Sramotne poruke ponovo dolaze iz Rusije: Genocid u Srebrenici nazvali "inscenacijom"

10
Radiosarajevo.ba
Sramotne poruke ponovo dolaze iz Rusije: Genocid u Srebrenici nazvali "inscenacijom"
Foto: EPA-EFE / Putin/Srebrenica Potočari/Buča, Ukrajina

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da je ruski predsjednik Vladimir Putin ratni zločinac i pozvao na suđenje za ratne zločine nakon što su svijet zgrozila otkrivena trupla civila u ukrajinskoj Buči.

"Vidjeli ste što se dogodilo u Buči", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući. "To potvrđuje da je on ratni zločinac", rekao je američki predsjednik, a prenosi Jutarnji.hr.

Otkriće masovne grobnice i vezanih tijela upucanih iz neposredne blizine u Buči, gradu blizu Kijeva koji je oslobodila ukrajinska vojska, moglo bi potaknuti Sjedinjene Države i Europu na dodatne sankcije Moskvi.

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

"Moramo prikupiti informacije. Moramo nastaviti slati Ukrajini oružje koje im je potrebno za nastavak borbe. I moramo prikupiti sve detalje kako bismo mogli imati suđenje za ratne zločine", rekao je Biden.

Putin je "brutalan", a "ono što se događa u Buči je nečuveno i svi su to vidjeli", dodao je američki predsjednik.

Upitan je li ono što se dogodilo u Buči genocid, Biden je rekao novinarima: "Ne. Mislim da je to ratni zločin."

Kremlj je ranije kategorički odbacio bilo kakve optužbe vezane za ubistva civila pa i u Buči i rekao da su otkriveni grobovi i trupla još jedna predstava Ukrajine s ciljem da okalja Rusiju.

Tijekom poslijepodneva stigla je i reakcija iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Reagirajući na poziv američkog predsjednika Joea Bidena da se predsjednika Ruske Federacije zbog ratnih zločina u Ukrajini izvede pred sud, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova putem aplikacije Telegram napisala je da je "Bidenov poziv na suđenje ratnih zločina sjajna ideja".

"Sjajna ideja – neka počnu s bombardiranjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Još uvijek se mogu pronaći glavni režiseri inscenacije u Srebrenici", napisala je Zaharova s očitom aluzijom da se u Srebrenici genocid nije dogodio, iako postoje i sudske presude kojima je to nedvojbeno utvrđeno.

"I, naravno, tu je trgovina organima na Kosovu pod maskom američkih dužnosnika. Čim završe s tim, mogu odmah početi i s procesom za nuklearno bombardiranje Japana, napisala je još Zaharova da bi na kraju na engleskom napisala "Run, Forest, run".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije