Rusija traži od Izraela da obustavi napade na Siriju

6
Radiosarajevo.ba
Rusija traži od Izraela da obustavi napade na Siriju
Foto: EPA-EFE / Marija Zaharova

Rusija je u četvrtak pozvala Izrael da obustavi napade na Siriju, navodeći da su oni "kategorički neprihvatljivi i nedopustivi".

Govoreći na brifingu za novinare u Moskvi, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova oštro je osudila izraelske akcije, ističući da se njima krši međunarodno pravo.

"Zahtijevamo od izraelske strane da prekine ovu opaku i opasnu praksu. Smatramo potrebnim naglasiti da je izraelsko granatiranje teritorije Sirije kršenje osnovnih načela međunarodnog prava. Najoštrije osuđujemo ovakve neodgovorne radnje, koje višestruko povećavaju broj žrtava među vojnicima i civilima i predstavljaju stvarnu prijetnju od nekontrolisane eskalacije napetosti u cijelom regionu", rekla je Zaharova.

Matematički genije: Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

Matematički genije: Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova je rekla da izraelski udari oslabljuju borbeni potencijal sirijskih oružanih snaga i negativno utječu na napore u borbi protiv terorizma na sirijskoj teritoriji.

Ranije je neimenovani izvor sirijske vojske rekao da je Izrael pogodio područje u blizini međunarodnog aerodroma južno od glavnog grada Damaska, pri čemu su poginula četiri sirijska vojnika, a trojica su ranjena.

Mediji su prenijeli da je ubijeno i pet boraca šiitskog pokreta Hezbollah koji se bore na strani sirijske vojske protiv terorističkih grupa.

Ovo je deveti izraelski zračni napad na Siriju od početka godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije