Zanimljiva teorija se širi internetom: Zašto je novi soj dobio ime 'omikron'

7
Radiosarajevo.ba
Zanimljiva teorija se širi internetom: Zašto je novi soj dobio ime 'omikron'
Foto: Kolaž / Novi soj koronavirusa dobio naziv omikron

Pojava omikron varijante koronavirusa zabrinula je naučnike, države uvode zabrane putovanja iz i u zemlje u kojima su evidentirani 'slučajevi', a finansijska tržišta se srozavaju, piše Firstpost.com.

U petak je Svjetska zdravstvena organizacija na sastanku odlučila novi soj nazvati B.1.1.529 - omikron, te su je proglasili "varijantom koja zabrinjava", zbog velikog broja mutacija.

Odluka o imenovanju varijante privukla je pažnju mnogih, s obzirom da su preskočena dva slova grčkog alfabeta, što je dovelo do nagađanja da je WHO odluku donio kako bi izbjegao gnjev Kine.

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Na red su, naime, došla grčka slova "ν" (ni) i "ξ" (ksi, xi), no WHO ih je preskočio i odlučio se za omikron.

Mnogi su odmah posumnjali da je WHO preskočio naziv "ni" kako bi se izbjegla zabuna s riječju "novi", odnosno "new", budući da se u engleskoj transliteraciji "ν" piše "nu". Istovremeno, pojavila se teza da je naziv "ξ" (Ksi, Xi) preskočen kako bi se izbjegao bijes Kine i tamošnjeg čelnika Xija Jinpinga, piše Jutarnji.hr.

Američki republikanski senator Ted Cruz na Twitteru je prenio informaciju novinara britanskog Daily Telegrapha koji je objavio kako mu je izvor iz WHO-a potvrdio da je naziv Xi preskočen kako bi se izbjegla "stigmatizacija regije".

"Ako se WHO toliko boji Komunističke partije Kine, kako im se može vjerovati da će ih prozvati sljedeći put kada pokušaju prikriti katastrofalnu globalnu pandemiju?", Cruz je napisao u tweetu prozivajući Peking, koji je već bio pod velikim napadom zbog uloge u izbijanju virusa.

Epidemiolog Martin Kulldorf, profesor medicine na Harvard Medical Schoolu, također se oglasio na Twitteru, raspravljajući o imenovanju novog soja.

Sugerirao je da je WHO preskočio slova i nazvao novu varijantu "omikron" kako bi izbjegao potencijalnu situaciju da ikada varijantu koronavirusa bude morao nazvati "Xi" sojem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije