Putin se izvinio Izraelu zbog izjave o Hiteru

1
Foto: Anadolija/ Radiosarajevo.ba
Putin se izvinio Izraelu zbog izjave o Hiteru
Foto: EPA-EFE / Putin se izvinio Izraelu?

Izraelski premijer Naftali Bennett izjavio je danas da se ruski predsjednik Vladimir Putin izvinio zbog izjave svog ministra vanskih poslova Sergeja Lavrova koji je rekao da Adolf Hitler ima jevrejsko porijeklo.

Bennett je, nakon razgovora sa ruskim liderom, rekao da prihvata izvinjenje i zahvalio Putinu što je razjasnio svoj stav, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

On je, također, rekao da je zamolio Putina da razmotri mogućnost evakuacije opkoljene čeličane Azovstal u ukrajinskoj luci Mariupolj.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Bennett je kazao da je taj zahtjev uputio nakon ranijeg razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i da je Putin obećao da će uspostaviti koridor za evakuaciju civila.

Izrael je ove sedmice osudio ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova zbog toga što je rekao da "Adolf Hitler ima jevrejske korijene", opisujući te opaske kao "neoprostivu" laž koja je ponižavala užase nacističkog holokausta.

Lavrov je to komentirao u nedjelju na pitanje zašto je Rusija rekla da treba da "denacifikuje" Ukrajinu ako je Zelenski i sam Jevrej.

"Kada kažu 'Kakva je ovo nacifikacija ako smo Jevreji', ja mislim da je i Hitler imao jevrejsko porijeklo, tako da to ništa ne znači", rekao je Lavrov za italijanski Rete 4 kanal, govoreći preko italijanskog prevodioca.

Nakon razgovora s Putinom, Bennett je rekao da je prihvatio izvinjenje i zahvalio ruskom lideru što je "razjasnio svoje poštovanje prema jevrejskom narodu i sjećanju na holokaust".

Izrael, koji je nastojao da održi dobre veze s Kijevom i Moskvom, djelovao je kao posrednik, iako je izraelski zvaničnik rekao da je Bennett obustavio te napore krajem marta kako bi se izborio sa nizom arapskih uličnih napada u Izraelu.

Posljednji telefonski razgovori s Putinom i Zelenskim sugerirali su da bi Izrael mogao nastaviti s posredničkim naporima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije