Rusija u panici nakon velikih gubitaka: Svi komentiraju oružje koje šalju na ratišta u Ukrajini

3
Radiosarajevo.ba
Rusija u panici nakon velikih gubitaka: Svi komentiraju oružje koje šalju na ratišta u Ukrajini
Foto: Twitter / Ruski tenkovi

Analitičari koji uredno popisuju svako potvrđeno i dokumentovano uništenje ili zarobljavanje ruskog tenka ili borbenog vozila, upisali su među ruske gubitke najmanje jedan tenk iz svake tehnološke generacije koja seže još do ranih 1960-ih.

Analitičari poznatog bloga Oryx tako su 19. i 21. marta identifikovali najmanje jedan uništeni tenk T-62, T-72, T-80 i T-90.

T-62 je najstariji tip ruskog tenka, a T-90 najnoviji, piše Slobodna Dalmacija.

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

"Činjenica da Ukrajinci onesposobljavaju i najnovije i najstarije ruske tenkove pokazuje sve strašnije stanje u Kremlju. Rusi jure u Ukrajinu sa svakim tenkom kojeg se dočepaju, a Ukrajinci ih uništavaju čim im stignu", objašnjava analitičar Forbesa.

Najnovije snimke pokazuju ipak kako su iz Rusije prema Ukrajini danas krenule kompozicije s prastarim tenkovima T-54 koji su stariji i od roditelja vojnika koji se tamo bore.

Stručnjaci Oryxa ironično navode kako Putin šalje ‘ljubaznu donaciju ukrajinskoj industriji starog željeza‘: tenkove T-54 iz 1950-ih i to u nemodificiranom stanju!

Tenkovska sila na papiru 

Ruska vojska i njezini separatistički i plaćenički saveznici u napad na Ukrajinu, u februaru prošle godine krenuli su sa više od hiljadu tenkova na prvoj crti.

Većina su bili relativno moderni T-80U i BV, T-72B3 i T-90M. Na papiru je to bila moćna tenkovska sila.

Ali, oni koji su očekivali da će ruska invazija na Ukrajinu biti spektakl ruske vojne moći, ubrzo su ostali jako razočarani.

Silni gubici pokazali su kako su Rusi tenkove traljavo rasporedili u opasnim izravnim napadima s premalo pješaštva i krhkom logističkom podrškom.

Ukrajinci su ih gađali svim mogućim: projektilima s ramena, topništvom, raketnim bacačima, bespilotnim letjelicama i vlastitim tenkovima T-64.

Ovo je najnovije ukrajinsko oružje: Automobile ‘kamikaze‘ napune eksplozivom, a onda slijedi dar-mar

Ovo je najnovije ukrajinsko oružje: Automobile ‘kamikaze‘ napune eksplozivom, a onda slijedi dar-mar

Samo u minskom polju Vuhledara ostalo ih je stotinjak. Prema neovisnim podacima, nakon 13 mjeseci teških borbi, ukrajinska vojska je uništila ili zarobila gotovo 1.900 ruskih tenkova.

Putinove trupe došle su do tačke u kojoj više nisu u mogućnosti nadoknaditi izgubljenu opremu naoružanjem koje je barem približno ekvivalentno borbenoj vrijednosti izgubljene opreme. 

Jedina tvornica u Rusiji koja proizvodi trupove novih tenkova, Uralvagonzavod u Sverdlovskoj oblasti, bori se s nabavom modernih digitalnih nišana Sosna-U koji su joj potrebni za sastavljanje novih T-90M i T-72B3.

Prema neovisnim vojnim izvorima čini se da se proizvodnja Uralvagonzavoda svela na samo nekoliko novih tenkova mjesečno.

Kako bi pretrpjeli jaz između potražnje i ponude, Uralvagonzavod i još jedna tvornica tenkova, Omsktransmash u Sibiru, obnavljaju stotine vrlo starih tenkova koje su Rusi izvukli iz dugotrajnog, otvorenog skladišta.

Riječ je o T-80B, rani T-72B, čak i T-62M i MV koji su izgrađeni 1960-ih i posljednji put nadograđeni osamdesetih godina prošlog stoljeća.

T-62 su toliko stari da im nedostaju inovacije svih novijih sovjetskih ili ruskih tenkova: tročlana posada s automatskim punjačem koji zamjenjuje ljudskog punjača, kao i top od 125 milimetara koji zamjenjuje prethodni top od 115 milimetara.

Putinov propagandist ponovno prijeti: Zemlju koja uhapsi Vladimira Putina čeka nuklearni napad!

Putinov propagandist ponovno prijeti: Zemlju koja uhapsi Vladimira Putina čeka nuklearni napad!

Jedine veće nadogradnje koje ovi zastarjeli tenkovi dobivaju prije nego što ih pošalju na front su novi radio uređaji, nekoliko dodatnih reaktivnih oklopa i u nekim slučajevima, analogni uređaji za nišanjenje koji su, iako novi, zastarjeli prema zapadnim standardima.

"Teško je sa sigurnošću reći koliko je spremnih tenkova ostalo u ruskim ratnim rezervama. Možda samo nekoliko hiljada. A većina njih bi mogli biti 50 godina stari T-72 i 60 godina stari T-62, navodi Forbes.

Nedavni gubici odražavaju rastući udio starih tenkova u ruskom arsenalu na prvoj crti. Ukrajinci mogu onesposobiti gerijatrijske T-62 istog dana kada onesposobe nove T-90M jer su stari tenkovi sve više česti duž prve crte kao i novi tenkovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije