Predostrožnost / Srbija uvodi prve mjere zbog Omicron varijante COVID-a 19

29. 11. 2021. u 15:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" zbog novog soja Omicron, predložio je listu zemalja sa posebnim rizikom od importovanja ove varijante koronavirusa, saznaje Telegraf.rs.

Kako ovaj portal nezvanično saznaje, o ovim prijedlozima se trenutno odlučuje i već od sutra bi bi moglo da počne da se primjenjuje.

Na ovom spisku su Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Prijedlog je da se putnici koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, testiraju PCR metodom odmah po slijetanju na Aerodorom "Nikola Tesla", i borave u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata.

U slučaju pozitivnog nalaza, Hitna pomoć ih uz sve mjere zaštite vozi u izolaciju u COVID bolnicu "Batajnica".

Ako je nalaz negativan, izdaje se rješenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mere pune zaštite do prijavljenog mjesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a.

Potrebno je i testiranje PCR metodom sedmog dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma.

Negativan PCR test neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana, a testiranje se vrši o trošku osobe u karantinu.

Institut "Batut" je ove prijedloge uputio nakon što je Omikcon (B.1.1.529) Svjetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajuću, a prema informacijama koje se objavljuju za sada pokazuje brojne mutacije,  koje mogu biti u vezi sa većom zaraznošću i izbegavanjem imunskog odgovora stečenog nakon bolesti ili vakcinacije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)