Zaharova zaprijetila nakon izjave PIC-a: Snosit će odgovornost za avanturizam

0
Radiosarajevo.ba
Zaharova zaprijetila nakon izjave PIC-a: Snosit će odgovornost za avanturizam
Foto: wiki / Marija Zaharova

Marija Zaharova iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije komentarisala je izjavu Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Bosni i Hercegovini.

Izjavu prenosimo u cijelosti.

"Ogorčeni smo još jednim antidejtonskim istupom članova Upravnog odbora Savjeta za provedbu Mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu. Izjava koju su 10. novembra objavili u znak podrške takozvanom 'visokom predstavniku' u BiH grubo je kršenje prakse usaglašavanja ovakvih dokumenata u Upravnom odboru, čiji je Rusija punopravni član.

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Partneri nisu nas ni obavestili o pripremi nove izjave UO PIC-a te su samovoljno stavili bilješku da je Rusija ne podržava.

Ne ulazeći u suvišne komentare sadržaja nelegitimne izjave, primorani smo podvući da su članovi UO PIC-a imali za cilj da omalovaže konsolidirane napore međunarodne zajednice na implementaciji Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Uvjereni smo da to ne može doprinijeti zajedničkim ciljevima jačanja sigurnosti, mira i stabilnosti u BiH i na Balkanu, te da će dovesti do formiranja novih linija podjele. Odgovornost za takav avanturizam će snositi onu koji ga čine.

Pozivamo partnere da se vrate konsenzusu i konstruktivnom načinu funkcionisanja Upravnog odbora za BiH", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije