Putin će 9. maja poslati poruku Zapadu pomoću aviona "sudnji dan"?

11
Radiosarajevo.ba
Putin će 9. maja poslati poruku Zapadu pomoću aviona "sudnji dan"?
Foto: CRUX / Navodi Putinov avion 'Sudnji dan'

Vladimir Putin će Zapadu poslati upozorenje pomoću tzv. aviona sudnji dan, kada bude vodio proslavu 9. maja - obilježavajući 77. godišnjicu pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, tvrdi Reuters.

Na Dan pobjede Rusije u ponedjeljak, očekuje se da će ruski predsjednik održati govor na moskovskom Crvenom trgu prije parade trupa, tenkova, raketa i interkontinentalnih balističkih projektila.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da će nadzvučni lovci i strateški bombarderi Tu-160 preletjeti Katedralu Vasilija Vasilija.

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Prvi put od 2010. godine, komandni avion Il-80 "sudnjeg dana", koji bi nosio vrhunske ruske snage u slučaju nuklearnog rata, pridružit će se ovoj paradi.

U slučaju nuklearnog rata, avion Il-80 "sudnjeg dana" postao bi lutajući komandni centar ruskog predsjednika. Prepun je tehnologije, ali pojedini detalji su ruska državna tajna.

Putin je u više navrata uporedio svoj rat u Ukrajini sa borbom Sovjetskog Saveza protiv nacista, predstavljajući rusku invaziju na Ukrajinu kao bitku za zaštitu govornika ruskog od progona od strane nacista.

Ukrajina i Zapad odbacuju ove tvrdnje kao besmislice i kažu da ruski lider vodi ničim izazvan agresorski rat.

Uoči 9. maja, zapadni zvaničnici su spekulisali da bi Putin mogao da iskoristi Paradu pobede da najavi eskalaciju vojne akcije, možda direktnu objavu rata.

Kremlj je odbacio te sugestije, opisujući ih kao "besmislice". Nije rečeno šta bi Putin mogao da kaže u svom govoru u ponedeljak.

Doomsday: Posljednji put učestvovao 2010. na paradi

Avion "Doomsday" je na paradi posljednji put sudjelovao 2010. godine.

Poseban avion Vladimira Putina "Doomsday", koji mu omogućuje da nastavi vladati Rusijom "iz zraka" u slučaju nuklearnog rata, viđen je kako leti u blizini Moskve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije