Omicron stigao i u V. Britaniju: Novi soj komentirali i proizvođači vakcina

6
Radiosarajevo.ba
Omicron stigao i u V. Britaniju: Novi soj komentirali i proizvođači vakcina
Foto: Daily Mail / Porast broja slučajeva u J. Africi

U Velikoj Britaniji je otkriveno da su dvije osobe zaražene novom varijantom koronavirusa, Omikronom, rekao je ministar zdravlja Sajid Javid.

Javid je rekao da su slučajevi povezani i da su se dvije osobe samoizolirale zajedno s članovima domaćinstva, dok se provodi još testova i traženja kontakata.

Nova varijanta također je identificirana u Južnoj Africi, Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i Izraelu. Pretpostavlja se da je stigla i u Njemačku.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Nova varijanta Omicrona prvi put je prijavljena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji iz Južne Afrike - Javid je rekao da su dva slučaja u Ujedinjenom Kraljevstvu povezana s putovanjem u južnu Afriku.

Javid je rekao da je program uvođenja cjepiva u Ujedinjenom Kraljevstvu sada "još važniji". Upitan o mogućim novim mjerama, Javid je rekao: "Učinit ćemo sve što je potrebno da zaštitimo napredak koji smo postigli kao zemlja. Prešli smo dug put od ljeta i sve to držimo pod nadzorom i ako moramo poduzeti daljnje mjere, hoćemo."

Zemlje diljem svijeta trenutno se utrkuju s uvođenjem zabrana putovanja i ograničenja za zemlje južne Afrike u nastojanju da zaustave širenje Omicrona.

Omicron je svrstan u najvišu kategoriju zabrinjavajućih varijanti koronavirusa (VOC), prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.  Varijanta ima zapanjujuću kolekciju mutacija za koje se smatra da povećavaju njezinu sposobnost širenja i zaobilaze neke, ali ne sve, zaštite od cjepiva. Međutim, još uvijek nemamo jasne podatke s terena. Ne znamo sa sigurnošću da li se brže širi, čini cjepiva ili lijekove manje učinkovitima ili dovodi do teže bolesti.

Ipak, brojne farmaceutske kompanije rekle da rade na prilagodbi vakcina kako bi pobijedile Omicron.

AstraZeneca je saopćila da je 'razvila, u bliskoj saradnji s Univerzitetom Oxford, platformu za vakcinu koja nam omogućuje brzu reakciju na nove varijante koje se mogu pojaviti' i da 'već provodi istraživanja na mjestima gdje je varijanta identificirana'.

Pfizer i BioNTech rekli su da u slučaju varijante koja bi mogla izbjeći učinke vakcine, očekuju "da će moći razviti i proizvesti prilagođeno cjepivo protiv te varijante u otprilike 100 dana, podložno regulatornom odobrenju".

Novavax je rekao da je 'već pokrenuo razvoj novog rekombinantnog šiljastog proteina koji se temelji na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 i da će biti spreman za početak testiranja i proizvodnje u sljedećih nekoliko sedmica'.

Moderna je saopćila: "Od početka 2021., Moderna je unaprijedila sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih varijanti zabrinutosti. Ova strategija uključuje tri nivoa odgovora ako se trenutno odobrena doza od 50 mikrograma mRNA-1273 pokaže nedovoljnom za jačanje imuniteta protiv varijante Omicron."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije