Sramota u Srbiji: Nacionalisti išarali spomenik čuvenom narodnom heroju, potpisali se kao 'vojvode'

7
Radiosarajevo.ba
Sramota u Srbiji: Nacionalisti išarali spomenik čuvenom narodnom heroju, potpisali se kao 'vojvode'
Foto: Wikipedia / Stjepan Filipović

Jedan od simbola Valjeva već duže od šest decenija, spomenik borcima revolucije u liku narodnog heroja Stevana Filipovića, ponovo je oskrnavljen.

Na spomenik, koji je nastao po fotografiji koja se u Ujedinjenim nacijama čuva kao simbol borbe za slobodu, skaredne poruke ostavio je počinilac, ili više njih, koji su se potpisali kao "vojvode".

Kako podsjećaju mediji u Srbiji, ovaj 16 metara visoki monumentalni spomenik na brdu Vidrak iznad Valjeva, rad je vajara Vojina Bakića i od 1960. godine, od kada je podignut na tom mjestu, ima status spomenika kulture, pod zaštitom tamošnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Spomenik je sporadično u bližoj prošlosti bio izložen ispisivanju različitih grafita, od banalnih, preko anarhističkih do ljubavnih, ali nikada do sada sličnim porukama koje su sada osvanule na njemu.

Naime, postament spomenika, iznad kojeg se nalazi figura narodnog heroja Stjepana Steve Filipovića trenutak prije njegovog pogubljenja, išaran je skarednim crtežima spolovila, ali i sa nekoliko crteža krsta sa četiri slova S, uz potpis "vojvode".

Na isti način, nešto niže spomenika, crnim auto-sprejom unakažena je i spomen ploča na kojoj piše da je "podignuta u čast partizana, komunista, patriota i svih koji su pali u borbi protiv fašističkih porobljivača i izdajnika naroda".

Ovo su prizori za udarnu vest na svim televizijama, novinama i portalima u zemlji! Ovo su prizori o kojim urgentno treba...

Posted by Nebojša Bojanić on Friday, March 1, 2024

O posljednjem skrnavljenju ovog spomenika kulture prvi je javio novinar Nebojša Bojanić, ukazujući da je riječ o prizorima "o kojim urgentno treba da se izjasne svi nosioci političkih i javnih funkcija u gradu, pa i u državi".

Riječ je o, kako dodaje, "rukopisu poklonika grupacije koja je uhvatila i svojim gospodarima predala borca protiv fašizma, koji se visoko podignutih pesnica preselio u vječnost".

"Niste vi vojvode, vi ste jajare!", napisao je Bojanić u svojoj objavi.

Pored Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kome je to posao, spomenik Stevanu Filipoviću, kako ga većina Valjevaca naziva, svojevremeno je pokušala da "zaštiti" i lokalna organizacija SUBNOR-a. Borci su 2010. godine u dva navrata organizovali farbanja spomenika, prvo postamenta i nogu, a onda su čak, zahvaljujući iznajmljenoj dizalici, figure narodnog heroja uspjeli da ofarbaju do pojasa. Međutim, tada je Zavod za zaštitu spomenika protiv njih podnio krivične prijave, jer su u takvoj "zaštiti" upotrijebili farbu za beton, dok je 16 metara visoki rad Vojina Bakića izliven od legure aluminijuma, pa su ga tako praktično oštetili...

Slavna fotografija heroja trenutak prije nego što je pogubljen
Foto: Slobodanka Vasić: Slavna fotografija heroja trenutak prije nego što je pogubljen

Ko je bio Stjepan Stevo Filipović?

Stjepan Filipović, koji je za narodnog heroja proglašen 1949, rođen je u Opuzenu 1916. godine, a za vrijeme Drugog svjetskog rata obreo se u Kragujevcu, da bi potom došao u Valjevo i postao jedan od boraca u Valjevskom partizanskom odredu. Zbog svoje hrabrosti brzo je napredovao od borca do zamjenika komandira Kolubarske čete, da bi u trenutku kada je decembra 1941. pao u ruke okupatora bio na poziciji komandanta bataljona.

Gestapovska istraga protiv Filipovića u beogradskom kazamatu trajala je sve do marta 1942, ali pošto je na sva mučenja odgovarao upornim ćutanjem, donijeta je presuda da bude javno pogubljen u centru Valjeva. Po naređenju njemačke 714. pješadijske divizije 22. maja 1942. godine Srpska državna straža objesila ga je javno, na pijaci u Valjevu.

Prilikom vođenja na mesto vješanja, kao i neposredno prije egzekucije, Filipović je pozivao okupljeni narod na borbu protiv okupatora i klicao Komunističkoj partiji i Crvenoj armiji. Na vješalima je sa uzdignutim rukama uvis i stisnutim pesnicama uzvikivao antifašističke parole. Tom prilikom nastala je fotografija, preko koje je postao simbol prkosa i otpora fašizmu.

Replika te čuvene fotografije, u prirodnoj veličini Filipovića ispod vešala, onako kako danas izgleda i spomenik borcima revolucije u Valjevu, nalazi se na zidu zgrade Ujedinjenih nacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije