Izrael pozvao ruskog ambasadora na "težak razgovor": "Historijska greška"

2
Radiosarajevo.ba
Izrael pozvao ruskog ambasadora na "težak razgovor": "Historijska greška"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sergej Lavrov (arhiva)

Izrael je u ponedeljak osudio ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova zbog sugestije da je nacistički lider Adolf Hitler imao jevrejske korijene i zatražio izvinjenje od Moskve.

"Ovakve laži imaju za cilj da optuže same Jevreje za najstrašnije zločine u istoriji koji su počinjeni nad njima," naveo je izraelski premijer Naftali Benet u saopštenju.

"Korišćenje Holokausta u kome je stradao jevresjki narod u političke svrhe mora odmah prestati," dodao je on.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je pozvalo ruskog ambasadora na "težak razgovor" zbog komentara koje je Lavrov dao u nedjelju u intervjuu za italijansku televiziju.

Izraelski ministar vanjskih poslova Jair Lapid rekao je da je Lavrov dao "neoprostivu, skandaloznu izjavu i učinio užasnu istorijsku grešku", piše Slobodna Europa.

"Jevreji nisu ubijali sami sebe u holokaustu", rekao je Lapid.

"Najniži nivo rasizma prema Jevrejima je da same Jevreje okrive za antisemitizam," dodao je šef izraelske diplomatije.

Iz ruske ambasade za sada nema komentara.

Tokom intervjua italijanskom kanalu Rete 4, Lavrov je upitan kako Rusija može da tvrdi da treba da "denacifikuje" Ukrajinu kada je predsjednik zemlje, Volodimir Zelenski Jevrejin.

"Kada kažu 'kakva je ovo nacifikacija ako smo Jevreji', ja mislim da je i Hitler imao jevrejsko porijeklo, tako da to ništa ne znači", rekao je Lavrov.

"Već dugo slušamo kako mudri jevrejski narod govori da su najveći antisemiti sami Jevreji," dodao je šef ruske diplomatije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije