Tvorac cjepiva tvrdi da bi ovo mogla biti dva simptoma omikron soja

6
Radiosarajevo.ba
Tvorac cjepiva tvrdi da bi ovo mogla biti dva simptoma omikron soja
Foto: Kolaž / Tvorac cjepiva otkriva koja će biti dva glavna simptoma omikron soja

Svjetska zdravstvena organizacija nazvala je u petak novu varijantu koronavirusa B.1.1.529 zabrinjavajućom, te joj dala naziv omikron.

Prvi put je prijavljen WHO-u iz Južnoafričke Republike, a u međuvremenu je zabilježen u Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i Izraelu. Dio naučnika strahuje da bi veliki broj mutacija mogao značiti da je soj otporan na cjepiva.

Međutim, drugi stručnjaci pokušavaju umiriti javnost. Jedan od njih je Sir John Bell, jedan od najistaknutijih savjetnika Vlade Velike Britanije za cjepiva, ujedno i voditelj tima koji je razvio AstraZenecino cjepivo.

Dodik kaže da Rusija neće podržati rezoluciju o genocidu: "Ne želimo da dijelimo zrak sa Bošnjacima"

Dodik kaže da Rusija neće podržati rezoluciju o genocidu: "Ne želimo da dijelimo zrak sa Bošnjacima"

Bell je rekao da bi nova varijanta mogla na kraju uzrokovati samo curenje nosa i glavobolju kod onih koji su cijepljeni.

"Iako nova varijanta možda može izbjeći antitijela, manja je vjerojatnost da će pobjeći T-stanicama i drugim dijelovima imunološkog sistema koji pružaju širu zaštitu", rekao je glavni profesor medicine na Univerzitetu Oxford.

"Još uvijek možete imati vrlo zarazan virus koji se širi okolo i uzrokuje mnogo nevolja, ali uzrokuje puno curenja nosa i glavobolje te ne šalje ljude u bolnice. Iskreno, s tim biste mogli živjeti", dodao je Bell, piše Jutarnji.hr.

Čelnik britanskog javnozdravstvenog sistema i tamošnji vodeći epidemiolog Chris Witty smatra da delta soj predstavlja daleko veću zabrinutost nego omikron.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije