Putin se iz Moskve obratio svijetu: Niste nas htjeli slušati

9
Radiosarajevo.ba
Putin se iz Moskve obratio svijetu: Niste nas htjeli slušati
Foto: EPA / Vladimir Putin, predsjednik Rusije

Vladimir Putin se danas obratio domaćoj, ali i svjetskoj javnosti na paradi povodom Dana pobjede nad fašizmom u Moskvi.

Ruski predsjednik počeo je čestitajući snagama pobjedu u Drugom svjetskom ratu prije 77 godina, a odmah se osvrnuo i na Ukrajinu, rekavši:

"Naša dužnost je čuvati uspomenu na one zbog kojih smo pobjednici i ne ponoviti globalni rat. U prethodnim godinama pokušavali smo održavati mirovne dogovore, ali nisu nas htjeli slušati. Imali su potpuno drugi plan, sad to vidimo. NATO aktivno ide prema našem teritoriju, to je apsolutno neprihvatljivo. NATO radi s ukrajinskim nacistima, Ukrajina dobiva najmodernije oružje. Odluka o specijalnoj vojnoj operaciji je bila jedina ispravna", govori.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Putin govori o rusofobiji. Iznio je tvrdnju da je nekim američkim veteranima zabranjen dolazak na Dan pobjede, iako su, kako je rekao, željeli doći.

Govori da se stanovništvo u Donbasu koje podržava Rusija bori za svoje porodice.

Putin je zaželio brz oporavak svim ranjenim vojnicima i zahvalio medicinskom osoblju.

"Za Rusiju! Za pobjedu!", uzviknuo je Putin na kraju govora.

"Borite se za naš narod u Donbasu, za sigurnost naše domovine. Dan pobjede blizak je svakom našem srcu. Nema porodice u Rusiji koju nije spalio veliki domovinski rat. Ponosni smo na generaciju pobjednika."

Putin je kazao kako je krajem prošle godine Zapad otvoreno pripremao napad na Donbas i Krim, a u Kijevu su se pozivali na nuklearno oružje stvarajući "neprihvatljivu prijetnju na ruskoj granici".

Iako je cijeli svijet očekivao danas da će Putin i zvanično objaviti rat Ukrajini i izvršiti opću mobilizaciju, to se nije desilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije