Sindikat uputio otvoreno pismo premijeru KS zbog istupa ministrice Hote-Muminović

13
Radiosarajevo.ba
Sindikat uputio otvoreno pismo premijeru KS zbog istupa ministrice Hote-Muminović
Foto: Photojoiner / Naida Hota-Muminović, Saudin Sivro

Savez samostalnih sindikata BiH uputio je otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku povodom jučerašnjeg istupa ministrice odgoja i obrazovanja KS Naide Hota-Muminović na drugoj hitnoj sjednici Skupštine KS, u kojem su ga pozvali da se ogradi od tog istupa ministrice te da se uradi sve što je u njegovoj nadležnosti da se takav istup sankcioniše.  

"Ministrica Hota-Muminović je prilikom odgovaranja na zastupničko pitanje zastupnice Marijele Hašimbegović o socijalnom dijalogu Ministarstva na čijem je čelu sa sindikatima zloupotrijebila skupštinsku govornicu i iznijela krajnje neprimjerene tvrdnje o predsjedniku Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudina Sivre", naveli su iz SSSBiH u otvorenom pismu.

Iz SSSBiH su naglasili da "osim što ga je okarakterisala kao nasilnika i osobu koja predstavlja prijetnju za sigurnost građana Kantona Sarajevo, ministrica je aludirala na to da se radi o osobi sa poteškoćama u razvoju predstavljajući to kao nešto izuzetno negativno".

Počinje Studentski festival dizajna i vizualnih komunikacija POPUP! 2024.

Počinje Studentski festival dizajna i vizualnih komunikacija POPUP! 2024.

"Pozivamo Vas da se kao prvi čovjek Vlade KS u čijem sastavu je i Ministarstvo odgoja i obrazovanja ogradite od ovog istupa ministrice Hota-Muminović i uradite sve što je u Vašoj nadležnosti da se ovaj krajnje neprihvatljiv odnos imenovane dužnosnice u Kantonu Sarajevo prema, prije svega, građaninu Kantona Sarajevo, a potom i nastavniku, roditelju i predsjedniku Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS sankcioniše", poručili su iz SSSBiH premijeru KS.

Istakli su da je neopotrebno naglašavati kako i koliko negativan odjek je jučerašnji istup ministrice imao među svim zaposlenim u obrazovanju u KS, ali i svim članovima granskog sindikata obrazovanja i Saveza samostalnih sindikata BiH.

Sivro: 'Nećemo odustati od naših zahtjeva, slagali su javnost i prosvjetne radnike'

Sivro: 'Nećemo odustati od naših zahtjeva, slagali su javnost i prosvjetne radnike'

"Također, aludiranje ministrice na djecu sa poteškoćama u razvoju predstavlja eklatantan primjer neuvažavanja različitosti, segregacije pa i odbojnog stava prema inkulziji za koju se kao društvo godinama borimo", navodi se u pismu.

Savez samostalnih sindikata BiH će, zajedno sa svojim članicama, nastaviti borbu za kvalitetan socijalni dijalog, ravnopravan položaj socijalnih partnera te bolji radno-pravni položaj i materijalno-socijalni status radnika i radnica u našoj zemlji, uključujući naše kolegice i kolege u osnovnom obrazovanju i odgoju u Kantonu Sarajevo, poručili su iz ovog Sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije