

15:02

Poljska je spremna postati potpuno neovisna o ruskoj nafti i podržati druge zemlje da smanje svoje isporuke fosilnih goriva iz Rusije, izjavila je ministrica okoliša i klime Anna Moskwa.

"Poljska je ponosna što je na Putinovom popisu neprijateljskih zemalja", rekla je novinarima prije sastanaka s kolegama nacionalnim ministrima u Bruxellesu, na kojima se razgovaralo o energetici.

Moskva je također rekla da će poljska skladišta plina biti popunjena za zimu.

14.05

Ruske snage su nakon osvajanja Melitopolja ukrale vrijedne poljoprivredne mašine i odnijele ih uglavnom na područje Čečenije. Međutim, mašine su, kako piše CNN, onesposobljene na daljinu.

Radi se o 27 komada poljoprivrednih mašina uključujući i kombajne. Vrijednost im se procjenjuje na oko 5 miliona dolara. Međutim, lopovi nisu mogli koristiti opremu nakon što je mašinama na daljinu onemogućen rad, a GPS uređaji za praćenje pokazuju da se oprema sada drži na farmi u blizini glavnog grada Čečenije Groznog.

13.40

Broj kompanija u Njemačkoj koje strahuju od propasti smanjio se od početka godine unatoč višoj inflaciji i neizvjesnoj prodaji zbog rata u Ukrajini, pokazalo je istraživanje minhenskog instituta Ifo. 

U aprilu 7.1 posto kompanija ocijenilo je da im je egzistencija ugrožena, gotovo upola manje nego u januaru, objavio je Ifo. Ekonomisti u institutu upozoravaju ipak na velike razlike među sektorima, dodavši da u nekima pandemija još uvijek igra važnu ulogu.

Tako se gotovo četvrtina firmi u ugostiteljstvu i sektoru zabave i dalje pribojava da će biti prisiljena staviti ključ u bravu, rekao je Klaus Wohlrabe, direktor istraživanja u institutu.

13.15

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopćio je da je od početka napada na njihovu zemlju ubijeno oko 23.800 ruskih vojnika, te da su oborena 194 aviona, 155 helikoptera i uništeno 1048 tenkova, javlja AA.

U saopćenju koje obuhvata podatke od 24. februara do 2. maja ove godine, istaknuto je da je ruska strana u posljednja 24 sata izgubila 300 vojnika.

 

 

13.00

Pomoćnik gradonačelnika razorenog Mariupolja objavio je da je danas grad napustilo više autobusa s civilima.

Međutim, civili u autobusima nisu iz čeličane Azovstal, dodao je.

12.20

Obuka ukrajinskih vojnika u rukovanju zapadnim oružjem i to na teritoriji Njemačke se prema međunarodnom pravu može tretirati kao sudjelovanje u samom ratu, zaključak je Naučnog vijeća Bundestaga, prenose njemački mediji.

"Postoji naučni konsenzus o tome da sama isporuka oružja ne predstavlja čin ulaska u ratna zbivanja. No kada se isporuka oružja poveže s obukom vezanom uz isporučeno oružje možemo govoriti o napuštanju sfere nesudjelovanja u ratu", stoji u vještačenju Naučnog vijeća Bundestaga.

12.00

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novu kartu ratnih događanja u Ukrajini.

Nema vidljivih promjena u odnosu na zadnje dane. Najveće borbe i dalje se vode na istoku u regiji Donbas, a Ukrajinci i dalje pokušavaju doći što bliže gradu Hersonu na jugu. Riječ je o najvećem gradu koji su Rusi u dosadašnjem dijelu rata zauzeli.

 

 

11.35

Europska komisija mogla bi poštedjeti Mađarsku i Slovačku embarga na uvoz ruske nafte koji je u pripremi, rekla su dva europska dužnosnika. 

Komisija bi u utorak trebala finalizirati novi, šesti paket sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu koji će uključivati zabranu kupnje ruske nafte jer je izvoz nafte jedan od glavnih izvora ruskih prihoda.

Mađarska, koja jako ovisi o ruskoj nafti, poručuje da neće pristati na sankcije energetskom sektoru. Slovačka je također jedna od država članica EU koje najviše ovise o ruskim fosilnim gorivima. Komisija bi stoga mogla ponuditi Slovačkoj i Mađarskoj "izuzeće ili dugo prijelazno razdoblje", rekao je jedan dužnosnik, prenosi Hina.

11.20

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da su ruski borbeni avion tokom zračne borbe iznad istočne regije Donjeck srušio ukrajinski MiG-29. 

Na press konferenciji je portparol ruske vojske rekao i da je ruska protuzračna odbrana uništila dva projektila tipa Tačka-U iznad Luhanska, te projektil tipa Smerč iznad Donjecka.

Ruske snage su pogodile 38 vojnih meta u Ukrajini, uključujući skladišta oružja, tvrdi ruska vojska.

11.00

Ukrajinski zapovjednik u čeličani Azovstal u razorenom Mariupolju kaže da su njegovi ljudi proživjeli tešku noć nakon što je dan ranije iz Azovstala evakuirano stotinjak civila.

"Čim je jučer završila evakuacija civila, neprijatelj je napao koristeći sva oružja. Noć je bila teška", rekao je Denis Šleha, zapovjednik 12. brigade Nacionalne garde.

09.45

Finska će 12. maja objaviti da će se prijaviti za članstvo u NATO-u, objavile su finske novine IItalehti pozivajući se na anonimne izvore iz Finske vlade.

Objava će se dogoditi u dva koraka, navode te novine. Istog dana će finski predsjednik Sauli Niinisto objaviti da podržava ulazak zemlje u NATO, a potom će i parlamentarne skupine dati svoje odobrenje za prijavu.

09.30

Ukrajinska vojska objavila je snimku za koju tvrdi da prikazuje uništenje dva ruska ratna čamca kod Zmijskog otoka.

Ruski čamci su uništeni dronom Bajraktar, tvrdi ukrajinska vojska.

09.00

Stanovnici Transnistrije, separatističke regije Moldavije koju podržava Moskva, ne osjećaju se sigurno.

Zato su brojni odlučili otići. Prošle sedmice je niz eksplozija pogodio vladine zgrade u Transnistriji, ali za to nitko nije preuzeo odgovornost.

08.35

Ukrajinska obavještajna služba objavila je da je otkrila ruski špijunski lanac.

Jedan od špijuna čak je i bio zaposlenik glavnog štaba ukrajinske vojske, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, u nedjelju navečer, a prenijela je ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Nije dao detalje o tome koliko je špijuna u lancu.

08.15

Jill Biden, prva dama SAD, ove će sedemice posjetiti Rumuniju i Slovačku, gdje će se susresti s ukrajinskim majkama i djecom koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove zbog ruske invazije, objavljeno je iz njezinog ureda.

Prva dama će se 6. maja susresti i s američkim vojnicima stacioniranim u zračnoj bazi Mihail Kogalniceau, a nakon toga ide u Bukurešt.

7.50

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj o situaciji u Ukrajini. Ovaj put izvještaj se fokusira na ruske snage.

Britanski obavještajci objavili su da je Rusija za invaziju Ukrajine pripremila više od 120 bataljuna. Više od četvrtine tih bataljona su "izbačeni iz stroja", navodi se u novom izvještaju.

"Neke od najelitnijih ruskih jedinica, poput desantne postrojbe VDV, pretrpjele su najveće gubitke. Rusiji će vjerojatno trebati godine da obnovi te jedinice", stoji u izvještaju.

 

 

07.25

Stotine ljudi i dalje su u opkoljenoj mariupoljskoj čeličani Azovstal, rekao je sinoć Denis Šleha iz ukrajinske Nacionalne garde.

Dodao je kako će biti potrebne još najmanje dvije evakuacije poput one jučerašnje kako bi se svi izvukli van. 

Podsjetimo, čeličana Azovstal u razorenom Mariupolju je posljednje uporište ukrajinskih branitelja tog grada. U čeličani se i dalje nalaze stotine vojnika i ukrajinskih boraca, od kojih su mnogi ranjeni. Jučer je iz Azovstala evakuirano stotinjak ljudi, prvenstveno žena i djece.

07.00

Gradsko vijeće razorenog Mariupolja objavilo je na društvenim mrežama da će danas uslijediti novi pokušaj evakuacije civila iz više dijelova grada. 

Jučer je, podsjetimo, iz mariupoljske čeličane Azovstal evakuirano više od 100 civila.

6:33

Adam Schiff, predsjednik obavještajnog odbora američkog Kongresa, rekao je za CNN da američki predsjednik Joe Biden posjetiti Ukrajinu, dodavši kako je to "samo pitanje vremena".

"To je nešto što se razmatra, pitanje je vremena kad će takav posjet biti ostvariv", rekao je Schiff.

U nedjelju je predsjednica Kongresa Nancy Pelosi postala najviša američka dužnosnica koja se susrela u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim od početka ruske invazije krajem februara.

6:27

Dvije eksplozije odjeknule su u prvim satima ponedjeljka u ruskom gradu Belgorodu, napisao je na Facebooku guverner oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Nema žrtava niti veće materijalne štete", dodao je.

Na društvenim mrežama se može pročitati kako su se tijekom noći ondje mogli čuti borbeni avioni i eksplozije, no Guardian nije mogao potvrditi te navode.

U toku je 68. dan ruske invazije na Ukrajinu.

Ovo su glavni događaji:

  • Prvi civili evakuirani iz Azovstala
  • Američki zastupnici stigli u Kijev
  • Britanci upozoravaju na ruske trolove
  • Ruski političar traži zapljenu imovine stranih tvrtki
  • Njemačka podržava embargo ruske nafte
  • UN: Počela evakuacija civila iz Azovstala

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije