Izraelska policija ne miruje: Vjernici ponovo istjerani iz Al-Akse tokom molitve

5
Radiosarajevo.ba
Izraelska policija ne miruje: Vjernici ponovo istjerani iz Al-Akse tokom molitve
Foto: Anadolija / Izraelska policija izvela raciju u kompleksu Al-Akse

Izraelske okupacijske snage ispalile su suzavac i gumene metke kako bi istjerale vjernike iz džamije Al-Aksa u četvrtak ujutro, dok su izraelski ratni avioni pokrenuli napade na položaje palestinskih frakcija na jugu grada Gaze i u centralnom dijelu Pojasa, izvijestila je Al Jazeera na arapskom.

Okupacijske snage pokušavaju zadržati vjernike podalje od dvorišta džamije Al-Aksa i drže u opsadi vjernike i one koje borave u i'tikafu u molitvenom dijelu džamije. Koristili su suzavac i gumene metke.

Ismail Haniyeh, šef političkog biroa Islamskog pokreta otpora (Hamas), rekao je da će 'divljaštvo' koje se događa u Al-Aksi skratiti život okupatora. Haniyeh se obratio izraelskoj okupaciji, rekavši: "Ako mislite da će napad na Al-Aksu promijeniti islamski karakter džamije, onda se varate".

TI BiH: Samovolja autoritarnog režima u RS uvodi zemlju u opasnu neizvjesnost

TI BiH: Samovolja autoritarnog režima u RS uvodi zemlju u opasnu neizvjesnost

Izrael je rano jutros izveo zračne napade na Gazu, nakon što je nekoliko raketa ispaljeno sa palestinske teritorije na Izrael, saopštili su zvaničnici Hamasa i izraelski vojni izvori, prenosi Reuters.

Pogođena su dva kampa za obuku koje koristi Hamas, i nije bilo prijavljenih žrtava, rekli su očevici britanskoj agenciji, prenosi AJ Balkans.

Hamas je u saopštenju poručio da će izraelsko bombardovanje samo ohrabriti Palestince da se "odupru okupaciji i pojačaju podršku Jerusalemu i njegovom narodu", navodi Reuters.

Porast nasilja u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama izazvao je strah od izbijanja novog većeg sukoba, a od marta izraelske snage su ubile najmanje 29 Palestinaca u akcijama na Zapadnoj obali, dok je u nizu smrtonosnih palestinskih uličnih napada život izgubilo 14 ljudi u Izraelu, navodi britanska agencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije