Sve što dosad znamo o Omicronu, novom soju koronavirusa

2
Radiosarajevo.ba
Sve što dosad znamo o Omicronu, novom soju koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Ugledna američka epidemiologinja dr. Katelyn Jetelina, koja od početka pandemije vodi izrazito popularnu stranicu na Facebooku, objavila je danas novi tekst o novom soju COVID-a koji je zabrinuo naučnu zajednicu.

"Imamo novu varijantu. Nisam prije vidjela ovoliko zabrinutosti među naučnicima zbog varijante infekcije COVID-19. Čak i među mirnim, hladnim i sabranim kolegama", napisala je.

Kako je otkrila, ove sedmice su svjetski epidemiolozi i virolozi pomno pratili novu mutaciju koronavirusa, koja je prije tri dana dobila naziv B.1.1.529.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Dodajmo da je u međuvremenu Svjetska zdravstvena organizacija ovaj soj proglasila zabrinjavajućim (VOC), te ga imenovala Omicron.

"B.1.1.529 je prvi put otkriven u Bocvani 11. novembra. Zatim je brzo identificiran u Južnoj Africi tri dana kasnije i, u dva slučaja, u Hong Kongu. Jutros su Izrael i Belgija objavili da imaju slučajeve.

Slučaj Belgije bila je mlada, necijepljena žena koja je razvila simptome slične gripi 11 dana nakon putovanja u Egipat preko Turske. Nije imala veze s Južnom Afrikom. To znači da virus već kruži. Do jučer je diljem svijeta (uglavnom u Južnoj Africi) identificirano 100 slučajeva", poručila je ova naučnica.

B.1.1.529, navodi ona, ima 32 mutacije samo na spike proteinu.

"Ovo je suluda količina promjene", dodaje, pa nastavlja: "Poređenja radi, delta je imala devet promjena na spike proteinu. Znamo da B.1.1.529 nije 'delta plus' varijanta. Dakle, to znači da je virus mutirao tokom vremena u jednoj, vjerojatno imunokompromitiranoj, osobi.

Naučnici uvijek pomno prate promjene na 'šiljak' proteinu jer je on ključ za ulazak u naše ćelije. Ako se virus promijeni i stvori 'pametniji' ključ, moramo znati. Posebno nas zanimaju mutacije koje bi mogle učiniti nešto od sljedećeg: povećati prenosivost, izbjeći vakcine ili imunitet izazvan infekcijom i/ili pojačati ozbiljnost bolesti."

B.1.1.529 ima potencijal za sve tri, poručuje naučnica.

"U ovom novom soju postoji devet mutacija koje smo već vidjeli u zabrinjavajućim sojevima; imamo nove mutacije koje nismo vidjeli u drugim ozbiljnim sojevima, ali imamo laboratorijske podatke da su prijetnja. Imamo i druge nove mutacije, koje dosad još nismo vidjeli i ne znamo ni šta znače", istaknula je dr. Jetelina.

Neke od uočenih mutacija imaju svojstva izbjeći zaštitu antitijela (tj. nadmudriti i vakcine i imunitet izazvan i vakcinama i bolesti). Postoji nekoliko mutacija koje su povezane s povećanom transmisivnošću. Postoji i mutacija povezana s povećanom infektivnošću: "Trebat će sedmice da shvatimo što znače te nove mutacije ili, što je još važnije, kombinacija toliko mnogo mutacija. Imajte na umu da broj mutacija NE ZNAČI uvijek jači virus. Dok su ove važne laboratorijske studije u toku, moramo pažljivo pratiti što se događa u 'stvarnom svijetu'."

A, šta vidimo u stvarnom svijetu?

"Znamo puno o slučajevima u Hong Kongu zbog njihovog besprijekornog praćenja kontakata. Zdravstvene vlasti jučer su objavile izvještaj o ova dva slučaja.
Prvi slučaj u Hong Kongu bio je 36-godišnjak, potpuno vakcinisan (dvije doze Pfizera u maju/junu 2021.). Putovao je kroz Južnu Afriku od 22. oktobra do 11. novembra. Prije povratka u Hong Kong bio je negativan. Kao i obično, nakon što je sletio u Hong Kong, morao je u karantenu. Četvrtog dana karantene (13. novembra) bio je pozitivan. Još jedan 'gost' karantene također je zaražen sojem B.1.1.529. I on je cijepljen Pfizerom u maju/junu 2021. U prostorijama u kojima su bili, 25 od 87 uzoraka bili su pozitivni na virus.

Ovi slučajevi iz Hong Konga govore nam dvije stvari. Prvo, potvrđuje da se COVID-19 prenosi zrakom (znali smo to). Drugo, PCR testovi su otkrili da je njihovo virusno opterećenje bilo VRLO visoko s obzirom na to da su bili negativni na prethodnim PCR testovima. Imali su Ct vrijednost od 18 i 19. Dakle, ovo nam govori da je B.1.1.529 vjerovatno vrlo, vrlo zarazan.

Postoje preliminarni znakovi da B.1.1.529 pokreće novi val u Južnoj Africi. Zdravstveni dužnosnici posebno gledaju na regiju koja se zove Gauteng. U samo sedam dana stopa pozitivnosti testa porasla je s jedan posto na 30. Ovo je nevjerojatno brzo... Ako pogledamo Južnu Afriku kao cjelinu, vidimo da se slučajevi počinju eksponencijalno povećavati. U utorak je bilo 868 slučajeva, u srijedu 1.275 slučajeva, u četvrtak preko 3.500 slučajeva. Ne znamo jesu li svi ovi slučajevi B.1.1.529, ali je sumnjivo vrijeme ovog eksplozivnog širenja. Brzina širenja ovih slučajeva daleko je veća od bilo koje prethodne varijante."

Jedan naučnik za modeliranje bolesti je procijenio da je B.1.1.529 500 posto prenosiviji od izvornog virusa iz Wuhana (Delta je bila 70% više prenosiva). 

"Također, B.1.1.529 možemo otkriti na PCR testu, što obično nije slučaj. Obično bi bris morao otići u poseban laboratorij za sekvenciranje genoma kako bi se znalo koja je varijanta uzrokovala infekciju. Međutim, izgleda da B.1.1.529 ima poseban signal poput Alphe direktno na PCR-u. Na primjer, kada je PCR pozitivan, svijetle dva kanala umjesto tri, što pokazuje da je to B.1.1.529. Ovo je nevjerojatna vijest jer znači da ovaj virus možemo pratiti puno lakše i brže diljem svijeta.

Drugo, ovaj virus smo uhvatili nevjerojatno rano. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je Južna Afrika bila nevjerojatna u komunikaciji i preuzimanju situacije. Zbog njihove brze reakcije, naučnici diljem svijeta već rade zajedno na dekodiranju ove nove prijetnje. Rano otkrivanje znači da imamo uspostavljen sustav nadzora i da on radi.
Treće, ako trebamo još jednu vakcinu, to možemo učiniti nevjerojatno brzo.

Zahvaljujući novoj biotehnologiji, mRNA vakcine je stvarno lako mijenjati. Nakon što se napravi manja promjena, samo 24 osobe se trebaju prijaviti za ispitivanje kako bi se uvjerili da ažurirana vakcina djeluje. Budući da je promjena mala, ažurirano cjepivo ne treba ispitivanja faze III i/ili odobrenje regularnosti. Dakle, cijeli ovaj proces bi trebao trajati najviše 6 sedmica. Od Moderne ili Pfizera nismo čuli jesu li počeli stvarati ažurirano cjepivo, ali garantujem vam da su razgovori već počeli iza zatvorenih vrata."

Ima još toliko toga što ne znamo, ali ono što znamo je nevjerojatno zabrinjavajuće, zaključuje ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije