Objavljena nova mapa ruskih napada: 'Ovdje bi mogao da se desi drugi Bahmut'

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena nova mapa ruskih napada: 'Ovdje bi mogao da se desi drugi Bahmut'
Foto: Hina / Liveuamap / Bahmut / Ilustracija

Ukrajina je u ponedjeljak 20. marta, saopštila da bi istočni grad Avdijevka uskoro mogao da postane "drugi Bahmut", mali grad u kome se njene snage osam mjeseci bore protiv ruskih osvajača.

Bitka za Bahmut u industrijskom Donbasu bila je jedna od najžešćih u skoro 13-mjesečnoj invaziji na Ukrajinu, što se može porediti sa rovovskim sukobima iz Prvog svjetskog rata.

Кomandant ukrajinskih kopnenih snaga rekao je prošle sedmice da moskovske snage sada pokušavaju da u potpunosti opkole Bahmut u ofanzivi koja nije napravila veći prodor, piše Blic.rs.

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

U ponedjeljak 20. marta, portparol ukrajinske vojne komande Tavrija je rekao da se slaže sa procjenom britanske odbrambene obavještajne službe da Rusija pojačava pritisak na linije snabdijevanja Avdijevke, kao što je uradila oko Bahmuta.

"Neprijatelj stalno pokušava da opkoli grad Avdijevku. Veoma se slažem sa kolegama iz Velike Britanije da bi Avdijevka uskoro mogla da postane drugi Bahmut. Međutim, želio bih da kažem da ruske jedinice koje napadaju u ovom pravcu imaju brojne probleme", rekao je portparol Aleksij Dmitraškivski.

Ukrajina je saopštila da ruske snage trpe velike gubitke u svojoj ofanzivi na istoku Ukrajine.

Rusija u panici nakon velikih gubitaka: Svi komentiraju oružje koje šalju na ratišta u Ukrajini

Rusija u panici nakon velikih gubitaka: Svi komentiraju oružje koje šalju na ratišta u Ukrajini

Avdijevka je imala stanovništvo od više od 30.000 stanovnika. Poslije više od godinu dana borbi, ostalo je samo 2.300 ljudi, uključujući 1.960 koji žive od pomoći, rekao je načelnik lokalne vojne administracije Vitalij Barabaš.

Nekoliko ljudi još uvijek preživljava u podrumima zgrada u centru grada. Neki su ostali u stotinama domova raspoređenih na istočnoj strani. Već mjesecima nemaju tekuću vodu, gas i struju.

Za razliku od Bahmuta, Avdijevka je dugi niz godina bila grad na prvoj liniji. Ruska vojska pokušava da osvoji Avdijevku od 2014. godine kada su izbile borbe između kijevskih snaga i separatista koje podržava Кremlj.

Mapa fronta oko Avdijevke
Foto: Printscreen / Liveuamap: Mapa fronta oko Avdijevke

Grad se nalazi samo 13 kilometara od Donjecka, glavnog grada istoimenog regiona pod ruskom kontrolom.

Prošlog juna, sjeverno od Avdijevke, ruske snage su presjekle jedan od dva glavna pristupna puta i zauzele položaje na istoku i jugu.

Oni su napredovali posljednjih mjeseci zauzimajući sela Vodiane i Opitne na jugozapadu, kao i Кrasnogorivka i Vesele na sjeveru, stvarajući formaciju kliješta za zauzimanje Avdijevke, ako je ne budu mogli da je zauzmu frontalnim napadom.

U poljima koja se graniče sa jedinim pristupnim putem, granate su ostavile za sobom kratere. Za Barabaša, raketni udari su najveći problem.

Zelenski posjetio vojnike u Bahmutu, žarištu sukoba u Ukrajini

Zelenski posjetio vojnike u Bahmutu, žarištu sukoba u Ukrajini

"Očigledno je drugi problem što oni i dalje pokušavaju da opkole grad", kazao je.

Britanska odbrambena obavještajna služba objavila je u ponedjeljak 20. marta, na Twitteru da su ruske snage ostvarile "malu dobit" u okolini Avdijevke i rekla da će se velika kasarna Avdijevka vjerovatno smatrati "posebno odbranjivim ključnim terenom" kako bitka bude napredovala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije