Turković reagovala na sramotne izjave Zaharove o Srebrenici

8
Radiosarajevo.ba
Turković reagovala na sramotne izjave Zaharove o Srebrenici
FOTO: Radiosarajevo.ba / Bisera Turković i Marija Zaharova

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine reagirala je na sramotnu izjavu portparolke Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marije Zaharove koja je rekla da su događaji u Srebrenici "režirani".

"Takva zloupotreba najgoreg zločina na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata u propagandne svrhe je za svaku osudu. Vijeće sigurnosti UN čiji je Ruska Federacija stalni član je 1993. godine osnovalo ICTY koji je u pravosnažnim presudama dokazao genocid u Srebrenici.

Negiranje, eksploatacija i zloupotreba ruskih zvaničnika obmanjujućim narativima o historijskim i presuđenim činjenicama u vezi sa genocidom u Srebrenici je neprihvatljiva. Apsolutno je neprihvatljiv i historijski falsifikat način na koji pojedini zvaničnici Ruske Federacije već duže vrijeme u javnim istupima negiraju sudski dokazane i međunarodno priznate činjenice o genocidu u Srebrenici", poručila je Turković na svom Twitter profilu. 

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Podsjećamo, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izazvala je žestoke reakcije reagirajući na izjavu američkog predsjednika Joea Bidena da ruski predsjednik Vladimir Putin mora odgovarati za zločine u Buči.

"Odlična ideja, neka počnu s bombardiranjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Također mogu dodati i režisere produkcije u Srebrenici", napisala je Zaharova čime je insinuirala da se genocid nije dogodio, usprkos svim dokazima.

Tu Zaharova nije stala.

"Mogu tu dodati i trgovinu organima na Kosovu. Kad završe s tim, mogu se pozabaviti i bacanjem nuklearne bombe na Japan, kad su već kod toga", napisala je Zaharova na Facebooku i izavala lavinu komentara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije