Novi soj / Zbog omicrona epidemiolozi u Srbiji traže pooštravanje mjera

28. 11. 2021. u 10:22:00 Fena

Shares: 0

Epidemiolog i član Kriznog stožera Srbije dr. Predrag Kon, upozorio je kako se pojava nove varijante koronavirusa omicron ne smije ignorirati, dok je srbijanski ministar bez portfelja Nenad Popović izjavio za RTS da će ta zemlja uskoro dobiti cjepivo Sputnik Light.

Kon je naveo kako zbog nove varijante koronavirusa sve mjere treba podići ne jedan, već dva stepena.

Srbija će veoma brzo dobiti "Sputnik Light", već za nekoliko sedmica i bit će prva koja će registrirati to cjepivo, kazao je za RTS Popović.

"Govorimo o prvih milion cjepiva koje će građani Srbije moći koristiti kao najefikasnije cjepivo, kao treću, booster dozu i time ćemo podići zdravstveni potencijal", naglasio je ministar.

Dodao je kako je s ruskim partnerima na Institutu Torlak Srbija proizvela 1,5 miliona cjepiva Sputnjik V.

"Do kraja godine proizvest ćemo četiri miliona cjepiva", naveo je Popović, izrazivši nadu da će se nazalno cjepivo protiv koronavirusa, u Srbiji početi proizvoditi u drugoj polovini sljedeće godine.

"Rusi kreću u proizvodnju negdje u maju, junu. To je običan sprej, koji se daje kao kod prehlade. Tako će se davati i Sputnjik V cjepivo. Siguran sam da ćemo uspeti do jula, augusta, sljedeće godine započeti i tu proizvodnju na Institutu Torlak", kazao je srbijanski ministar.

Proizvođači cjepiva uvjereni su da će moći brzo prilagoditi svoja cjepiva ako se nova varijanta koronavirusa omicron proširi.

Novi soj – ranije poznat kao B.1.1.529 – karakteriziraju neke mutacije koje sugeriraju da donosi povećan rizik od ponovne infekcije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA