Dvije veoma sumnjive stvari na snimku iz Beča gdje se navodno nalazi Danka Ilić - stručnjaci otkrili

0
Radiosarajevo.ba
Dvije veoma sumnjive stvari na snimku iz Beča gdje se navodno nalazi Danka Ilić - stručnjaci otkrili
Foto: Kolaž / Da li je ovo Danka Ilić na snimkama?

Već osam dana je prošlo otkako je nestala Danke Ilić u Banjskom polju, borskom prigradskom naselju. Jedino što je srbijanska policija dobila kao trag je snimak nastao na tramvajskoj stanici u Beču na kom se vidi devojčica koja neverovatno podseća na nestalu Danku, što je podstaklo glasine da je oteta.

Ibro Ibrahimović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima istakao je da su veoma rijetki slučajevi otmice kada je u pitanju ilegalno usvajanje djece. Naglasio je, također, da se djeca kidnapuju iz disfunkcionalnih porodica i to najčešće u svrhu radne eksploatacije, s*ksualne eksploatacije, kao i prosjačenja. Izdvojene su i dvije stvari koje su im zapale za oko na snimku iz Beča: prva je nonšalantno ponašanje Rumunki, a druga torbe koje su nosile sa sobom.

Od kada je snimak iz Beča, na kome se sumnja da je nestala Danka Ilić (2) iz Bora, u javnosti se povela priča o mogućoj otmici radi usvajanja djece. Prema rijčima Ibre Ibrahimovića, slučaj kidnapovanja zbog nelegalnog usvajanja gotovo da i nije poznat.

Džemil Hodžić posvetio film bratu Amelu koji je ubijen snajperskim hicem u opkoljenom Sarajevu

Džemil Hodžić posvetio film bratu Amelu koji je ubijen snajperskim hicem u opkoljenom Sarajevu

"Trgovina ljudima je kupovina i prodaja, odnosno prinudno zadržavanje lica radi njihove eksploatacije. Gotovo da nije zabilježen slučaj kidnapovanja da je u pitanju ilegalno usvajanje. Veoma rijetko postoje slučajevi da su kidnaperi nepoznata lica", kaže Ibro Ibrahimović.

Kako je naglasio, uglavnom se kidnapuju djeca iz disfunkcionalnih porodica, a za sada se pretpostavlja da je porodica iz koje je mala Danka Ilić itekako funkcionalna.

Kakve je tajne i kome davao policajac iz Bora koji je uhapšen: Nova misterija o slučaju Danke Ilić

Kakve je tajne i kome davao policajac iz Bora koji je uhapšen: Nova misterija o slučaju Danke Ilić

"Mi još uvijek ne znamo autentičnost samog snimka koji je nastao u Beču. Kidnapovanje se radi u svrhu eksploatacije i to su uvijek u pitanju djeca iz disfunkcionalnih porodica, napuštena djeca... Rijetki su slučajevi otmice kada je u pitanju kidnapovanje. Osnovna svrha trgovine ljudima je eksploatacija. Djeca su uglavnom prinuđena na prosjačenje, prinudne brakove ili s*ksualnu eksploataciju", kaže Ibrahimović.

Analizirajući snimak nastao u Beču na kome se nalazi djevojčica koja liči na nestalu Danku Ilić, Ibrahimović ističe da je veoma neobično ponašanje Rumunki koje su bile sa djevojčicom.

"Znajući kakva je uzbuna podignuta veoma je neobično da na jedan ovako nonšalantan način budete na ulicama Beča. Kod kidnapovanja djece veoma je teško sakriti nepoznato dijete koje dolazi u novu porodicu u novoj sredini. Moramo biti veoma oprezni kada pričamo o terminologiji i trgovini ljudima, ali to je veoma unosan posao, to donosi 150 miliona prihoda", kaže Ibrahimović.

Nisu nađeni dokazi da je dijete bilo na tom mjestu

Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, izjavio je u ponedjeljak, 1. aprila za Blic da nestanak male Danke liči na unaprijed planiranu i smišljenu akciju. Ibrahimović ističe da je, da se ne bi više spekulisalo, važno da se MUP oglasi sa zvaničnim i tačnim informacijama.

On je naglasio i da je uzrast djeteta u ovom slučaju igra veliku ulogu.

"Vrlo je važan podatak da je u pitanju dvogodišnje dijete. Trafikeri su ozbiljni manipulatori, prosječna starost djeteta koje oni vrbuju je 12 godina. U odnosu na prošlu godinu starost vrbovane djece je opala za dvije godine. Ono što je uočljivo jeste da djeca ulaze brže u kontakt sa nepoznatim ljudima, roditelji manje obraćaju pažnju na njih i nemaju vremena da se bave njima", kaže Ibrahimović.

Kobnih 59 minuta: Evo šta se sve događalo od momenta nestanka Danke (2)

Kobnih 59 minuta: Evo šta se sve događalo od momenta nestanka Danke (2)

Navodi i da je trgovina djecom porasla sa 40 na 62 posto, kao i da se uglavnom radi o s*ksualnoj, radnoj eksploataciji, kao i sa prosjačenjem.

"Treba se zapitati kakvu korist imaju trafikeri od djeteta od dvije godine, koga ne mogu da iskoriste ni na jedan drugi način. Mi nemamo materijalne tragove na terenu. Svaki pedalj je pretražen, nisu našli dokaz da je dijete uopšte bilo tu", kaže Ibrahimović.

Analiza snimka iz Beča

Advokat Stefan Ćorda navodi da je skup posao da neko uzme dijete samo da ga čuva.

"Do sada se u praksi nije dešavalo da se traži otkup osam dana od otmice. Skup je posao da neko uzme dijete i da ga čuva. Kada sam gledao snimak, dijete ima cuclu u ustima, kosica je gotovo ista kao Dankina i vrlo mi je indikativna i ona torba koja je puna stvari i koja je za neku vrstu prenosa. Karakteristično je i da se dijete, koje je tako malo, ukoliko je oteto, neće sjećati bioloških roditelja", rekao je Ćorda.

Više o slučaju nestanka malene Danke (2) možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije