Ukrajinci tvrde da su uništili najjači i najmoderniji ruski tenk

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci tvrde da su uništili najjači i najmoderniji ruski tenk
Foto: Twitter / Illia Ponomarenko / Fotografiju objavio objavio novinar The Kyiv Independenta Ilija Ponomarenko

Ruska invazija na Ukrajinu baš i nije išla po planu, a to se odnosi i na gubitke ruske vojne tehnike. Najupečatljiviji gubici bili su potonuće Moskve, zapovjednog broda Crnomorske flote, i osipanje golemog, 60 kilometara dugog vojnog konvoja u blizini Kijeva.

Najnovija neugodnost za koju se pročulo na društvenim mrežama jest informacija da su ukrajinske snage na bojištu uništile moderan i rijedak ruski teški tenk T-90M Prorjiv-3 (Proboj-3).

Kao dokaz se pojavila fotografija objavljena na Twitteru koja je, kako se navodi, snimljena 4. maja i prikazuje uništen ruski tenk T-90M. Fotografiju je objavio novinar The Kyiv Independenta Ilija Ponomarenko, a na fotografiji se u prvom planu vidi reporter Andrij Caplijenko.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Kakav je to tenk

Kako se navodi, tenk je uništen u sjeveroistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkivu.

Kako piše specijalizirani ratni portal The War Zone, tenk T-90M predstavlja tehnološki najnapredniji i najsposobniji tenk u ruskom vojnom arsenalu na bojišnici.

Inicijalna serija ovih tenkova predana je samo 2. gardijskoj motorističkoj diviziji M. I. Kalinjina, 1. gardijske tenkovske armije u proljeće 2020. godine, a nedavne procjene govore da je trenutno u upotrebi samo stotinjak modela tog tenka. Razvikani, ali na bojištu još uvijek nedokazani, borbeni tenkovi T-14 Armata još nisu spremni za borbe na prvoj liniji i ima ih vrlo malo pa T-90M ostaju najmoderniji operabilni ruski tenkovi u ratu s Ukrajinom.

Uništenje ovog tenka odražava i spremnost Moskve da u bitku uključi svoju vrhunsku vojnu tehniku, rezonira The War Zone. Rani dokazi da je Rusija možda angažirala dio svojih ograničenih zaliha tenkova T-90M počeli su se pojavljivati još u travnju. Skriveni tenk T-90M viđen je u Harkivskoj oblasti na videima koje je objavila Nacionalna garda Rusije (Rosgvardija) 25. aprila, a koji su otada kružili društvenim mrežama.

Poboljšan glavni top

S poboljšanim glavnim topom 2A46M-4 kalibra 125 mm s glatkom cijevi u moderniziranoj kupoli, T-90M je opremljen naprednim mogućnostima zaštite oklopa i protumjera. Među njima je i ugrađeni eksplozivni reaktivni oklop, dizajniran za zaštitu od oblikovanih naboja i minimiziranje utjecaja protuoklopne municije.

Dodatno, tenk ima mjestimice oklop s letvicama, može se opremiti i mrežastim oklopom, a oba su dizajnirana da poboljšaju njegovu odbranu od raketnih granata. Njegove protumjere uključuju i bacače dimnih granata, koji mogu dodatno pomoći u prikrivanju od pješaštva s protutenkovskim oružjem. Glavna poboljšanja senzora i kontrole vatre su ključne nadogradnje tenka T-90 prvi put predstavljenog u ranim devedesetima koje ga pretvaraju u moderni T-90M. Okružni i pogonski sistem tenka, kao i sistem za rukovanje municijom, također su unaprijeđeni, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije