Iz Beograda ništa novo: Putinove slike i slovo Z na ulicama grada

9
Radiosarajevo.ba
Iz Beograda ništa novo: Putinove slike i slovo Z na ulicama grada
Foto: RINGIER / Iz Beograda ništa novo: Putinove slike i slovo Z na ulicama grada

Povodom Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, od Vukovog spomenika do Groblja oslobodilaca Beograda u glavnom gradu Srbije organizovana je šetnja "Besmrtnog puka" u organizaciji Ambasade Rusije u Srbiji.

Brojni građani, među kojima su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ministar Nenad Popović, direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, okupili su se ko Vukovog spomenika oko 10 sati, a u šetnju su krenuli Ruzveltovom ulicom oko 10.30.

Na čelu kolone je razvijen transparent "Besmrtni puk - Beograd", a okupljeni nose fotografije stradalih u Drugom svjetskom ratu, zastave Srbije i Rusije, fotografije ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali i zloglasno slovo "Z".

Saobraćajna nesreća na Otoci, velika gužva u pravcu centra grada

Saobraćajna nesreća na Otoci, velika gužva u pravcu centra grada

Na Groblju oslobodilaca Beograda biće položeni vijenci i cvijeće u okviru Spomen-kompleksa, a ceremonija će obuhvatiti i svečano polaganje vijenaca na Spomenik oslobodiocima Beograda i Vječnu vatru.

Također, vijenac će biti položen i na Spomenik Crvenoarmejcu, prenose srbijanski mediji.

U ceremoniji će učestvovati i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a.

Dan pobede nad fašizmom obilježava se 9. maja kada je 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao ispred Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Wilhelm Keitel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije