Stanovnici Banjskog Polja: 'Nismo čuli nikoga da doziva djevojčicu Danku (2)'

0
Radiosarajevo.ba
Stanovnici Banjskog Polja: 'Nismo čuli nikoga da doziva djevojčicu Danku (2)'
Foto: Nova RS / Potraga za Dankom Ilić

Deveti je dan potrage za malom Dankom Ilić (2) iz Bora u Srbiji, a gotovo da nema nikakvih novih službenih informacija. Misteriozni nestanak djevojčice jednako intrigira istražitelje i javnost kao i prvog dana.

Šta se dogodilo malenoj i gdje se nalazi te je li možda oteta, hipoteze su koje provjerava ne samo srbijanska policija nego i austrijska te Interpol.

Kako se doznaje od mještana, ispred vikendice u Banjskom Polju kraj Bora, odakle se, prema prijavi majke Ivane Ilić, njezina djevojčica Danka udaljila i nestala bez traga, i dalje stoje dvije policijske patrole.

Organizovan sjajan doček u Petoj osnovnoj školi Ilidža za zlatnog Ismaila Barlova

Organizovan sjajan doček u Petoj osnovnoj školi Ilidža za zlatnog Ismaila Barlova

One, prema svemu sudeći, tamo tek čuvaju mjesto događaja kako mu se neovlašteni ne bi mogli približiti prije kraja istrage. U neposrednoj blizini mjesta događaja obustavljena je detaljna pretraga terena. Čini se da su istražitelji prilično uvjereni kako se djevojčica više ne nalazi tamo.

Kako je nedavno za srbijanske medije kazala načelnica policije Bojana Otović Pjanović, pretragu su vrlo brzo proširili i izvan mjesta događaja, na granične prijelaze i pristupne putove. Niti u ovoj fazi istrage još ne mogu isključiti mogućnost da je djevojčicu neko "prošvercao" preko granice. Tu je sumnju dodatno potkrijepio video Srbina iz Beča koji je snimio dvije žene, navodno iz Rumunjske, s djevojčicom veoma nalik na malenu Danku.

Bečka policija: Ovo su nove fotografije djevojčice koja liči na nestalu Danku i Rumunki koje je vode

Bečka policija: Ovo su nove fotografije djevojčice koja liči na nestalu Danku i Rumunki koje je vode

O videu se oglasila i bečka policija. Potvrdili su da je 30. marta oko 20 sati muškarac u prvom bečkom okrugu na tramvajskoj stanici "Schottenring" primijetio dijete koje odgovara opisu nestale curice u društvu dvije žene, snimio ih i o tome izvijestio vlasti u Srbiji. Istragu o mogućoj otmici djeteta preuzela je kriminalistička policija Beča, koja je fotografije djevojčice pokazala Dankinoj obitelji, a oni su potvrdili da bi to mogla biti Danka. Objavili su fotografije dvije žene s nadzornih kamera te pozvali sve građane koji ih prepoznaju da im to dojave, može i anonimno.

I dok u Austriji vijest o Danki, osim među populacijom iz regije, nije izazvala veći interes javnosti, mještani Banjskog Polja i dalje su šokirani događajem koji je potresao ovaj, inače mirni, kraj.

Čim su čuli vijest o nestanku i sami su se pridružili potrazi, a osim iznenadnog dolaska majke do vikendice, za koju kažu da ju nije posjetila posljednjih godinu dana, začudilo ih je što u vrijeme nestanka nisu čuli nikakvu galamu ni dozivanje.

Prva komšinica, čija je kuća udaljena nekih desetak metara od mjesta na kojem je Danka bila s majkom i bratom, u to se vrijeme nalazila u dvorištu, sadila jagode, i nije čula majku da doziva dijete. Zapravo, nije primijetila da se nešto događa sve dok tamo nije stigla policija", doznajemo od drugih mještana.

Mediji su pokušali dobiti odgovore od majke Ivane, no ona nije željela razgovarati.

Slučaj nestale Danke Ilić (2): Austrijska policija o snimku iz Beča

Slučaj nestale Danke Ilić (2): Austrijska policija o snimku iz Beča

"Zaista, dok se ovo ne završi, ne želim davati nikakve komentare i nikakve informacije", rekla je uzrujano. Ranije je kazala kako se ona i suprug drže koliko mogu te se nadaju da će policija što prije pronaći Danku.

Tek nakon toga ona i suprug planiraju se oglasiti javno i odgovoriti na sve uvrede, prozivke i nebuloze koje su proteklih dana čuli i čitali. Vjeruju da će je pronaći živu i zdravu, a o drugom scenariju majka ne želi ni razmišljati.

Podsjetimo, Federalna uprava policije, postupajući po aktu NCB Interpol Beograd, krajem prošle sedmice, poduzela je mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a koje su rezultirale lišavanjem slobode tri lica na teritorij Hadžića, Kanton Sarajevo, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba, iz Federalne uprave policije.

Kako nam je potvrđeno iz ove ustanove, istražitelji Odsjeka za cyber kriminal Federalne uprave policije locirali su putem IP adresa osobe koje su tvrdile kako imaju saznanja o nestanku maloljetne djevojčice u Republici Srbiji.

Te osobe su tražile 50.000 KM za otkrivanje informacija. Maloljetna djevojčica nije pronađena na teritoriju Hadžića, a u toku je kriminalistička obrada lica lišenih slobode”, potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba federalni inspektor Ervin Mušinović.

Član porodice pokazao posljednju sliku male Danke (2) prije nestanka i otvorio dušu

Član porodice pokazao posljednju sliku male Danke (2) prije nestanka i otvorio dušu

Više o tome možete čitati na linku OVDJE.

Mala Danka nestala je u utorak oko 13.45 i od tada joj se gubi svaki trag. Policija je u više navrata pretraživala teren u Banjskom polju koristeći najsavremeniju opremu, ali nije pronađen niti jedan materijalni dokaz koji bi mogao da ukaže šta se desilo sa dvogodišnjom djevojčicom.

Više o slučaju nestanka malene Danke (2) možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije