Koronavirus / U Africi se pojavio novi soj COVID-a 19: Nema mjesta panici...

25. 11. 2021. u 16:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Naučnici upozoravaju da je u Južnoafričkoj Republici, Bocvani i Hong Kongu zabilježena nova varijanta koronavirusa nazvana B.1.1.529 koja ima čak 32 mutacije koje bi joj možda mogle omogućiti da izbjegava imunitet stečen vakcinacijom i prebolijevanjem.

Za sada je sekvenciranjem genoma identificiran tek mali broj slučajeva, međutim, stručnjaci ističu da bi ih u opticaju moglo biti mnogo više. Naime, sasvim je moguće da uobičajeni testovi za druge sojeve ne mogu uspješno prepoznati prisutnost te varijante.

Svi slučajevi, uključujući i onaj u Hong Kongu povezani su s Afrikom, piše Daily Mail.

Izuzetno velik broj mutacija

Varijanta B.1.1.529, izdanak je stare varijante poznate kao B.1.1, koja je svojevremeno izazivala zabrinutost zbog toga što je dijelom mogla zaobići imunosni odgovor. Nova ima čak 32 mutacije na proteinu šiljku.

Virolozi cijelo vrijeme identificiraju nove varijante COVID-a, no one često izumru i budu istisnute zaraznijim varijantama. Za virus je važno i da je visoko zarazan i da uspješno izbjegava imunosni sustav.

Iako je riječ o malom broju zaraženih, samo desetak, izvoz virusa u Hong Kong rađa zabrinutost da bi se kroz međunarodna putovanja varijanta mogla proširiti.

Dužnosnici i naučnici britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) prate i istražuju ovu varijantu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA