Dobre vijesti: Delta soj se misteriozno povlači

2
Radiosarajevo.ba
Dobre vijesti: Delta soj se misteriozno povlači
Foto: EPA-EFE / Japan / Ilustracija

Zašto je peti i dosad najveći val koronavirusa u Japanu, potaknut superzaraznim delta sojem, iznenada završio nakon naizgled nemilosrdnog porasta broja novih infekcija? I što je Japan učinilo drugačijim od drugih razvijenih zemalja svijeta koje sada bilježe novi porast broja zaraženih?

Prema nekim istraživačima, iznenađujući odgovor mogao bi biti da se delta soj doveo do svojevrsnog samoizumiranja, piše The Japan Times.

Tri mjeseca nakon što je delta soj potaknuo rekordan dnevni broj slučajeva COVID-a 19 u cijeloj zemlji od gotovo 126 miliona stanovnika, nove infekcije u Japanu su naglo splasnule i spustile se ispod 200 posljednjih sedmica. Ovaj pad prati i činjenica da 7. novembra nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, što se posljednji put dogodilo prije otprilike 15 mjeseci.

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Mnogi naučnici ukazuju na razne mogućnosti koje uključuju jednu od najviših stopa cijepljenja među naprednim zemljama sa 75.7% u potpunosti cijepljenih stanovnika.

Drugi potencijalni čimbenici su socijalno distanciranje i nošenje maski koje je sada duboko usađeno u japansko društvo.

Inoueova teorija, iako inovativna, objašnjava misteriozno povlačenje delta soja u Japanu.

Dok ostatak svijeta sa sličnim visokim stopama cijepljenja, uključujući Južnu Koreju i neke zapadne zemlje, pati od rekordnih valova novih infekcija, čini se da je Japan osebujan slučaj po tome što je razina slučajeva COVID-a 19 ostala niska uprkos prepunim vozovima i restoranima nakon završetka posljednjeg vanrednog stanja.

"Da je virus živ i zdrav, broj slučajeva bi se sigurno povećao, jer maskiranje i cijepljenje u nekim slučajevima ne sprječava probojne infekcije", rekao je doktor Inoue.

Neočekivani pad broja novih slučajeva nakon ljetnog vala bio je tema rasprave među mnogim stručnjacima, uključujući i one koji ne provode studije o koronavirusu, kaže Takeshi Urano, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Shimane koji nije bio uključen u istraživanje koje je vodio Inou.

"Studije su pokazale da virus s osakaćenim nsp14 ima značajno smanjenu sposobnost replikacije, tako da to može biti jedan od čimbenika brzog pada broja novih slučajeva. Nsp14 potiče od virusa, a hemijski agens za suzbijanje ovog proteina mogao bi postati lijek koji obećava. Razvoj je već u toku", rekao je Urano.

Anomalija

Čini se da je Japan anomalija u tome što je delta soj praktički isključio alfu i druge varijante do kraja kolovoza. S druge strane, druge zemlje, poput Indije i Indonezije, koje su obje bile posebno teško pogođene delta sojem, prijavile su mješavinu alfa i delta sojeva među svojim slučajevima.

Slično prirodno izumiranje koronavirusa moglo bi se primijetiti u inozemstvu, ističe Inoue, dodajući da bi to bilo teško otkriti, jer se čini da nijedna druga zemlja nije akumulirala toliko mutacija u virusnom nsp14 kao Japan, iako su slične mutacije na mjestu A394V otkrivene u najmanje 24 zemlje.

No Inoueova teorija također može pomoći u objašnjenju zašto je izbijanje teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) naglo završilo 2003. godine. Eksperiment in vitro u kojem su istraživači izazvali mutacije nsp14 virusa koji uzrokuje SARS doveo je do otkrića da se virus na kraju nije mogao replicirati zbog brojnih mutacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije