Dva napadača likvidirala izraelskog stražara na Zapadnoj obali

2
Hina
Dva napadača likvidirala izraelskog stražara na Zapadnoj obali
Foto: EPA / Ilustracija

Dvojica naoružanih napadača ubila su izraelskog stražara na ulazu u naselje na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštila je izraelska vojska, a vojnici su raspoređeni u obližnji palestinski grad u potrazi za napadačima.

U naizgled nepovezanom incidentu ubrzo nakon napada u Arielu kasno u petak, izraelske snage ubile su jednog Palestinca u selu Azun na sjeveru Zapadne obale, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva. Izraelska vojska je objavila da su vojnici pucali na ljude koji su na njih bacali zapaljive bombe.

Palestinski napadači su ukupno ubili 15 ljudi u Izraelu i Zapadnoj obali u posljednjih nekoliko sedmica. Agencija Ujedinjenih naroda procjenjuje da su izraelske snage ubile najmanje 40 Palestinaca od februara, kada je došlo do porasta napetosti.

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Dvojica naoružanih muškaraca zaustavila su se pred punktom na ulazu u Ariel, izašla iz svog vozila te su ubili jednog od stražara, nakon čega su pobjegli s mjesta događaja. Za njima se traga, a vojska pregledava osobe koje ulaze i izlaze iz obližnjeg palestinskog grada Salfita, dodaje se.

Premijer Izraela Naftali Bennett nazvao je napade od prošlog mjeseca "novim valom terorizma".

Hamas, islamistička skupina koja vlada blokiranom Gazom, nije preuzela odgovornost za incident u Arielu, ali je pohvalila napad, poručivši da je to djelomično odgovor na napade izraelske policije na kompleks džamije Al-Aksa u Jeruzalemu.

Ranije ovoga mjeseca došlo je do sukoba u Al-Aksi, trećem najsvetijem mjestu za muslimane, između policije i Palestinaca. Kompleks Al-Akse nalazi se na platou u Starom gradu, koji Židovi nazivaju Brdo hrama i koji je za njih najsvetije mjesto.

Ariel je jedno od najvećih naselja koje je Izrael izgradio na Zapadnoj obali, teritoriju koji je zauzeo u ratu protiv susjednih arapskih zemalja 1967. zajedno s istočnim Jeruzalemom i Gazom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije