Je li svijet spreman na pobjedu Ukrajine? ‘Šta je najveći šok? Rusi se uopće ne bore, samo bježe‘

12
Radiosarajevo.ba
Je li svijet spreman na pobjedu Ukrajine? ‘Šta je najveći šok? Rusi se uopće ne bore, samo bježe‘
Foto: Twitter / Ilustracija / Ruska vojska

Tokom proteklih nekoliko dana ukrajinske oružane snage probile su ruske linije u sjeveroistočnom dijelu zemlje, krenule prema istoku i oslobađale grad za gradom na područjima koje je okupirala ruska vojska.

Prvo Balaklija, zatim Kupjansk, a onda i b, grad koji se nalazi na glavnim opskrbnim pravcima.

Ova imena sama po sebi ne znači puno, ali radi se o mjestima koju su već mjesecima nedostupna Ukrajincima.

Ukrajinci imaju znatno više vojne opreme nego prije: ‘Nevjerojatno je što su sve Rusi ostavili'

Ukrajinci imaju znatno više vojne opreme nego prije: ‘Nevjerojatno je što su sve Rusi ostavili'

Sada su oslobođena u tek nekoliko sati, piše Atlantic.

Postoje mnogi detalji u ovoj ukrajinskoj protuofanzivi koji su posve neočekivani, a valja ih istaknuti.

Posebno je važna lokacija napada ukrajinskih snaga. Sedmicama se glasno najavljivala velika ofanziva Ukrajinaca, ali na jugu zemlje. No, najveći šok ipak je ruski odgovor na ovaj napad.

[twitter]https://twitter.com/StepanGronk/status/1568818785163026434[/twitter]

"Ono što nas stvarno iznenađuje jest da ruske trupe ne uzvraćaju udarac", komentirao je general-pukovnik Jevgen Mojsijuk, zamjenik vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga.

Dapače, pri ponuđenom izboru - borba ili bijeg - mnogi Rusi na fronti bježe što brže mogu.

Ukrajinski vojnici na licu mjesta danima objavljuju fotografije na brzinu napuštenih vozila i opreme, kao i video snimke na kojima se vide kolone automobila - za koje se pretpostavlja da pripadaju kolaboracionistima, kako bježe s okupiranih podučja.

Izvještaj ukrajinskog Glavnog štaba navodi da ruski vojnici masovno skidaju svoje uniforme i oblače civilnu odjeću kako bi se prerušeni vratili u Rusiju.

Ukrajinska obavještajna služba uspostavila je čak i telefonsku liniju na koju se mogu javiti obeshrabreni ruski vojnici koji se namjeravaju predati. Objavljene su i audio snimke nekih poziva. Izgleda da za ratni uspjeh postaje temeljna razlika između ove dvije vojske - Ukrajinci se bore za opstanak svoje zemlje, a Rusi - za plaću.

Ta razlika, naravno, možda neće biti dovoljna. Ukrajinski vojnici možda su bolje motivirani, ali Rusi još uvijek imaju daleko veće zalihe oružja i municije. Još su uvijek sposobni da itekako zagorčaju život brojnim civilima na ratom pogođenom području, kao što su po ukrajinskoj protuofenzivi učinili u napadu na električnu mrežu Harkovu, piše Jutarnji.

Mnoge druge okrutne opcije još su uvijek dostupne, čak i ako se vojnici neće boriti. Nuklearna elektrana u Zaporižju ostaje unutar ratne zone.

Ruski propagandisti o nuklearnom oružju govore od početka rata. Izvještaj s terena govore kako se Rusi na sjeveru odbijaju boriti ali se još uvijek odupiru ukrajinskoj ofanzivi na jugu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije