Forenzičar o nestaloj Danki (2): ‘Sve upućuje samo na jedno. Ovo nam ne ide na ruku‘

3
Radiosarajevo.ba
Forenzičar o nestaloj Danki (2): ‘Sve upućuje samo na jedno. Ovo nam ne ide na ruku‘
Foto: Ringier / Danka Ilić, Ivana Ilić

Nastavlja se intenzivna potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja je nestala prošli utorak u Banjskom Polju kod Bora u Srbiji.

Forenzičar Dušan Keckarević vjeruje da policija raspolaže velikim brojem informacija, ali ne pušta ih u javnost. Kako prenosi portal Blic, u ovom slučaju svako je osumnjičenik.

"Zabrinjava to što je protok vremena velik i ne ide na ruku u pronalaženju djevojčice. Snimka iz Beča, koja prikazuje curicu koja podsjeća na nestalu Danku, samo je ‘zapalila‘ javnost i dala nadu da je ona živa - kaže Keckarević.

Sjećanje: Prošle su 44 godine od smrti Josipa Broza Tita

Sjećanje: Prošle su 44 godine od smrti Josipa Broza Tita

I austrijska policija uključila se u čitav slučaj - tragaju za Rumunkama koje se vide na snimci, a forenzičar Keckarević tvrdi kako postoje razne metode kojima se može doći do relevantnih podataka o identitetu.

"Iz naših zapažanja da curica sliči Danki i da ima sličan hod, možemo samo zaključiti da odgovara identitetu... Identitet se može utvrditi i preko DNK analize, ali za to nam treba da se djevojčica pronađe... Očigledno je da to traje, a to što traje, vjerojatno upućuje na to da - to nije to, ali da ne trčimo pred rudu", izjavio je Keckarević.

U trenutku kad je djevojčica nestala, s majkom Ivanom Ilić bio je i stariji sin, kojeg, kako kaže, od kobnog dana nije vidjela.

Deveti dan potrage: Ovo su dva pravca istrage nestanka djevojčice Danke (2)

Deveti dan potrage: Ovo su dva pravca istrage nestanka djevojčice Danke (2)

Prema riječima forenzičara Keckarevića, postavlja se pitanje je li sin išta zapazio, s obzirom na to da je bio na licu mjesta.

"Pitanje je šta brat možda zna i što je vidio. Ovdje nemate nikakvu indikaciju prisustva bilo koje druge osobe", rekao je Keckarević.

Smatra i kako je u ovom slučaju neophodno koristiti poligraf.

"U startu su svi osumnjičeni, kad krenete s gomilom hipoteza pa isključujete jednu po jednu, to ima nekog smisla. U ovom slučaju, s i bez pritiska javnosti, policija radi u punom kapacitetu i skuplja većinu informacija koje ni ne dođu do medija. Ne treba javnost odmah osuditi roditelje, naslovi vezani za njih neizbrisivo ih targetiraju.

Iako je majka trudna, to ne znači da treba biti isključena iz istrage. Može se desiti da upravo njezini kontakti mogu dovesti do razrješenja zločina. Apsolutno treba koristiti poligraf, pogotovo za neke nejasnoće ili polutajne. Ne moraju roditelji biti uključeni u slučaj, ali možda neke veze mogu biti", zaključio je Keckarević.

Podsjetimo, Federalna uprava policije, postupajući po aktu NCB Interpol Beograd, krajem prošle sedmice, poduzela je mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a koje su rezultirale lišavanjem slobode tri lica na teritorij Hadžića, Kanton Sarajevo, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba, iz Federalne uprave policije.

Kako nam je potvrđeno iz ove ustanove, istražitelji Odsjeka za cyber kriminal Federalne uprave policije locirali su putem IP adresa osobe koje su tvrdile kako imaju saznanja o nestanku maloljetne djevojčice u Republici Srbiji.

Dvije veoma sumnjive stvari na snimku iz Beča gdje se navodno nalazi Danka Ilić - stručnjaci otkrili

Dvije veoma sumnjive stvari na snimku iz Beča gdje se navodno nalazi Danka Ilić - stručnjaci otkrili

Te osobe su tražile 50.000 KM za otkrivanje informacija. Maloljetna djevojčica nije pronađena na teritoriju Hadžića, a u toku je kriminalistička obrada lica lišenih slobode”, potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba federalni inspektor Ervin Mušinović.

Više o tome možete čitati na linku OVDJE.

Mala Danka nestala je u utorak oko 13.45 i od tada joj se gubi svaki trag. Policija je u više navrata pretraživala teren u Banjskom polju koristeći najsavremeniju opremu, ali nije pronađen niti jedan materijalni dokaz koji bi mogao da ukaže šta se desilo sa dvogodišnjom djevojčicom.

Više o slučaju nestanka malene Danke (2) možete čitati na linku OVDJE, a na linku, ako ste propustili, ispod pogledati snimak iz Beča:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije