Ruski veteran sa "Z" simbolom posjetio gimnaziju u Vranju i ministarstvo Srbije

3
Radiosarajevo.ba
Ruski veteran sa "Z" simbolom posjetio gimnaziju u Vranju i ministarstvo Srbije
Foto: Radio Slobodna Evropa / Kalinin u posjeti

Na rukavu jakne nosio je slovo "Z", simbol ruske invazije na Ukrajinu. Tako obučen, predstavljen kao ruski vojni veteran družio se sa učenicima jedne gimnazije u Srbiji, kojima je predstavio i časopis o ruskim vojnim veteranima, i susreo sa jednim od zvaničnika Vlade Srbije.

Vjačeslav Kalinin posljednjih sedmica je praktično bio na turneji po Srbiji, uz Tursku jedinoj državi Evrope, koja se putem sankcija nije pridružila osudi rata koji Rusija vodi na teritoriji susjedne države.

Ko je Vjačeslav Kalinin?

Vjačeslav Kalinin je osnivač magazina "Vetranske vijesti". U biografiji na sajtu tog časopisa se navodi da je Kalinin ratni veteran, vojni ekspert i glavni i odgovorni urednik "Veteranskih vijesti". Ovaj magazin piše o temama koje se tiču vojnih i policijskih veterana, ali također izvještava o ratu u Ukrajini sa pozicija zvaničnog Kremlja i veliča rusku invaziju.

Nema više neurednog ormara: Evo kako se slaže posteljina, majice, peškiri

Nema više neurednog ormara: Evo kako se slaže posteljina, majice, peškiri

U štampanom izdanju za januar/februar ove godine magazin donosi naslovnu stranu na kojoj se vide ruski vojnici i tenkovi uz naslov "Prva godina specijalne vojne operacije", što je sintagma koju Kremlj koristi za invaziju na Ukrajinu.

Je li svijet spreman na pobjedu Ukrajine? ‘Šta je najveći šok? Rusi se uopće ne bore, samo bježe‘

Je li svijet spreman na pobjedu Ukrajine? ‘Šta je najveći šok? Rusi se uopće ne bore, samo bježe‘

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini - sve na jednom mjestu.
U objavama na društvenim mrežama Kalinin veliča bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i nekadašnjeg generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. Prvi je umro u toku suđenja za ratne zločine, dok je drugi osuđen na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Zašto je posjetio gimnaziju?

Vjačeslav Kalinin bio je u posjeti Srbiji, kao učesnik Svjetskog kongresa veterana koji je održan u Beogradu od 6. do 10. marta. Sredinom marta je posjetio Vranje, na jugu Srbije, gdje je bio gost lokalne gimnazije "Bora Stanković".

Na fotografijama koje je Kalinin objavio 14. marta na društvenim mrežama vidi se da je posjetio "Ruski kutak" vranjske gimnazije. Na fotografijama se vidi direktorica škole Suzana Mišić Stanković, kao i nekoliko devojaka za koje se pretpostavlja da su učenice gimnazije.

Totalni slom armije ‘Z‘: Moral je na nuli, traje opća panika

Totalni slom armije ‘Z‘: Moral je na nuli, traje opća panika

Sa Kalininom je u poseti bio i Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

Na jednoj od fotografija se vidi kako prisutni drže baner sa natpisom "Veteranske novine" na ruskom, dok Vjačeslav Kalinin drži primjerak svog magazina. Na drugoj fotografiji gost iz Rusije prelistava "Veteranske novine" pred predstavnicima škole i učenicama.

"Ruski kutak" je osnovan 2018. godine s ciljem da, kako je rečeno na svečanoj ceremoniji otvaranja, bude prostor posvećen kulturi, historiji, književnosti, ruskog naroda i neraskidivim vezama Srbije i Rusije. Ruski gost je, međutim, prilikom posjete predstavio svoj magazin "Veteranske vijesti". Tom prilikom Kalinin je nosio jaknu na kojoj su bili istaknuti ruska zastava i slovo "Z", koje je postalo simbol ruskih vojnih snaga od početka invazije na Ukrajinu.

'Z' simbol ruske invazije znak za uzbunu

Šta znači slovo Z na ruskim vojnim vozilima u Ukrajini? Vjačeslav Kalinin kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je gimnaziju "Bora Stanković" posjetio kako bi se upoznao sa radom "Ruskog kutka", te da je ruska delegacija tokom te posjete izrazila spremnost da pomogne "u dostavljanju klasične ruske književnosti, udžbenika o umjetnosti, kompjuterskoj tehnici i savremenim metodama učenja ruskog jezika".

Plavom i žutom bojom precrtali slova "Z" u Beogradu

Plavom i žutom bojom precrtali slova "Z" u Beogradu

"Veteranske vijesti" Kalinin opisuje kao "nezavisni ruski masovni medij" koji on "distribuira bez ograničenja na događajima, koje smatram neophodnim za upoznavanje sa aktivnostima našeg tima, u skladu sa principima slobodnog novinarstva i zakona, zdravog razuma i savjesti".

"Konkretno, časopis 'Veteranske vijesti', koji pominjete, distribuiran je neograničeno na Svjetskom kongresu veterana (u dogovoru sa Svjetskom federacijom veterana). Takođe su brojevi ovog časopisa predstavljeni u "Ruskom kutku" gimnazije, gdje su čitaoci mogli da se obavjeste o proteklom Svjetskom kongresu veterana, koji je održan u Parizu 2019. godine", navodi se u pisanom odgovoru Vjačeslava Kalinina.

Svjetski kongres veterana održan je početkom marta u Beogradu, u organizaciji SUBNOR-a (Savez udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije) i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Na njemu je učestvovalo 113 delegata iz 40 zemalja svijeta, navode organizatori.

Mještani uznemireni zbog grafita zloglasnog simbola Z: Ko je autor?

Mještani uznemireni zbog grafita zloglasnog simbola Z: Ko je autor?

Šta kažu organizatori posjete?

Novica Antić kaže za RSE da je Kalinin došao u Srbiju kao učesnik kongresa Svjetske veteranske organizacije u Beogradu, koji je održan od 6. do 10. marta.

Vojni sindikat Srbije je, kako objašnjava Antić, godinama unazad sarađivao sa Kalininom, pa su tokom njegovog poslednjeg boravka u Srbiji posetili i vranjski kraj, radeći na novom projektu koji se odnosi na takozvani "ruski put" koji su tokom 1920-ih izgradili ruski Kozaci.

Tako su, kaže, iskoristili priliku da posjete i "Ruski kutak" u gimnaziji "Bora Stanković", gde su ih primili direktorica gimnazije i profesorica ruskog jezika koja vodi "Ruski kutak".

Na beogradskom derbiju istaknuta zastava sa slovom "Z" - simbolom ruske agresije

Na beogradskom derbiju istaknuta zastava sa slovom "Z" - simbolom ruske agresije

"Poziv nije uputilo rukovodstvo gimnazije, nego smo mi zamolili da nam omoguće posjetu "Ruskom kutku". Toj našoj molbi je udovoljila direktorica gimnazije i ta posjeta je organizovana u nedjelju kada gimnazija nije radila i u njoj nije bilo đaka", kaže Antić.

Na pitanje RSE zbog čega je u "Ruskom kutku" koji se bavi beletristikom predstavljen strukovni magazin vojnih veterana, Antić kaže da "Veteranske vijesti" nije isključivo vojni magazin.

"Kada odete na sajt tog medija, vidjet ćete da tamo postoje i rubrike iz historije, kulture, obrazovanja, vaspitanja mladih i tako dalje. Nije sfera interesovanja samo rat i vojska nego i neke druge teme i mi zajednički radimo na projektima koji se tiču isključivo historije i kulture srpskog i ruskog naroda", kaže Antić.

Rukovodstvo gimnazije "Bora Stanković" nije odgovorilo na upit RSE o posjeti rusko-srpske delegacije "Ruskom kutku".

Volodimir Zelenski čestitao muslimanima početak posta: 'Ramadan mubarek, slava Ukrajini'

Volodimir Zelenski čestitao muslimanima početak posta: 'Ramadan mubarek, slava Ukrajini'

Odgovori su izostali i iz Ministarstva prosvjete Srbije.

Direktorica gimnazije Suzana Mišić Stanković je za lokalni portal "Slobodna riječ" iz Vranja izjavila da je magazin koji je Vjačeslav Kalinin promovisao "nezavisni ruski mediji" u kojem "nema ratne propagande".

Darko Obradović, analitičar iz nevladinog Centra za strateške analize, ocenjuje za RSE da Kalininova poseta vranjskoj gimnaziji imala "karakter izvoza ruske ratne propagande".

"Radi se o čistoj radikalizaciji učenika, gdje predstavnik ratne propagande agresorske strane Ruske Federacije tu propagandu širi među srednjoškolcima", smatra Obradović.

Prema njegovim riječima, direktorica škole je imala obavezu da zabrani takvu manifestaciju bez obzira na to da li je Kalinin nosio slovo 'Z' na odjeći ili ne.

"Suština je da nije trebao dijeliti ratni propagandni sadržaj koji veliča ratne napore Ruske Federacije", kaže Obradović.

Objavljena nova mapa ruskih napada: 'Ovdje bi mogao da se desi drugi Bahmut'

Objavljena nova mapa ruskih napada: 'Ovdje bi mogao da se desi drugi Bahmut'

Rusko 'Z' u srpskom ministarstvu

Ovo nije prva posjeta Vjačeslava Kalinina Srbiji. Početkom februara ove godine bio je gost Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije. Dočekao ga je državni sekretar u tom ministarstvu Zoran Antić.

I taj susret Kalinin je iskoristio da predstavi svoj magazin "Veteranske vijesti", dok je na jakni ponovo imao istaknut simbol "Z".

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja do zaključenja teksta nisu odgovorili na pitanje RSE da li bi ova posjeta mogla da se protumači kao stavljanje Srbije na rusku stranu u ratu.

Srbija, podsjetimo, zvanično ne podržava nijednu stranu u ovom sukobu. U Ujedinjenim nacijama se pridružila osudi ruske agresije na Ukrajinu, ali odbija da uvede sankcije Kremlju.

Rusija u panici nakon velikih gubitaka: Svi komentiraju oružje koje šalju na ratišta u Ukrajini

Rusija u panici nakon velikih gubitaka: Svi komentiraju oružje koje šalju na ratišta u Ukrajini

Darko Obradović, analitičar nevladinog Centra za strateške analize, ocjenjuje da ovakve posete državnim institucijama nanose štetu Srbiji.

"Ministarstvo je moralo da vodi računa o odlukama države Srbije, a ta odluka je bila jasna glasanjem u Ujedinjenim nacijama", zaključuje Obradović.

Nedavnu posetu Vranju Kalinin je iskoristio i da bi se sreo sa episkopom Vranjskim Pahomijem.

Ovaj visoki zvaničnik Srpske pravoslavne crkve (SPC) bio je početkom 2000. godine optužen za seksualno zlostavljanje četiri dečaka, ali je oslobođen zbog nedostatka dokaza i zastare predmeta.

Srpska pravoslavna crkva zvanično ističe svoju neutralnost u ratu u Ukrajini, ali su pojedini visoki zvaničnici SPC javno veličali ruskog predsjednika Vladimira Putina. "Dobra posjeta episkopu vranjskom Pahomiju. Slava Bogu", napisao je Kalinin na društvenoj mreži VKontakte u objavi 14. marta.

Nekoliko dana ranije, 11. marta, objavio je fotografije snimljene tokom posjete grobu Slobodana Miloševića, bivšeg autokratskog predsjednika Jugoslavije, koji je bio optužen pred Međunarodnim sudom u Hagu za ratne zločine tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Milošević nije dočekao kraj suđenja, pošto je preminuo u pritvoru Haškog tribunala.

Novi ruski napadi na Ukrajinu: Blizu Kijeva poginulo sedam osoba

Novi ruski napadi na Ukrajinu: Blizu Kijeva poginulo sedam osoba

"Polaganjem cvijeća odali smo poštu velikom sinu Jugoslavije i Srbije", napisao je Kalinin u svojoj objavi iz Požarevca, gde je Milošević sahranjen sa svojom suprugom Mirjanom Marković.

Na rođendan osuđenog generala Ratka Mladića 12. marta Kalinin je na svom Facebook profilu postavio Mladićevu fotografiju u vojnoj uniformi i napisao: "Srećan rođendan, generale".

Tokom turneje po Srbiji Kalinin se susreo sa Slavoljubom Radosavljevićem, predsjednikom udruženja Svesrpski savez veterana "Bojevo bratstvo". To udruženje je prošle godine – u saradnji sa Rusko-srpskim humanitarnim centrom iz Niša, zvaničnicima Kremlja i ruske službe bezbjednosti – organizovalo dječiji kamp kod Aleksandrovca na jugu Srbije.

Zelenski posjetio vojnike u Bahmutu, žarištu sukoba u Ukrajini

Zelenski posjetio vojnike u Bahmutu, žarištu sukoba u Ukrajini

O čemu pišu "Veteranske vijesti"

"Veteranske vijesti" na svojoj internet stanici donose izveštaje o događajima koji se tiču veteranskih organizacija, ali objavljuju i izveštaje sa fronta u Ukrajini. Na sajtu postoje i rubrike "Politika", "Kultura", "Društvo", "Obrazovanje", "Religija", "Sport" i "Ekologija".

U rubrici "Kultura" može se, između ostalog, pročitati tekst o početku snimanja ruske serije o anektiranju ukrajinskog poluostrva Krima, kao i izveštaj sa nastupa ruskog muzičara Šamana (Shaman) u ukrajinskom gradu Mariupolju koji je pod ruskom okupacijom, nakon što je prethodno sravnjen sa zemljom, prenosi Radio Slobodna Evropa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije