EU sprema sankcije koje bi Putinu mogle teško pasti: Tiču se dvije osobe

2
Radiosarajevo.ba
EU sprema sankcije koje bi Putinu mogle teško pasti: Tiču se dvije osobe
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Europska unija planira da uvede sankcije Alini Kabaevoj, za koju se dugo priča da je djevojka Vladimira Putina, i patrijarhu Kirilu, poglavaru Ruske pravoslavne crkve.

Dva izvora su rekla da je EU predložila sankcije Kabaevoj, bivšoj olimpijskoj gimnastičarki o čijem pojavljivanju na nacrtu liste sankcija je prvi izvijestio Bloomberg.

Kiril, dugogodišnji saveznik Kremlja koji je dao svoj blagoslov ratu u Ukrajini, pojavljuje se na nacrtu dokumenta koji je vidio Guardian.

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Kabaeva i Kiril su dvoje od desetina ljudi koji bi se suočili sa zabranom putovanja u EU i zamrzavanjem imovine prema novim listama o kojima raspravljaju države članice, pridruživši se više od 1.000 moćnih Rusa koji su već na listi sankcija. Nova imena još moraju odobriti 27 država članica EU.

Prema Bloombergu, u dokumentu se Kabaeva opisuje kao "blisko povezana s predsjednikom Vladimirom Putinom".

Kabajeva je osvojila zlato na Olimpijskim igrama 2004. za ritmičku gimnastiku, a nosila je i zastavu Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.

Ona je šest godina bila poslanik predstavljajući Putinovu stranku "Jedinstvena Rusija", a zatim je vodila veliku prokremljsku medijsku grupu, uprkos očiglednom nedostatku iskustva u upravljanju medijima.

Godine 2008. moskovski list je naveo da se Putin tajno razveo od svoje supruge Ljudmile i da planira da se oženi gimnastičarkom.

Kremlj je tu priču oštro demantovao i novine su se ubrzo zatvorile. Putinovi su najavili razvod 2013. godine, nakon 30 godina braka.

Wall Street Journal je prošlog mjeseca objavio da je američka administracija odustala od sankcionisanja Kabaeve zbog zabrinutosti da bi Putin to smatrao ličnim napadom.

Bijela kuća je oštro demantovala izvještaj, insistirajući da niko nije siguran od sankcija. SAD i EU već su sankcionisale Putinovu odraslu djecu, Mariju Voroncovu i Katerinu Tihonovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije