Totalni slom armije ‘Z‘: Moral je na nuli, traje opća panika

10
Radiosarajevo.ba
Totalni slom armije ‘Z‘: Moral je na nuli, traje opća panika
Foto: Twitter / Društvenim mrežama se šire fotografije

Rusija je rasporedila helikoptere i alate za potragu za bjeguncima u okupiranoj ukrajinskoj regiji oko Hersona pokušavajući zaustaviti vlastite vojnike u sve masovnijem bijegu.

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine objavio je, a prenio ugledni Newsweek, da su značajni ruski gubici i nespremnost za borbu pridonijeli pogoršanju moralnog i psihološkog stanja okupacijskih ruskih trupa te da je rapidno povećan broj dezertera.

"Na privremeno okupiranom teritoriju Hersonske oblasti, i to u području naselja Babenkivka Druga, neprijatelj je bio prisiljen rasporediti helikoptere i naoružanje za potragu za bjeguncima i njihovo vraćanje na borbene položaje", navodi se u objavi ukrajinskog glavnog štaba.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Na beogradskom derbiju istaknuta zastava sa slovom "Z" - simbolom ruske agresije

Na beogradskom derbiju istaknuta zastava sa slovom "Z" - simbolom ruske agresije

Pojasnili su da je kroz Kalančak, u pravcu privremeno okupiranog Krima, danima ranije zabilježeno intenzivno kretanje nenaoružanih ruskih vojnika. Kalančak se nalazi u dijelu južne oblasti gdje se trenutačno odvija ukrajinska protuofanziva, piše Slobodna Dalmacija.

Ako se potvrdi, ukrajinski izvještaj daje plastičan uvid u stanje u ruskim vojnim redovima sedmog mjeseca od početka agresije. Već je u nedjelju britanska obavještajna služba na temelju svojih podataka dala procjenu kako je kriza morala i discipline u ruskim redovima na vrhuncu. Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva napisalo je da su problemi poput borbenog umora, velikog broja žrtava i problema s plaćama među glavnim pritužbama ruskih vojnika.

Ukrajinske procjene o broju poginulih okupatora u Ukrajini premašile su 50.000 ove sedmice.

Moskva je posljednji put vlastitu službenu procjenu o gubicima dala davnog 25. marta, kad je ruski vojni komandant rekao državnoj agenciji Tass da je 1.351 ruski vojnik ubijen, a 3.825 ranjeno.

Iz Beograda ništa novo: Putinove slike i slovo Z na ulicama grada

Iz Beograda ništa novo: Putinove slike i slovo Z na ulicama grada

Nedavna obavještajna izvještaja s regrutacijskih pokušaja Rusa u Moldaviji bilježe katastrofu i masovno dezerterstvo. Glavna obavještajna uprava ukrajinskog ministarstva obrane navela je u izvještaju da čak i stanovnici Pridnjestrovlja odbijaju potpisati ugovore s ruskom vojskom, unatoč obećanjima o visokim novčanim isplatama, socijalnim paketima i jeftinijim stambenim prostorima.

Dezerterstvo je uočeno ne samo među žiteljima Transninstrije, nego i u ruskim trupama na tom području, a zbog ograničenog broja raspoloživih kontingenata, Rusi ne raspolažu potrebnim resursima za traženje i povratak nestalih, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije