Stručnjak objasnio: ‘Ovakva obmana nije viđena od 2. svjetskog rata! Ukrajinska akcija je sjajna'

13
Radiosarajevo.ba
Stručnjak objasnio: ‘Ovakva obmana nije viđena od 2. svjetskog rata! Ukrajinska akcija je sjajna'
Foto: EPA-EFE / Totalna ofanziva ukrajinskih snaga

Ante Kotromanović, bivši ministar odbrane Hrvatske, gostovao je u RTL-u Danas te tom prilikom prokomentirao situaciju u Ukrajini.

Kaže kako je ukrajinska akcija u zadnje vrijeme, njihovo oslobađanje svog teritorija od ruske okupacije, "briljantno, sjajno, genijalan taktički potez".

"Ovo je jedna od većih vojnih obmana od Drugog svjetskog rata. Izigrali su ruske snage i ne mogu vjerovati da su Rusi popušili ovakvu foru. Mjesecima se najavljiva ukrajinska ofanziva na jugu, ona nije ponudila nekog uspjeha, a ona je bila manevar. Ukrajinske snage, što nije uspjelo ni Rusima u šest mjeseci, uspjeli su ući u prostor koji su Rusi okupirali", govori.

Upozorenje za građane BiH: Ako ste kupili neke od ovih proizvoda, odmah ih vratite u prodavnicu!

Upozorenje za građane BiH: Ako ste kupili neke od ovih proizvoda, odmah ih vratite u prodavnicu!

Totalni slom armije ‘Z‘: Moral je na nuli, traje opća panika

Totalni slom armije ‘Z‘: Moral je na nuli, traje opća panika

Upitan jesu li Ukrajinci, a tako svi tvrde, doista uspjeli prevariti Ruse na način da su najavljivali ofanzivu na jugu, a onda svim silama udarili na istok zemlje, vojni stručnjak ističe kako su zamaskirali pokrete tisuća vojnika, odigrali pravu igru i to sve pod maskirnom stegom.

"To znači da su tajno, neprimijećeni, noću, u manjim skupinama prešli. Nije lako prebaciti stotinjak tenkova na takva mjesta. Nije ni slučajno da je Zelenski otpustio visoke dužnosnike zbog sumnje u curenje informacija. Očuvali su tajnost operacije. Rusija se koncentrirala na jug, doveli su i korpus s novom tehnikom, a onda je ovo bilo iznenađenje", navodi dalje.

Totalna ofanziva ukrajinskih snaga
Foto: EPA-EFE: Totalna ofanziva ukrajinskih snaga

"Nikad nemamo dovoljno informacija, pratimo od prijatelja po zemljama i otvorenih izvora. Moramo shvatiti da ukrajinska snaga se bori s cijelim vojnim arsenalom, a Rusi se bore sa 150.000 vojnika i ne mogu vjerovati da nisu shvatili da ne mogu tako na hiljadu kilometara vojne operacije, a provode tamo neke vježbe s Kinom s 50.000 vojnika. Pitanje je nastavka borbe na ovaj način, Ukrajincima će se podići moral, to je poruka građanima i Zapadu da ulaganja nisu uzaludna", kaže.

"Ovo je bio udarac u jetru i teško će pasti Rusima, izgubili su veliki dio teritorija, pitanje je kako će Rusi reagirati. Šta će Putin? Ako želi prevladati na tom području, nisu u jednom danu do sad osvajali više nego jedan kilometar, morat će angažirati veće snage, Ukrajinci rade vrlo dobro, obučavaju se, dobili pomoć zapada, rotiraju se, a Rusi to ne rade. Izgubili su hiljade, ali oni (Ukrajinci op.a.) to nadomjeste", kaže Kotromanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije