72. dan invazije: Vijeće sigurnosti UN za da Guterres posreduje miru u Ukrajini

0
Radiosarajevo.ba
72. dan invazije: Vijeće sigurnosti UN za da Guterres posreduje miru u Ukrajini
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Pratimo 72. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu.

Ključni podaci:

EU o novom paketu sankcija: Jako smo blizu dogovoru

Manijaci nisu zaboravili: Devet godina od ubistva Mirze Raščića, prvog osmijeha južne tribine

Manijaci nisu zaboravili: Devet godina od ubistva Mirze Raščića, prvog osmijeha južne tribine

UN pronašao dokaze o 188 otmica

SAD dostavio Ukrajini obavještajne podatke u vezi potopljenog broda Moskve

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) upozorila je aviokompanije na povećan rizik za putničke avione zbog rata u Ukrajini

UN tvrdi da je novi humanitarni konvoj na putu prema Azovstalu, odakle bi sutra ujutro trebao evakuirati civile

Putin se nakon dvije sedmice prvi put oglasio o Azovstalu, rekao je da bi Kijev trebao narediti ukrajinskim borcima u čeličani da polože oružje

Ukrajinci tvrde da su Rusi nastavili napade na Azovstal unatoč tome što su objavili prekid vatre, dok Rusija tvrdi suprotno - da poštuje primirje

Rusi tvrde da su u artiljerijskim napadima tijekom noći ubili 600 ukrajinskih boraca
Ukrajina kaže da im je obrana Azovstala postala prioritet

23:25

Sa presjekom ključnih podaka završavamo izvještavanje za danas, do narednog live praćenja:

  • Ukrajina i britanski obavještajci tvrde da Rusi žestoko napadaju čeličanu Azovstal. Izgleda da je u toku posljednja bitka
  • U toku je pokušaj nove evakuacije civila iz čeličane, objavila je Ukrajina
  • U zajedničkoj operaciji UN i Crvenog križa iz Azovstala, Mariupolja i okolnih područja evakuirano je gotovo 500 ljudi, objavio je UN
  • EU o novom paketu sankcija: Jako smo blizu dogovoru. Orban kaže da se protivi novim sankcijama, usporedio ih s "atomskom bombom na mađarsku ekonomiju"
  • SAD dostavio Ukrajini obavještajne podatke u vezi ruskih brodova u Crnom moru, što je Ukrajincima pomoglo da potope ratni brod Moskvu
  • Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) upozorila je aviokompanije na povećan rizik za putničke avione zbog rata u Ukrajini
  • Putin se nakon dva tjedna prvi put oglasio o Azovstalu, rekao je da bi Kijev trebao narediti ukrajinskim borcima u čeličani da polože oružje
  • Vijeće sigurnosti UN za da Guterres posreduje miru u Ukrajini
  • Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izdao je upozorenje putem Telegrama protiv javnih okupljanja u Kijevu tokom vikenda

 

 

22:45

Pentagon je u petak objavio da je većina od 90 haubica uspješno stigla u Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Portparol John Kirby izjavio je i da je oko 60 posto od 144.000 granata za haubice isporučeno kijevskim snagama.

SAD obučava ukrajinske vojnike na artiljerijskim sistemima, a do sada je više od 220 ukrajinskih vojnika završilo obuku na haubicama M777, dok ih se više od 150 i dalje obučava.

Ostale obuke uključivale su radarski sistem protivvazdušne odbrane AN/MPQ-64 Sentinel, na kojem je 15 ukrajinskih vojnika završilo obuku, a 60 ostalih završilo je obuku na oklopnom transporteru M113, dok ih 50 nastavlja obuku.

22:00

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) prvi put od početka ruskog rata u Ukrajini donio je ujedinjenu izjavu u petak kojom je izrazio podršku naporima generalnog sekretara Antonia Guterresa da posreduje u miru, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće sigurnosti je izrazilo "duboku zabrinutost u vezi s održavanjem mira i bezbjednosti Ukrajine" i podsjetio "da su sve države članice, prema Povelji Ujedinjenih naroda, preuzele obavezu da svoje međunarodne sporove rješavaju mirnim putem".

"Vijeće sigurnosti izražava snažnu podršku naporima generalnog sekretara u potrazi za mirnim rješenjem", navodi se u saopštenju UN.

20:51

Britanski premijer Boris Johnson razgovarao je ranije danas sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kako bi mu čestitao na nedavnom reizboru i razgovarao o najnovijim dešavanjima u Ukrajini.

Johnsonova kancelarija je saopćila:

"Što se tiče Ukrajine, premijer i predsjednik Macron bili su ujedinjeni u osudi Putinove smrtonosne gluposti i složili su se da bliže koordiniraju oko dugoročne sigurnosne i ekonomske podrške Ukrajini, kao i mjera za izolaciju Rusije".

20:06

Treći autobus, sa 23 evakuisana civila, napustio je čeličanu Azovstal u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, javila je ruska državna novinska agencija Tass.

17:14

Ruske trupe pokušavaju da opkole i napadnu Sjeverodonjeck, najistočniji grad Ukrajine koji drži Kijev, rekao je lokalni zvaničnik.

Oleksandr Striuk, načelnik vojne uprave Severodonjeck, rekao je na nacionalnoj televiziji:

"Grad je skoro okružen ruskim i (separatističkim) trupama Luganske Narodne Republike. Pokušavaju da upadnu u grad kroz obližnja sela".

Zauzimanje Sjeverodonjecka predstavljalo bi veliki dobitak za rusku vojsku

15:35

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izdao je upozorenje putem Telegrama protiv javnih okupljanja u Kijevu tokom vikenda.

Rekavši da policijski sat neće biti uveden, on je ipak poručio građanima "da podsjetim, masovna događanja su zabranjena za vrijeme vanrednog stanja".

15:05

Pukovnija Azov objavio je da su tijekom prekida vatre na teritoriju čeličane Azovstal u razorenom Mariupolju ruske snage ispalile protutenkovsku granatu na automobil koji je pokušavao pomagati s evakuacijom civila.

I dalje nije jasno je li prekid vatre na području Azovstala i dalje na snazi, odnosno poštuje li se.

Azov je na svom Telegram kanalu objavio: "U granatiranju je jedan vojnik poginuo, a šestorica su ranjena. Neprijatelj nastavlja kršiti sve dogovore i odbija poštovati sigurnosna jamstva dana za evakuaciju civila."

CNN navodi kako pukovnija Azov ima desetke boraca u čeličani.

14:07

Mihajlo Veršinjin, jedan od ukrajinskih boraca preostalih u mariupoljskoj čeličani, govorio je za BBC o uvjetima koji vladaju u Azovstalu.

"Situacija u čeličani je sad kritična. Kritična je već neko vrijeme, ali sad je sve gora. Već dva dana ruske snage aktivno pokušavaju upasti u Azovstal i potiskuju branitelje uz pomoć artiljerije, avijacije i teškog naoružanja. Puno je gubitaka i ranjenih. Nismo uspjeli spasiti sve ranjenike", rekao je Veršinjin.

"Najvažnije je da se u skloništima u čeličani idalje nalaze civili. Nedavno je, tijekom izuzetno teškog bombardiranja Azovstala, ubijeno dvoje civila, a desetak ranjeno. Trenutno nemamo informaciju o tome koliko je civila ubijeno jer ne možemo napustiti položaje i otići do skloništa u kojima se nalaze", rekao je branitelj.

13:00

 



 

12:25

Kremlj je ranije u više navrata poručio da ne planira koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, a sad je to ponovio i Aleksej Zaitsev, glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Zaitsev je danas rekao da rusko korištenje nuklearnog oružja, što je rizik na koji su zapadni dužnosnici opetovano upozoravali, "nije primjenjivo na specijalnu vojnu operaciju", kako Kremlj naziva invaziju Ukrajine.

Podsjetimo, više zapadnih dužnosnika i analitičara upozorilo je da bi Vladimir Putin, zbog neuspjeha u slamanju žestokog otpora Ukrajinaca, mogao pribjeći nekoj vrsti nuklearnog udara. Najčešće su spominjali taktičko nuklearno oružje.

Prošlog mjeseca ravnatelj CIA-e William Burns rekao je da, s obzirom na gubitke koje je Rusija pretrpjela u Ukrajini, "nitko ne smije olako uzeti prijetnju koju predstavlja moguće korištenje taktičkog nuklearnog oružja".

11:45

 



 

09:57

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, rekla je da uvođenje embarga na rusku naftu, koje je najavljeno ranije ovog tjedna, neće biti lako, ali da EU "ne može dugoročno prebacivati novac u Rusiju, s obzirom na njezine vrijednosti.

Rekla je da EU mora smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu dodavši da "Rusija više nije pouzdan partner".

Čelnici EU će, po svemu sudeći, raspravljati o novom paketu sankcija Rusiji, koji bi trebao uključivati zabranu uvoza ruske nafte.

Von der Leyen je rekla da su Putinov rat u Ukrajini i "prijeko potrebne sankcije" koje je Rusiji uvela EU "svojevrstan test ekonomije".

Dodala je kako je EU na strani Ukrajine. "Želimo da Ukrajina pobijedi u ovom ratu", rekla je von der Leyen, a prenosi Reuters.

Na novinarsko pitanje po kojem kriteriju će se odlučiti je li Ukrajina pobijedila u ratu, rekla je da o Ukrajini ovisi kako će pregovarati s Rusijom da bi postigla prekid vatre.

08:49

Sjedinjene Američke Države čvrsto su uvjerene da mogu otkloniti svaki razlog za zabrinutost za sigurnost Švedske i Finske u razdoblju nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO, a prije nego što budu primljene u savez, saopćila je Bijela kuća. 

Švedska i Finska zabrinute su da bi mogle biti izložene ruskim prijetnjama u procesu pridruživanja, koji bi mogao trajati i do godinu dana, sve dok ga ne odobri svih 30 članica NATO-a.

"Čvrsto vjerujemo da ćemo pronaći načina da otklonimo svaki razlog za zabrinutost koji bi te zemlje mogle imati u razdoblju između podnošenja zahtjeva za članstvom u NATO-u i službenoga ulaska u savez", rekla je na brifingu portparol Bijele kuće Jen Psaki.

08:06

Novi konvoj Ujedinjenih naroda očekuje se u petak kako bi se evakuirali zadnji civili iz čeličane Azovstal u Mariupolju, zadnjem uporištu ukrajinskoga otpora u strateški važnoj luci, bez ikakve garancije o prekidu borbi.

Pomoćnik glavnog sekretara Ujedinjenih naroda zadužen za humanitarna pitanja Martin Griffiths najavio je u četvrtak da novi konvoj kreće prema gradu koji je postao simbol ruske invazije započete 24. februara.

"Konvoj je na putu prema Azovstalu gdje će stići sutra ujutro, uz nadu da će pokupiti i zadnje civile iz toga pakla u kojemu žive toliko sedmica i mjeseci, i dovesti ih na sigurno", rekao je Griffiths u Varšavi. Međunarodni odbor Crvenog krsta potvrdio je da je uključen u operaciju.

07:26

 

07:14

Poljska i baltičke zemlje otvorile su novi plinovod koji povezuje sjeveroistočnu EU s ostatkom Europske unije, što je ključni korak prema smanjenju ovisnosti o ruskom plinu, prenosi AFP.

Cjevovod dug 508 km koji povezuje plinske mreže Poljske i Litve na kraju će moći transportirati oko dvije milijarde kubičnih metara plina godišnje u oba smjera.

Zahvaljujući postojećim vezama u regiji, Latvija, Estonija pa čak i Finska također će imati pristup široj europskoj mreži plinovoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije